2024.06.18, Kedd
Jövőre befejeződik az ország legszebb kastélyának felújítása
A szabadkígyósi Weckeim-kastély (orszagalbum.hu)

Jövőre befejeződik az ország legszebb kastélyának felújítása

MTI

2020.05.15. 10:11 - Almási Krisztina

A beruházás során többek közt teljes tető- és homlokzatfelújítást végeznek, valamint megújul a főlépcsőház és a kilátótorony is.

Hirdetés

A tervek szerint 2021-ben nyitják meg a nagyközönség előtt a felújítás alatt álló szabadkígyósi Wenckheim-kastélyt, ahol jelenleg csaknem ötvenszázalékos a készültség - közölte Glázer Tamás, a Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési (NÖF) Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója a helyszínen tartott sajtóbejáráson. Az  1875-1879 elkészült műemléképület rekonstrukciós munkálatait a Modinvest Kft. végzi el. A járványhelyzet nem befolyásolta a munkálatokat, azok folyamatosan és zökkenőmentesen zajlanak 2019 tavasza óta.

A Nemzeti Kastélyprogramban újjászülető épület beruházására európai uniós forrásból eredetileg 1,5 milliárd forintot fordíthattak, amelyet nemrég sikerült további 223,5 millió forinttal kiegészíteni. Hazai forrásból szintén 1,5 milliárd forintot biztosítanak Békés megye örökségvédelmi szempontból egyik legnagyobb beruházására.

A fejlesztés részeként:

  • restaurálják a falfestéseket, a padló- és falburkolatokat,
  • teljes tető- és homlokzat-felújítást végeznek,
  • utólagos szigetelés és gépészeti munkák valósulnak meg,
  • valamint közműfejlesztés is történik.

A beruházás során megújul a kastély főépületének földszintje, a pince egy része, a főlépcsőház és a kilátótorony, valamint a főépület közvetlen környezete.

 

Fotó: MTI/Rosta Tibor


Újjáépül a közel 100 éve lebontott télikert is

Az étkezőben egy 1895-ben készült fotó alapján állítják helyre a termet, ahol a kor étkezési szokásait mutatják majd be.

Újból megépítik az innen nyíló télikertet is, amelyet a Wenckheim-család beázási problémák miatt az 1930-as években elbontott.

Az egykori könyvtárszobában óriási kutatómunkával 270 könyvet sikerült fellelniük, amely 1945 előtt a családé volt, és van remény további 600 kötet megtalálására, de az egykori óriási gyűjteményt vetítéssel ábrázolják majd.

Az eredeti tárgyak sorát gazdagítja két vendégkönyv, amely az akkori társadalmi élet színe-javát felvonultatja. Egyet a békéscsabai múzeumban találtak meg, egyet pedig sikerült visszavásárolni.


A kor legmodernebb épülete volt a kastély

A grófnő hálószobája mellett találtak egy eredeti ülőkádat, amelyet 1879-ben már melegített vízzel tudtak megtölteni.

Azt, hogy az Ybl Miklós által tervezett kastély korának egyik legmodernebb épülete volt, ezen keresztül is érzékeltetik majd, de utalnak erre a parkban megmaradt kandeláberek és a gázfejlesztő ház is. A kastély földszinti folyosóját ugyanis világítóudvarok látták el fénnyel, a kastély körül egykor gázlámpák világítottak. A világítógázt gázházban fejlesztették a konyha épülete mögött.

 


Különleges tárlat mutatja be az úri család mindennapjait

Virág Zsolt miniszteri biztos szólt arról, hogy felméréseik alapján a közönséget leginkább a gasztronómia, a napirend és a kastély működése érdekli, ezért a „Vendégségben Wenckheiméknél” címet viselő tárlaton bemutatják majd a személyzet életét, munkáját is például egy eredetiben megtalált hívócsengő rekonstrukciójával. Szólnak arról is, hogyan szerezték be egyebek mellett a fűszereket, így a korabeli kereskedelmi viszonyokat is fel tudják villantani.

A tárlaton szó lesz arról is, hogyan éltek a grófi gyerekek, milyen angolkisasszonyok tanították őket, azok hogy kerültek Angliából Szabadkígyósra, és hogy volt közülük, aki helyi férfihoz ment feleségül.

 

Fotó: MTI/Rosta Tibor


Évi 40 ezer látogatóra számítanak a felújítás után

A kastélyt még a felújítás előtt is 18 ezren nézték meg évente, azzal kalkulálnak, hogy a rekonstrukció után évi 40 ezer látogatóra nő ez a szám. A kastély rendezvényhelyszínként is funkcionál majd, az üzleti turizmus bevételeire is számítanak.

A járványügyi helyzet kedvező alakulása miatt a NÖF fokozatosan újra megnyitja műemléki helyszíneit. A nyitás első ütemeként a létesítmények parkjai és kertjei péntektől a nagyközönség számára ismét látogathatóak lesznek nyitvatartási időben, pünkösdig térítésmentesen.

 

Fotó: MTI/Rosta Tibor

 

Galéria

Mi épül?SzabadkígyóskastélyfelújításműemlékfelújításModinvest Kft.építőipari cégekNemzeti Kastélyprogram és a Nemzeti Várprogram

Hírlevél

Hirdetés