2024.03.19, Kedd
Liget Budapest: szeptembertől folyamatosan jönnek az átadók - videó
A Millenium Háza (fotók: Liget Budapest)

Liget Budapest: szeptembertől folyamatosan jönnek az átadók - videó

mti, magyarepitok.hu

2019.07.22. 13:11 - Szabó Ákos

A beruházássorozat építkezéseiben a Bohn, az Épkar, a Fertődi Építő, a Magyar Építő, a Market, a WHB, a Strabag és a ZÁÉV is szerepet vállalt.

Hirdetés

Látványosan halad a Liget Budapest projekt nemzetközi szinten is elismert óriásfejlesztés-sorozata: tavasszal adták át az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ (OMRRK) modern épületét (a beruházás munkálatait a Strabag-MML Kft. végezte el).

 

Friss videó a komplex várodsfejlesztés projektjeiről.

 

Most Baán László, a projekt miniszteri biztosa számolt be arról, hogy hogyan haladnak a fejlesztések. Az Olof Palme Házat (más néven Millenium Házát), melyet az Épkar Zrt. újít fel, szeptemberben átadják és szintén elkészül Budapest egyik legnagyobb és legkomplexebb játszótere is. A Komáromban található, de a szintén a Liget Budapest részeként rekonstruált Csillagerőd munkálatai is befejeződnek (itt az Épkar Zrt., a Fertődi Építő Zrt. és a West Hungária Bau Kft. a kivitelezők).

A miniszteri biztos elmondta: jövő év közepéig az összes nagyberuházás elkezdődik a Városligetben, a fejlesztések kétharmada pedig már most épül vagy elkészült, így várhatóan 2022-re valamennyi új épület állni fog.

 

Már átadták 300 ezer műtárgy ultramodern otthonát

A miniszteri biztos az OMRRK-val kapcsolatban kiemelte: a létesítmény Európa egyik legnagyobb és legkorszerűbb múzeumi háttérintézményeként épült fel. Itt jelenleg a múzeumi technológia beépítésén, illetve a műtárgyraktárak felszerelésén dolgoznak, valamint a restaurátor műtermek berendezéseit építik és üzemelik be.

 

A képre kattintva galéria nyílik.

"Az ultramodern épület kiemelt fontosságú a Szépművészeti Múzeum, a Magyar Nemzeti Galéria és a Néprajzi Múzeum számára, hiszen ezeknek a

több mint 300 ezer darabos raktári anyagát fogja őrizni, végre a nemzeti kincsekhez méltó körülmények között."

- fejtette ki.

A Ligetbe látogatók tavaly már birtokba vehették a Vakok Kertjét, az ifjúsági sportpályákat és a kutyás élményparkot is, melyet több mint 300 ezren látogattak eddig meg. Rekordokat dönt a Magyar Építő Zrt. fővállalkozói munkájával felújított, október végén újranyílt Szépművészeti Múzeum látogatóinak száma is.

 

A Szépművészeti úzeum Román-csarnoka (Bernát Benjámin/magyarepitok.hu)

 

Rózsakert mögött nyitja meg kapuit a Millenium Háza

Visszatérve a több mint 130 éves Olof Palme Házra, kiderült: a Zsolnay-kerámiákkal díszített épület ősszel Millennium Házaként a Városliget aranykorát bemutató időszaki kiállítással nyílik meg. Miután itt az Épkar már befejezte a homlokzati restaurációt, hamarosan elkészülnek a belsőépítészeti munkák is. A rózsakertbe augusztusban érkeznek a rózsatövek és megkezdődött az oda tervezett Zsolnay-szökőkút gyártása is.

 

 

A komáromi Csillagerőd rekonstrukciójával kapcsolatban a közlemény keimeli, hogy a komplexum környezetét is felújították, kiegészítve egy 7 ezer négyzetméteres kulturális központtal. Itt a Szépművészeti Múzeum gipszmásolat-gyűjteményének darabjai találnak otthonra, az intézmény 2020 első felében nyílik meg.

 

Dolgoznak a Néprajzi Múzeum különleges, homorú épületén is

A közleményben szintén megszólaló Gyorgyevics Benedek vezérigazgató a folyamatban lévő projektelemek előre haladásáról tájékoztatott többek között. 2017 év vége óta zajlik a Néprajzi Múzeum ikonikus épületének a kivitelezése, mely tavaly az International Property Awards nemzetközi ingatlanszakmai versenyen elnyerte az „Európa legjobb középülete” díjat, illetve a „World’s Best Architecture” különdíjat, mely utóbbi világszerte az egyik legrangosabb ingatlanszakmai elismerés. Itt az első feladatokat a Market Építő Zrt. és a Bohn Mélyépítő Kft. kapta meg, a magasépítést pedig a ZÁÉV Zrt. és a Magyar Építő Zrt. vállalta el.

 

 

A beruházásban az épület kivitelezésének mélyépítési szakasza zajlik, a cölöpözési munkálatokat követően jelenleg az alaplemez és a szigetelés kialakítása folyik, majd megkezdődnek a további munkálatok. A Néprajzi Múzeum a jövő év végére már szerkezetkész állapotban lesz.

 

Már a magasépítési feladatokat végzik a Magyar Zene Házában

Az egykori Hungexpo irodaházak helyén épülő Magyar Zene Házánál már a magasépítési munkálatok zajlanak. A Szú Fudzsimotó által megálmodott különleges épületet a Magyar Építő Zrt. kivitelezi. Itt már elkészült az alaplemez és a belső oldali szigetelés, jelenleg a bélésfal és az oszlopok vasalását végzik. Az épület egy éven belül szerkezetkész lesz.

 

 

Közel 1800 parkolóhelyet adnak át mélygarázsokban

Jól áll a Dózsa György úti mélygarázs kivitelezése is, amin a West Hungária Bau dolgozik, a 800 autót befogadó létesítményt várhatóan jövő nyáron átadják. Az autómentes Városliget érdekében további földalatti parkolók is épülnek: az Állatkerti körúton 700, a Hermina úton 275 férőhelyes létesítmény. A Kós Károly sétány forgalommentes promenáddá alakul át, ezzel napi 10-15 ezer autótól mentesül a Liget.

 

 

A sajtóközleményben emellett még a hamarosan megkezdődő építkezésekről is szó esik. A japán SANAA építésziroda által tervezett Új Nemzeti Galéria és a hazai feltalálók előtt tisztelgő Magyar Innováció Háza kivitelezése, valamint az 1952-ben lebontott, szecessziós Városligeti Színház újjáépítése várhatóan 2019 végén, 2020 elején kezdődhet el.

Galéria

Mi épül?Liget Budapest ProjektMagyar Építő Zrt.WEST HUNGÁRIA BAU Kft.StrabagZÁÉV Építőipari Zrt.Épkar Zrt.Fertődi Építő és Szolgáltató Zrt.Bohn Mélyépítő Kft.műemlékfelújításBudapestközparkzöldterületek

Hírlevél

Hirdetés