2024.03.29, Péntek
Nem mindennapi megoldásokkal készül a pesti belváros új luxusépülete
Fotók: Dernovics Tamás/magyarepitok.hu

Nem mindennapi megoldásokkal készül a pesti belváros új luxusépülete

magyarepitok.hu

2019.03.13. 11:40 - Almási Krisztina

Budapest belvárosában, az V. kerületben épül a 2020-ra öt szint mélységű föld alatti térrel elkészülő Szervita Square Building a Horizon Development fejlesztésében, amelynek alapozási munkálatait a DVM group partnereként a HBM Kft. végzi. A Magyar Építőknek adott interjújában a projekt aktuális állásáról és a kihívásokról Almási István építésvezetőt kérdeztük.

Hirdetés

A HBM Kft. a kivitelezés során speciális mélyépítési feladatokat lát el. A Szervita téren korábban egy parkoló- és irodaház állt, amelynek bontását a DVM group kivitelezte, és ezután vehette át a munkaterületet a HBM. A réselési munkák már augusztusban befejeződtek, ezt követően a nagytömegű földmunkával párhuzamosan került sor a pinceszintek bontására, szeptemberben pedig megkezdődtek a résmegtámasztó horgonyzási munkálatok – tudtuk meg az építésvezetőtől.

A résfal három sorban kihorgonyzott, ideiglenes megtámasztó rendszerrel készül. A munkafolyamat különleges része a középső sortól következett, amikor már több méternyi külső talajvíznyomás nehezedett a résfalra, ehhez pedig speciális vízalatti horgonyok készítésére volt szükség.  


Fontos a folyamatos kontroll

Az építésvezető kiemelte, hogy egy ilyen mélyépítési munkában minél több munkafázis van egyszerre jelen, annál nagyobb kihívással kell szembenézniük tervezés és kivitelezés közben is. Fontos része a projektnek egy kiépített monitoringrendszer, amely a környező építmények viselkedésnek folyamatos megfigyelésével biztosítja a beruházó számára az építkezés környezeti hatásainak állandó kontroll alatt tartását.


Különleges megoldások egy különleges épülethez

„A gödör 17 métert meghaladó mélysége igazi kuriózuma a megvalósításnak, de nem mondható átlagosnak a több mint 20 méteres résfalmélység sem” – emelte ki az építkezés különleges paramétereit a vezető.

A speciális kivitelezés speciális megoldásokat igényel. Ehhez kapcsolódóan Almási István kifejtette, hogy a magyar építőipari környezetben újszerű megoldásnak számít az általuk használt horgonykészítési technológia, ami lehetővé teszi, hogy több rétegben – kavicsban és agyagban egyidejűleg – használják a horgonyokat.

A képre kattintva galéria nyílik meg!

Az építésvezető fontosnak tartotta megemlíteni, hogy a munkatérhatároló szerkezetnek magas talajvíznyomásnak kell ellenállnia, éppen ezért kiemelt szerepet töltenek be a víz alatti horgonyzásban a speciális vízkitörésgátlók.

Almási István megjegyezte, hogy nagy különlegessége még az építkezésnek a több mint 17 m mélység fölé épített acélplatform, ami az helyszín szűk organizációs területét növeli meg, a munkagödör fölé benyúlva.


Forgalmas építési helyszínen zajlik a kivitelezés

A kivitelezés szervezése szempontjából is számos kihívással kell szembenéznie a HBM-nek az építkezésnél. „A munkaterület nem túl nagy, a gödör mérete viszont óriási, és a sokféle iparág egyidejű munkája kihívások elé állít bennünket a szervezés terén” – fejtette ki az építésvezető. A munkaterületen kívüli környezet is tartogatott nem várt helyzeteket a Bárczy István utcára korlátozódó forgalomtechnikai organizáció formájában, ami a Szervita téren zajló másik építkezés miatt igényelt különös figyelmet.  A gondos projektelőkészítés, valamint a fejlesztővel történő szoros együttműködés segítségével azonban a HBM sikerrel oldotta meg az építkezés során felmerült új helyzeteket.

 

 

Hangsúlyos szerepet kap az építkezésnél a biztonság

„Nemcsak a környezetet és a szomszédos épületeket figyeljük, ugyanis a monitoringrendszer részeként több inklinométer csövet is beépítettünk a résfal különböző pontjain, amelyek az adott falszakasz közepére kerültek elhelyezésre és a résfal mozgásait mérik” – tudtuk meg Almási Istvántól.

A szakember azt is hozzátette, hogy emellett geodéziai mérőpontokat és csapokat is elhelyeznek a gödörben szintenként lefelé haladva, amiket két rögzített mérőállásról mérnek, hogy kiszűrhessék az esetleges méréstechnikai pontatlanságokat.

 


Tavasszal befejeződnek az alapozási munkák

Almási István elmondta, hogy a HBM munkája az építkezésen a horgonyzással és a résfal felülettisztításával fog véget érni március-április folyamán, hamarosan pedig átadják a munkaterületet a szerkezetépítő társvállalkozónak. A munkálatok befejezése után a monitoringrendszerrel még egy éven keresztül folyamatosan megfigyelik majd mind a gödröt, mind a szomszédos épületeket és az utakat.

Galéria

Mi épül?mélyépítésHBM Kft.Belváros-LipótvárosalapozásDVM group

Hírlevél

Hirdetés