2024.06.25, Kedd
Még idén elkészül Győr belvárosának egyik legszebb tere
látványterv: kisalfold.hu

Még idén elkészül Győr belvárosának egyik legszebb tere

MTI

2018.07.09. 16:59 - Antal Zsófia

A Bécsi kapu tér rekonstrukciója során megújul többek között a burkolat és a díszvilágítás, valamint forgalmi változtatásokat is bevezetnek.

Hirdetés

Az előzetes tervek szerint decemberre befejeződik a győri Bécsi kapu tér felújítása – jelentette be Fekete Dávid alpolgármester hétfőn tartott helyszíni sajtótájékoztatóján. A 2016-ban kezdődött felújítás során a közműveket és az elektromos hálózatot már kicserélték. Megújult a Zechmeister úti járda, új burkolat került a térre a Káptalandombi rész felől, a legmeredekebb részén tömött mészkő tömbökből lépcsőt alakítottak ki és megújították az ágyúkhoz levezető lépcsősorokat is.

Prédl Antal, a város útkezelő szervezetének vezetője arról beszélt, hogy a tér felújításának részeként a következő időszakban a burkolatot cserélik ki, nagyobb része gránit lesz, kisebb része bazalt, új beléptető rendszert telepítenek a belváros kapujába az autók számára és megújul a díszvilágítás is.

Az 1,8 milliárd forintból megvalósuló fejlesztést fele-fele arányban az önkormányzat és a kormány finanszírozza.

 

Két különleges szobrot is restaurálnak a projekt keretében

A felújítás keretében áprilisban elszállították a téren álló Vadmentő Nimród szobrot restaurálásra a Magyar Képzőművészeti Egyetemre. Az 1954-es árvíz emlékére készült szobrot Somogyi József Kossuth-díjas szobrászművész alkotta, 1983-ban avatták fel.

Daruval emelik Kisfaludy Károly bronzszobrát a Bécsi kapu téren július 9-én (fotó: MTI)

Szintén a felújítás részeként hétfőn elszállították Mátrai Lajos György szobrász Kisfaludy Károlyt ábrázoló bronzszobrát, amelyet Szórádi Zsigmond restaurál majd Budapesten. A szobrot 1892-ben avatták fel a Radó-szigeten, jelenlegi helyére 1921-ben került. Több ütemben a 27 tonna súlyú talapzatot is a fővárosba szállítják. A három-négy tonna súlyú Kisfaludy-szobrot még nem restaurálták.

A szobrok a tervek szerint ősszel kerülnek vissza helyükre.

GyőrMi épül?közterekvilágításszobor

Hírlevél

Hirdetés