2024.03.19, Kedd
Történelmi épület újult meg a Mapei termékeinek segítségével
roadster.hu

Történelmi épület újult meg a Mapei termékeinek segítségével

magyarepitok.hu

2019.06.24. 13:30 - Gyöngyösi Klaudia

A kivitelezőknek olyan különleges terveket kellett megvalósítaniuk, mint például a halszálka minta hat féle színű burkolatból.

Hirdetés

Mapei termékek segítségével született újjá egy kulturális komplexum, a budapesti Société. A Sociétében két étterem, egy rendezvény- és konferencia tér, közösségi irodák, valamint üzletek is találhatóak. A kulináris élményeken túl többek között újszerű kiállításokkal, könyvbemutatókkal, felolvasóestekkel, valamint színházi előadásokkal is találkozhatnak az érdeklődők.

A létesítmény agglomerát kőburkolatait a földszinten, a falon, a pilléreken, a bárpulton, az asztalon és a lépcsőkön, valamint a látványkonyhában, a Mapei segédanyagait alkalmazva a Filó és Társa Kft. készítette.  A nagy szemcsés, márvány burkolat fehér vagy szürke színben került fektetésre a különböző felületre, míg az asztalokra fekete színű márványelem került.

 

 

„Jó érzéssel tölt el, hogy részt vettünk, ezen a projekten, amely Budapest belvárosában, a Bazilikától 100 méterre található, egy a város legbelső részén álló történelmi épületben” - nyilatkozta Ifj. Filó Mihály, Filó és Társa Kft. képviseletében. „Az épület sok évig állt lezártan, kihasználatlanul, most viszont újra teljes pompájában ragyog, és jó érzés, hogy a Mapei termékek segítségével ehhez mi is hozzátettünk.” – tette hozzá.


A vizes helyiségek burkolása is egyszerű Mapei termékekkel

A vizes helyiségek vízszigetelését és burkolását kent MAPELASTIC rendszerrel oldották meg, amit MAPEBAND hajlaterősítéssel egészítettek ki a kivitelezők. A nagyméretű márványlapok ragasztásához a falon és a padlón, a 2 cm vastag lapokat a középvastag ágyas KERAFLEX EXTRA S1 termékkel ragasztották fel. Ugyancsak a KERAFLEX EXTRA S1 szolgált ragasztóként a lépcsők és pillérek burkolása során.


A földszinti nagy terekben feszültség mentesítő burkolati megoldásra volt szükség

A teljes földszinten, a folyosókon, valamint a belső udvarban is nagylapos, 2x120x102 cm-es márványlapok kerültek fektetésre, több területen padlófűtéssel ellátott aljzatra. A megfelelő megoldás érdekében több esetben is történt konzultáció a Mapei Kft. szakembereivel. Végül a keskeny aljzat repedések megvarrásához a hígfolyós EPOJET gyantát alkalmazták, illetve kialakították a megfelelő dilatációs hézagokat. Majd a feszültségmentesítés érdekében a MAPETEX termékrendszert építették be minden padlófűtéssel ellátott területen. Ezt követően a nagyméretű és vastag márványlapokat a MAPETEX rendszerhez illeszkedő nagy alakváltozásra képes ELASTORAPID ragasztóágyba fektették.

 


Különleges hidegburkolati megoldásokkal is találkozhatunk

A belsőépítészek által megálmodott burkolat ezen a falon a francia halszálka mintára emlékeztet. A megfelelő ferdére vágott burkolati elemeket a Filó és Társa Kft. a saját műhelyében készítette el agglomerát lapokból. A minta érdekessége és egyben szakmai kihívása az volt, hogy a halszálka mintának megfelelő, ferdén vágott elemeket, egyenes burkolással kellett megvalósítani, és eközben biztosítani kellett azt is, hogy a függőleges fugák teljes mértékben párhuzamosan és egyenesen fussanak.


Két másik falon hatféle színű burkolatból kellett, belsőépítészeti terv alapján halszálka mintában kialakított felületet kiépíteni úgy, hogy az elemek pontosan kövessék az előírt tervet. Ugyancsak szükség volt a függőleges, valamint a csatlakozó futó fugák pontos és párhuzamos kialakítására.  Itt is az előzetes műhelyben történő felkészülés segített, valamint a szakemberek kiemelkedő gondossága és a magas minőségű Mapei termékek.

Mindkét falburkolati feladatnál a lapméret indokolta a KERAFLEX EXTRA S1 ragasztóanyag alkalmazását. Valamennyi hidegburkolati munka az ULTRACOLOR PLUS-szal történő fugázással, valamint a MAPESIL LM hézagtömítéssel zárult.

Építőanyagból bútorok

A feladat kék és rózsaszínű betontáblák kialakítása és rögzítése volt. A szakember a fehér színű ULTRATOP terméket alkalmazta, kék és rózsaszín porfestékkel színezve. Adalékként agglomerát táblából származó szemcsék is bekerültek az anyagba a terrazzo jelleg erősítése érdekében.

 

 

Ezt követően az így előkészült ULTRATOP keveréket egy 8 mm mély előre kialakított formába öntötték, majd csiszolták. Mivel 3 cm vastag táblákra volt szükség, az UTLRATOP elemek nem csiszolt oldalára PLANICRETE tapadóhíd segítségével 23 mm vastagságban frissbeton réteget terítettek.

 

A bútorok vasszerkezetéhez kémiai és mechanikus rögzítéssel erősítették az így kialakított elemeket, melynek során a bárpult esetében a KERALASTIC T kétkomponensű speciális ragasztóanyagot alkalmazták.

Galéria

Mi épül?Mapei Kft.BudapesttechnológiainnovációBelváros-Lipótváros

Hírlevél

Hirdetés