2024.04.19, Péntek
Szombathely: kiderült, hogy ki tervezi az új intermodális csomópontot
Koncepcióterv - Unitef

Szombathely: kiderült, hogy ki tervezi az új intermodális csomópontot

magyarepitok.hu

2020.01.14. 11:01 - Szabó Ákos

Jelentős lépéssel került közelebb a megvalósításhoz a szombathelyi közös vasút- és buszpályaudvar projektje.

Hirdetés

Elindulhatnak a tervezési munkák a szombathelyi közösségi közlekedés új központjának építkezésén – a Nemzeti infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) beruházásában épülő projekt nyáron kiírt pályázatán győztest hirdettek. Az uniós közbeszerzési értesítő szerint a nettó 358 millió forintos projektet a Viköti Kft. és a Trenecon Kft. konzorciuma végzi el.

A fejlesztés központi eleme, hogy a projektben a város keleti részén található vasúti megálló mellett felépül egy új buszpályaudvar.

A vasi megyeszékhelyen az új központi közlekedési központban egy új, minimum 660 négyzetméteres felvételi épületet alakítanak ki. A fejlesztés során több más projektelem is elkészül:

  • egy 28 indítóállással felépített buszpályaudvar,
  • egy 50 autóbusz napközbeni várakozására alkalmas parkoló,
  • a busztároló felett egy 172 férőhelyes, többszintes P+R parkoló,
  • 50 új, fedett B+R (kerékpáros) parkolóhely is lesz a csomópontban,
  • valamint 8 taxiállás és 14, rövidebb idejű várakozásra szánt K+R parkoló is épül.

 

A beruházásban több közútfejlesztés is elkészül

Az intermodális csomópont építkezése kapcsán több közútfejlesztést is elvégeznek majd. A Semmelweis utca - Nádasdy utca kereszteződése új kanyarodósávokat kap, a Vasút utcát és a Szent Márton utcát összekapcsolják, a vasúti felvételi épület előtt pedig buszöblöt adnak át. Az új közlekedési központ környékén az Éhen Gyula téren pedig gyalogos és kerékpáros közterületet alakítanak ki.

Mi épül?Szombathelyintermodális csomópontNemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF)közlekedésfejlesztéstömegközlekedésvasútfejlesztésbuszpályaudvarTrenecon Kft.VIKÖTI Kft.

Hírlevél

Hirdetés