2024.04.20, Szombat
Megmenekül a Kelenföldi pályaudvar épülete: elkezdődnek a tervezési munkálatok
Fotó: Közlekedési Múzeum

Megmenekül a Kelenföldi pályaudvar épülete: elkezdődnek a tervezési munkálatok

Forrás: Közlekedési Múzeum

2020.05.13. 15:38 - Almási Krisztina

A 130 éves műemléképület egy új kulturális központként fog funkcionálni, ahol többek között vasútmodelleket is kiállítanak majd.

Hirdetés

A Közlekedési Múzeum által kidolgozott koncepció szerint megkezdődik a kelenföldi vasútállomás mára elhagyott, 130 éves indóházának felújítása – derül ki a Közlekedési Múzeum közleményéből. Az újjászülető műemléképületben kulturális központ kialakítását tervezik, ahol terepasztalokat és vasútmodelleket is kiállítanak.

A kelenföldi állomásépület, amely az egyik legrégebbi épített vasúti emlék Budapesten, a jövőben családbarát kiállítóhely és új közösségi tér lesz.

A kormány által biztosított 100 millió forintból megkezdődhet az épület átfogó műszaki állapotfelmérése és rekonstrukciójának tervezési folyamata. Az épület újratervezését a Közlekedési Múzeum megbízásából az Építész Stúdió végzi, aki a volt Északi Járműjavító területén felépülő új Közlekedési Múzeumra kiírt nemzetközi tervpályázatokon is eredményesen megmérettette magát.


Új funkcióval és szerepben születik újjá az egykori állomásépület

 „A 130 éves épületben létrejövő új  kiállítóhely és kulturális központ abban is segít majd, hogy kisebb kiállításokkal abban az előttünk álló néhány évben is meg tudjunk jelenni Budapesten, ameddig az új kőbányai otthonunk elkészül. Utóbbin a kelenföldi munkákkal párhuzamosan, ugyancsak friss kormánydöntésnek köszönhetően szintén gőzerővel dolgozunk” – mondta el a hír kapcsán Vitézy Dávid, a Közlekedési Múzeum főigazgatója.

Tavaly ősszel Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter jelentette be, hogy a Közlekedési Múzeum vállalkozott arra, hogy megmenti a régi kelenföldi indóházat, melyet a MÁV korábban bezárt. Az épület eredeti, vasúti funkcióit ugyanis az elmúlt években elvesztette, a 4-es metró átadása óta a jegyvásárlást és egyéb vasúti szolgáltatásokat fokozatosan  az aluljáróba helyezték át.

 

Fotó: Közlekedési Múzeum


Értékes vasúti modellek is láthatók lesznek a múzeumban

A múzeum terve az, hogy a bezárt épületbe új életet lehel, kulturális és közösségi funkciókat hoz létre, illetve egy olyan vasúti fókuszú kiállítóhelyet alakít ki, amely tematikus programokkal, kiállításokkal, különösen a gyermekes családok és vasútbarátok körében kifejezetten népszerű terepasztalokkal, valamint a múzeum világhírű vasútmodelljeivel méltó funkciót ad a régi állomási épületnek.

A múzeum tervei szerint ide kerülnek az év elején megszűnt, korábban nagy sikerű Andrássy úti Miniversum Közlekedési Múzeum által megvásárolt egyes terepasztal elemei és modelljei.

Itt lesz látható többek között a Nyugati pályaudvar, a zuglói és győri vasútállomás kicsinyített mása is.

Emellett a Közlekedési Múzeum gyűjteményének világhírű 1:5 méretarányú vasúti modelljeinek egy részét is itt mutatják majd be.A páratlan és nemzetközi ritkaságnak számító modellek között száz, sőt százötven évvel ezelőtt készült alkotások is vannak.

Az újjáépítétt intézmény fontos része lehet a XI. kerület hamarosan megújuló városközpontjának a szomszédságában megépülő Etele Plázával együtt.

Mi épül?BudapestKelenföldmúzeumműemlékfelújítás

Hírlevél

Hirdetés