2023.09.21, Csütörtök
Az Airbus Helicopters gyárat épít Kelet-Magyarországon
Illusztráció (helis.com)

Az Airbus Helicopters gyárat épít Kelet-Magyarországon

mti, magyarepitok.hu

2018.12.18. 10:17 - Szabó Ákos

Európa legnagyobb légi és hadiipari vállalata több száz munkahelyet teremt a beruházással, az építkezés helyszínét két város közül választják ki.

Hirdetés

Újabb óriásberuházás indulhat hazánk keleti felében. Hétfőn a Külgazdasági és Külügyminisztériumban bejelentették: a nyugat-európai Airbus jelentős üzemépítésbe kezd az országban, a témában egyezményt írt alá a vállalat és az állam. A fejlesztést Magyarország a régióban zajló versenyben nyerte el, a projektet a kormány is támogatja majd. Az új komplexumban helikopter-alkatrészeket fog előállítani több száz munkavállaló.

 

2019 elején kiderül a pontos helyszín

A beruházás Kelet-Magyarországon valósul majd meg: itt két város között dönt az Airbus. A fejlesztést bemutató sajtótájékoztatón Szíjjártó Péter külgazdasági miniszter elmondta: a helyszínt a jövő év elején véglegesítik, az állami hozzájárulás mértékéről pedig ezt követően kötnek megállapodást.

Az Airbus és a magyar kormány közötti együttműködés keretében továbbá a Honvédség 36 helikoptert vásárol a konglomerátumtól, mellyel az ország teljesíti a NATO felé vállalt kötelezettségeit.

 

Két év múlva már fontos része lesz az Airbus hálózatának a magyar gyár

 

Bruno Even és Maróth Gáspár kormánybiztos (mti)

Bruno Even, az Airbus Helicopters vezérigazgatója elmondta: szándéknyilatkozat aláírásával egy új fejezet nyílik az Airbus és Magyarország együttműködésében. Az alkatrészgyártás egy precíziós munka, amelyben az Airbus támaszkodik a magyar szaktudásra – fejtette ki.

Két év múlva minden századik helikopterben, amit az Airbus gyárt, magyar alkatrész is lesz

- tette hozzá, majd kifejtette: a partnerség nem feltétlenül korlátozódik helikopterekre, újabb potenciális projektek előtt nyithat ajtókat a jövőben. Az Airbus elkötelezett abban, hogy Magyarországot az ipari stratégiája középpontjába állítsa – zárta le felszólalását Bruno Even.

Mi épül?innovációüzemépítészöldmezős beruházás

Hírlevél

Hirdetés