2024.04.25, Csütörtök
Modern városi központ született Budapest frekventált részén
kozti.hu. További fotók: welovebudapest.hu, kozszolgaltato.bp13.hu

Modern városi központ született Budapest frekventált részén

XIII. kerületi Hírnök

2019.07.08. 11:37 - Almási Krisztina

A több mint 10 ezer négyzetméteren létrejött épületben két emeleten üzletek kapnak helyet, továbbá 33 önkormányzati bérlakást és orvosi rendelőket is kialakítottak a létesítményben.

Hirdetés

Átadták a Klapka Központot Budapest XIII. kerületében, amelynek tavaly februárban volt a bokrétaünnepsége. Az átadás után a szolgáltatóház és környezete – lakosságbarát üzleteivel és zöld megoldásaival – a városrész egyedi megjelenést nyújtó közösségi tere lesz. A modern agora a Laterex Építő Zrt. kivitelezésében valósult meg.

A kerület saját forrásból, mintegy 4,2 milliárd forintból megvalósított beruházásának részeként 33 újabb önkormányzati bérlakást is átadtak – ezek negyede már bérlőre is talált. Az üzleteknek pedig mintegy fele már működik is. Az épületben két szint a kereskedelmi terület, a felső emeleten találhatók a – 44 és 90 négyzetméter közötti – korszerű bérlakások.

Ebben a ciklusban az önkormányzat 50 bérlakás megépítését vállalta. Tavaly augusztusban adta át a 23 lakásos újabb passzívházát a Kartács utcában, a most elkészült 33 lakással vállalását teljesítette. A kerület 2002-ben indította bérlakásprogramját, és azóta eddig 599 lakást épített. A lépcsőzetes lakáshoz jutás elvét alkalmazva mintegy ezer családnak tette lehetővé, hogy jobb életkörülmények között lakhassanak.

 


Számos minőségi szolgáltatás kap helyet a területen

A központ déli részén játszó- és pihenőterületet alakítottak ki, valamint itt kapott helyet egy élelmiszer-áruház is. A szolgáltatóház mellett esztétikus városi teret és korzót is létrehoztak, amely betöltheti egy új kerületi-városi agora szerepét is.

Az épületbe két orvosi rendelő is költözött, de további kettőhöz is kialakították a helyet, mivel a környéken jelenleg 1500 lakás épül, és biztosítani kell ezekhez a megfelelő egészségügyi ellátást.

A szolgáltatóház környezetében több gyermek- és szociális intézmény és sportlétesítmény működik, közülük néhányat az önkormányzat revitalizációs programja kapcsán már korábban korszerűsítettek. Ilyen például a Papp László tér kialakítása szoboravatással, a Gidófalvy lakótelep, a Gyermekkert Tagóvoda és a Prevenciós Központ fejlesztése, valamint a Kassák Lajos utca közvilágításának korszerűsítése.

 


Zöld megoldások növelik a látogatók komfortérzetét

A több mint 10 ezer négyzetméteren felépülő létesítménnyel és környezetével olyan lokális központ jött létre, amely minőségi szolgáltatásaival jelentősen növeli a környékbeli lakosok és az itt megfordulók komfortérzetét.

Az épület a legkorszerűbb építészeti elképzelésekhez igazodva tükrözi a környezetbarát megközelítést. Élőflórás díszítőegységei és kertészeti megoldásai erősítik a központ élménytér jellegét. Az épület belső helyiségeiben is környezetbarát, energiafelhasználást csökkentő műszaki és technológiai megoldásokra helyezték a hangsúlyt a tervezők.

 


Összesen 100 parkoló várja az érkezőket

A pinceszint összesen 100 parkolóhelyéből négy akadálymentesített, továbbá két töltőállomást is létesítettek az elektromos gépkocsik számára, és ugyanitt 36 darab kerékpártárolót is kialakítottak.

Modernségében is klasszikus agora, melynek már a terveit is kimagaslónak ítélte az építészszakma, hiszen már korábban elnyerte a Média Építészeti Díjat. A KÖZTI Zrt. csapata Marosi Miklós Széchenyi- és Ybl-díjas építész vezetésével újrafogalmazta a Kassák Lajos utca-Klapka utca-Tüzér utca-Pattantyús utca által határolt terület környezetét. 

Galéria

Mi épül?Budapestszolgáltató központLATEREX Építő Zrt.

Hírlevél

Hirdetés