2024.04.20, Szombat
Látványos szakaszához érkezett Gyöngyös barokk templomának felújítása
mti, Dernovics Tamás/magyarepitok.hu

Látványos szakaszához érkezett Gyöngyös barokk templomának felújítása

mti

2018.07.18. 10:30 - Szabó Ákos

Daruval emelik helyére a műemléképület északi kupoláját, a restaurálási munkák befejeztével pedig látványliftet is kap a templom.

Hirdetés

Több mint százéves elmaradást hoz be Gyöngyös a város jelképeként is számon tartott Szent Bertalan-templom helyreállításával. Az 1756-ban átadott barokk épület jelentős részét 1917-ben tűzvész pusztította el, azóta ideiglenes kupolákkal fedték a templom tetejét.

 

 

A város szimbóluma újul meg

A szerdai délelőtti órákban az Euro Campus Kft. kivitelezésében megvalósuló 564 millió forintos felújítás egyik legfontosabb eleme valósult meg: várhatóan végső helyére kerül a templom új, 17 tonnás, 18 méter magas kupolája. Ezt követően a déli torony tetőszerkezetének lebontására kerül majd sor, ahol kiemelik a helyéről a harangot, melyet külső helyszínen újítanak fel.

A Szent Bertalan-templom Gyöngyös legnagyobb katolikus egyházi épülete, sokan a város szimbólumaként tekintenek rá. A most zajló beruházásban nem csupán a korábbi károk kijavítása és az intézmény restaurációja történik meg, hanem turisztikai célú fejlesztésekre is sor kerül:

  • a déli toronyban látványlift és kilátó épül,
  • a parókia épületében pénztárt és kávézót alakítanak ki.
  • valamint a projekt magába foglalja a Gyöngyös belvárosát Mátrafüreddel összekötő kerékpárút megépítését is.

Galéria

Mi épül?templomfelújításGyöngyösegyházi fejlesztések

Hírlevél

Hirdetés