2024.04.19, Péntek
Három új víztározót és 17 kilométernyi csatornát építenek a Dráva mentén
itthon.hu (illusztráció)

Három új víztározót és 17 kilométernyi csatornát építenek a Dráva mentén

magyarepitok.hu

2017.09.24. 11:16 - Szabó Ákos

Az Ormánság fejlesztését szolgáló Ős-Dráva programban megvalosuló projektekkel 9,5 milliárd forintból revitalizálják a folyó vízrendszerét uniós támogatással.

Hirdetés

Három víztározót építenek a Dráva mentén és 17 km hosszú új mederszakaszt alakítanak ki, 67 kilométeren pedig kikotorják a fölösleges iszapot folyó vízrendszerét alkotó csatornákból több más beruházás mellett. A 2016 júniusában bejelentett Ős-Dráva programban megvalósuló 9,5 milliárdos beruházást a budapesti Aquaprofit Zrt. nyerte el, a projekteket az uniós Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) támogatásával finanszírozzák - derül ki az EU közbeszerzési információiból.

A Baranya és Somogy megye déli részére irányuló komplex vidékfejlesztési stratégia során a természeti, társadalmi és gazdasági szférát egyaránt érintő fejlesztéseket valósítanak meg, a hosszú távú fejlődés érdekeit szem előtt tartva. Alappillérei a vízrendezés, a tájhasználat-váltás és a tájtagolás, az állattenyésztés, a gazdaságfejlesztés, a megújuló energia, a turizmus, a humánerőforrás-fejlesztés és az egységes projektmenedzsment. A 2016-tól 2020-ig megvalósuló program összesen 43 település érint, s mintegy 23 milliárd forintból valósulnak meg benne fejlesztések.

Az Ős-Dráva program területe (osdrava.hu)

Most a délnyugat-magyarországi Potonynál 10 hektáros, Csányoroszlónál 12 hektáros és a Régi Fekete-víznél 18 hektáros tározókat alakítanak ki a Dráva vízrendszerét szabályozó programban. Emellett elvégzik 6 élőhely vízpótlását,

  • a Kanszki-berek,
  • a drávakeresztúri morotva,
  • a felsőszentmártoni holtág,
  • a Bresztik-tó,
  • a Zalátai Ó-Dráva
  • és a Fekete tó is

jobb vízrendészeti helyzetbe kerül.

A Dráva 2014-es áradása (ddvizig.hu)

 

Napenergiával működtetik az új szivattyútelepet

Revitalizálják a adhini és a piskói mellékágakat, kialakítanak 17 kilométernyi új csatornaszakaszt, három zsilipnél vízbetáplálási rendszert építenek ki, Körcsönyénél pedig új napenergiával meghajtott szivattyútelepet építenek. Emellett 67 kilométeren legalább 70 ezer köbméter iszapot kotornak ki a Dráva régi holtágaiból és a folyót tápláló csatornákból. A munkálatok összesen 532 négyzetkilométerre terjednek ki.

Mi épül?Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP)vízgazdálkodásŐs-Dráva ProgramOrmánságAquaprofit Zrt.

Hírlevél

Hirdetés