2024.04.23, Kedd
Új gyalogos-kerékpáros híd épül Magyarország és Szlovákia között
Illusztráció - envato

Új gyalogos-kerékpáros híd épül Magyarország és Szlovákia között

magyarepitok.hu

2020.07.20. 09:59 - Almási Krisztina

A két ország között egy 137 méter hosszú és 4,9 méter széles Duna-híd épül meg, a magyar szakaszt a Strabag kivitelezi.

Hirdetés

Egy új gyalogos-kerékpáros híd épül a magyarországi Dunakiliti és a szlovákiai Doborgaz (Dobrohošť) között, ahol a kivitelezés itthoni részét a Strabag Általános Építő Kft. valósítja meg 621 millió forintért – derül ki az uniós közbeszerzési adatokból.

Az ártéri híd teljes hossza 137,2 méter lesz és 4,9 méteres szélességgel épül meg.

A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) beruházásában megépülő Duna-híd jobb partján 495 méter hosszan megközelítő utat is építenek a duzzasztómű és a híd között.

A híd egyenes tengelyű, öt nyílású műtárgyként épül meg, melynek az 1. jelű hídfője síkalapozású, többi támasza cölöpalapozású lesz. A híd hasznos szélessége a szegélyek között 4 méter lesz. A 129 méteres felszerkezet nyílásonként 3-3 db előregyártott, előfeszített vasbeton hídgerendából készül, helyszíni vasbeton pályalemezzel.

Az ártéri híd és a szlovák fél által megvalósítandó mederhíd közös pillérrel rendelkezik.

Az építési helyszínt kizárólag a duzzasztóművön keresztül lehet megközelíteni. Ezen az úton két nagyobb műtárgy található (Görgetegi Duna-ág, Szigeti Duna-ág), amelyek állapotát teljeskörűen felül kell vizsgálni és amennyiben szükséges a műtárgyak megerősítését, felújító munkáit a kivitelezés megkezdése előtt el kell végezni.

A jobb parti ártéri híd utolsó támasza az ártéri és a mederhíd közötti közös (’6’ jelű) pillér, amely a mederhídhoz tartozik, nem része az ajánlathoz kiadott kiviteli tervnek, a Mederhíd tenderdokumentációjában szerepel, a szlovák fél fog közbeszerzést kiírni a kivitelezésére.

Mi épül?DunakilitihídépítésStrabagNemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF)

Hírlevél

Hirdetés