2024.03.19, Kedd
Elrajtolt Zalaegerszeg ikonikus múzeumának építkezése
Fotók: Bernát Benjámin/magyarepitok.hu

Elrajtolt Zalaegerszeg ikonikus múzeumának építkezése

magyarepitok.hu

2020.07.02. 13:10 - Almási Krisztina

A ZÁÉV munkájával elkészülő múzeumi központban a kiállítások mellett konferenciaterem és közösségi helyiségek is helyet kapnak.

Hirdetés

A mai napon az alapkőletétellel elkezdődött a Mindszentyneum, vagyis a Mindszenty József bíborosnak és a kommunista diktatúra egyházüldözése áldozatainak emléket állító múzeum és zarándokközpont építkezése. A zöldmezős beruházásként megvalósuló fejlesztést közel 8,3 milliárd forintból a ZÁÉV Építőipari Zrt. kivitelezi a Göcseji Múzeum mellett. A tervezés és műszaki ellenőrzés feladatkörökben a TSPC Kft. segíti a projektet.

Az új épületben az állandó és időszaki kiállítások mellett konferenciaterem, irodák és közösségi helyiségek is lesznek.

 

Fotók: Bernát Benjámin/magyarepitok.hu (A képre kattintva galéria nyílik)

A Modern Városok Program keretében megépülő Mindszenty Múzeum több mint 1200 négyzetméteres alapterülettel készül el, amelyen kialakítják a pince- és három további szintet, valamint a tetőteret. A beépítés mintegy 3750 négyzetméternyi területet érint majd.

Balaicz Zoltán, a város polgármestere az alapkőletételi ünnepségen elmondta, hogy Mindszenty József még 1917-ben érkezett hitoktatóként a városba, aki 1919-ben átvette a plébánia vezetését és 1944-ig volt Zalaegerszeg apátplébánosa. Hozzáteszi, az ő életútja meghatározó volt a város történelmében és azt is, hogy Mindszenty József az egyetlen Zalaegerszeghez kötődő történelmi személyiség, akit nem csak Magyarországon, de szerte a világban ismernek. Mindszenty József aktív életének legnagyobb részét a városban töltötte.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes fámutatott arra is, hogy Mindszenty József a hitélet erősítése mellett az emberek életéhez kapcsolódó feltételeket is igyekezett megteremteni. Példáját követi Zalaegerszeg városa: a 21. században zajló építkezések, fejlesztések megnövekedett életlehetőséget adnak az itt élő embereknek - tette hozzá a poltikus.


Közel 1200 négyzetméteren várja kiállítás a látogatókat

A földszinten kap helyet az előcsarnok, a jegypénztár és egy ajándékbolt, illetve egy 120 fő befogadására alkalmas rendezvényterem, két kisebb teremmel együtt.

Az állandó kiállítási tereket további funkciókkal kiegészítve az 1. és 2. emeleten helyezik el – ezek múzeumpedagógiai helyiségként és filmvetítőként is funkcionálnak majd.

A legfelső, tetőtéri szinten kapnak helyet az időszaki kiállítás terei, a pinceszinten pedig az előcsarnokot kiszolgáló kiegészítő funkciók – a ruhatár és a mosdóblokkok – találhatók majd meg. A múzeumban mintegy 1150 m2-en kapnak helyet a különféle kiállítások:

  • 1. emelet: Mindszenty kiállítás (közel 500 m2),
  • 2. emelet: egyházüldözés kiállítás (közel 500 m2),
  • tetőtér: időszaki kiállítótér (160 m2).

A Mindszenty Múzeumhoz kialakítanak egy 99 személygépkocsi és 3 autóbusz fogadására alkalmas felszíni parkolót is.

 

Fotók: Bernát Benjámin/magyarepitok.hu

 

Galéria

Mi épül?ZÁÉV Építőipari Zrt.ZalaegerszegmúzeumkiállításTSPC Kft.

Hírlevél

Hirdetés