2024.04.16, Kedd
Átfogó fejlesztést kapnak Magyarország kistelepülései
Illusztráció - Bernát Benjámin/magyarepitok.hu

Átfogó fejlesztést kapnak Magyarország kistelepülései

mti, magyarepitok.hu

2018.10.18. 10:28 - Hegedűs Gergely

Az alacsonyabb rendű utak 50 milliárdos programja mellett óvoda- és bölcsődefejlesztés, járdafelújítás is indul; a lakásfelújításokra is kiterjesztik a CSOK-ot.

Hirdetés

Döntött a kormány az ötezernél kisebb lélekszámú településekre vonatkozó Magyar falu program koncepciójáról. A programról a Miniszterelnökség vezetője számolt be budapesti sajtótájékoztatóján.

Gulyás Gergely a program elemei közül kiemelte a lakhatás kérdését, amelyre mintegy 30 milliárd forintot szánnak, a terv pedig az, hogy létrejöjjön egy "falusi CSOK".  A politikus azt is közölte, a kormány még idén dönt a családok otthonteremtési kedvezményének, a CSOK-nak a kiszélesítéséről. Kérdésre válaszolva hozzátette, 

a bővítés szinte biztosan vonatkozik majd a lakások felújítására.


Összességében 58 milliárd a közszolgáltatások fejlesztésére

A falufejlesztő programot ismertetve a miniszter beszámolt

  • óvoda- és bölcsődefejlesztési,
  • járdafelújítási,
  • sportparklétrehozási
  • és temető-rendbentartási tervekről is.

Emellett plusz támogatást készülnek adni a tájegységi örökség megőrzéséhez, a tartósan betöltetlen közszolgáltatások esetén pedig segíteni akarják az érintett háziorvosok, gyermek- és fogorvosok, védőnők lakhatását.

Mindezekre nagyrészt pályázati programokat fognak kiírni. A falugondnoki ellátást 9 ülőhelyes kisbuszok megvásárlásával akarják segíteni. "Összességében a közszolgáltatások fejlesztésére 58 milliárd forintot tervezünk fordítani jövőre" - árulta el Gulyás Gergely.


Az utak és a közösségi terek is megújulnak

A fejlesztendő területek közé bekerültek a munkába járás körülményei és a mellékutak is, erre jött létre a falusi útalap. Ennek keretében Tóth Péter helyettes államtitkár korábbi nyilatkozata szerint 50 milliárd forintot szánnak alacsonyabb rendű utak felújítására.

A helyi identitásmegőrzés érdekében támogatandó közösségi terek, például kultúrházak, könyvtárak fejlesztésére 12 milliárd forintot szánnak - mondta Gulyás Gergely.   

Gulyás Gergely a fejlesztések célját is megfogalmazta: 

az érintett településeknek - ahol a magyarok mintegy egyharmada él - a népességmegtartó, illetve -növelő erejét kívánják megerősíteni.

Mi épül?CSOKútfelújításóvodafejlesztés

Hírlevél

Hirdetés