2024.04.24, Szerda
Kétszáz éves templom újul meg Fejér megyében
A templom épülete (hegyenvolgyon-hajni.blogspot.com)

Kétszáz éves templom újul meg Fejér megyében

feol.hu, magyarepitok.hu

2019.01.26. 10:49 - Almási Krisztina

A Válon található egyházépület teljes homlokzatát felújítják, műemléki restaurálást végeznek, valamint a környékét is parkosítják.

Hirdetés

Hamarosan megkezdődik a váli római katolikus templom teljeskörű műemléki felújítása mintegy 600 millió forintból. Az állami támogatás ebből félmilliárd forint, a többi egyházmegyei önerő, a kivitelezést pedig az ARTemisz & Sofia Építőipari Kft. és a Berczel Hungary Építőipari és Szolgáltató Kft. végzik.

A beruházás keretében több mint 6000 négyzetméteren állítják helyre a homlokzatot, valamint több mint 1000 négyzetméternyi terület kap szigetelést. A templomnál megvalósulnak ezen felül közműcsatorna-építési, épületgépészeti és villanyszerelési munkálatok is. A projekt részeként kert- és parképítési, valamint restaurálási munkákat is végeznek.

Az egyházmegye egyik legnagyobb templomáról van szó, és olyan építészeti és kultúrtörténeti értéket képvisel, amelyet az egyháznak meg kell őriznie az utókor számára

– mondta el Spányi Antal megyéspüspök a felújításról szóló szerződés aláírásánál.


Több hazai templom és zarándokhely megújul a projektben

A templomnál megkezdődő felújítás egy nagyobb csomag része, egy 2017 elején indult, mintegy 8,3 milliárdos beruházási projekt egyik eleme. Ennek során összesen 14 oktatási intézmény és iskola, országos jelentőségű zarándokhely, közösségi tér és ház, valamint templom újul meg, illetve jön létre.

A váli római katolikus templom – a hazai klasszicizmus kiemelkedő példája – 1819 és 1824 közt épült Josef Franz Engel és Franz Heine építészek tervei alapján.

Mi épül?építőipari cégektemplomfelújításFejér megyeVál

Hírlevél

Hirdetés