2024.04.26, Péntek

Hirdetés

Egy évvel később, jövő tavasszal indul a debreceni BMW-gyár építése
Illusztráció - a BMW müncheni központja

Egy évvel később, jövő tavasszal indul a debreceni BMW-gyár építése

portfolio.hu, Szijjártó Péter Facebook-oldal, magyarepitok.hu

2020.05.06. 12:51 - Almási Krisztina

Egy most született üzleti döntés értelmében a kelet-magyarországi üzem megépítése egy későbbi időpontban fog elkezdődni, a cég számára a stabilitás megőrzése a legfontosabb.

Hirdetés

Legutóbb áprilisban számoltunk be a BMW-gyár beruházásáról, amikor még megfelelő ütemben haladtak az üzem építkezéséhez kapcsolódó munkálatok. A BMW Csoport azonban most úgy döntött, hogy a legfontosabb a stabilitás és a kiszámíthatóság megőrzése, így a gyár építése a jövő évben fog megvalósulni. A cég számára sokkal fontosabb, hogy a jövő építkezéseit a megfelelő stabilitással és megbízhatóan tudja majd biztosítani.

Szijjártó Péter, külgazdasági és külügyminiszter a gyárépítés kapcsán arról számolt be a Facebook-oldalán, hogy a kormány folyamatosan egyeztet a vállalat vezetőivel, akik biztosították őket, hogy továbbra is elkötelezettek a debreceni üzem megépítésében.

A miniszter által kiadott tájékoztatás azt is tartalmazza, hogy jövő pénteken Debrecenbe érkeznek a gyár leendő vezetői és a beruházás irányítói, akikkel személyesen fognak megbeszélést folytatni. Mindemellett a gyár építési munkálatai az előkészítő munkálatokkal most is zajlanak.

A koronavírus-járvány és az azzal kapcsolatos korlátozó intézkedések miatt visszaesett a BMW Csoport értékesítése, emellett a járvány még jó ideig korlátozni fogja az egész autóipar működését, ezért a BMW célja, hogy megőrizze erős likviditási helyzetét. Ennek érdekében pedig felülvizsgálnak valamennyi projektet, beruházást, illetve termékfejlesztést. A vállalat a várható keresletre reagálva hajt végre projekteket, ezért a mostani helyzetben a debreceni BMW-gyár építését egy évvel később fogják elkezdeni.


Visszafogják a költségeket

Ma tette közzé negyedéves jelentését a BMW, amiben arról írt a menedzsment, hogy erőteljes költségkontrollt vezetnek be, mert elsődleges céljuk a likviditás megőrzése, emiatt a K+F költségeken nem, a beruházásokon viszont spórolnának.

„A jelenlegi helyzetre tekintettel bizonyos projekteket vagy felfüggesztünk, vagy további felülvizsgálatnak vetjük alá őket. A beruházási költségeket a tavalyi 5,7 milliárd euróról kevesebb mint 4 milliárd euróra csökkentjük 2020-ban”

– mondta Nicolas Peter, az igazgatóság tagja.

Számunkra mindig a várható kereslet a releváns, ezért egy évvel elhalasztjuk a magyarországi gyár üzembevételét. Alapvetően a jelenlegi helyzetben minden projektet felülvizsgálunk, ebbe beletartoznak az építkezések és a termékekkel kapcsolatos döntések is, adott tájékoztatást Oliver Zipse, a BMW Csoport igazgatóságának elnöke ma délelőtt a BMW Csoport első negyedéves eredményének a közzétételét követő sajtótájékoztatón.

A magyarországi BMW-üzemen kívül más projekteket is elhalasztunk – tette hozzá Nicolas Peter.


Az előkészítési munkák már tavaly megkezdődtek

A BMW-gyárnak otthont adó, Debrecen melletti Észak-nyugati Gazdasági Övezet 400 hektáros területének előkészítésén tavaly január óta dolgoznak. Többek közt régészeti, lőszermentesítési és talajkiegyenlítési munkálatokat végeztek, melynek során 2,4 millió köbméter földet mozgattak meg és másfél kilométer dréncsövet fektettek le. A projektben  a Market Építő Zrt. földmunkákat végzi, a minőségellenőri feladatokat a Főber Zrt. és a Fugro Kft. látja el.

Szintén a Market nyerte el a gyárépítés során elsőként kiírt, felvonulási létesítmények megvalósításáról szóló pályázatot. A megbízás az építési konténerváros felépítéséről szól, mely egyúttal a leendő gyár generálkivitelezője számára biztosítja az organizációs terület ideiglenes víz-és szennyvíz hálózatát, valamint az építési térvilágítást, az építési energiaellátást és az aszfaltozott építési utakat is.


Globális hálózat tagja lesz majd a debreceni üzem

A BMW világszerte 14 országban, összesen 30 gyártási helyszínen készít BMW-, MINI-, Rolls-Royce-modelleket, valamint BMW-motorokat, járműveit több mint 140 országban értékesíti.

Európában 16 helyszínnel rendelkezik gyárral a BMW, a debreceni üzem lesz a 17. a sorban.

Mi épül?DebrecenBMW-gyárüzemépítés

Hírlevél

Hirdetés