2024.03.19, Kedd
Ezzel az átfogó beruházással nő a pécsi tűzoltók gyorsasága
autonavigator.hu

Ezzel az átfogó beruházással nő a pécsi tűzoltók gyorsasága

magyarepitok.hu

2021.02.27. 14:31 - Hegedűs Gergely

Két többfunkciós épület is létrejön, egy pedig megújul a megyei szinten is előrelépést hozó fejlesztésben.

Hirdetés

Jelentős fejlesztést hajt végre Pécsett a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság - derült ki a TED-en elérhető közbeszerzési adatokból. A szerződéses értéke szerint nettó 4,2 milliárd forintos projektben két helyszínen nyer új épületet a Pécsi Katasztrófavédelmi Kirendeltség és Hivatásos Tűzoltó Parancsnokság:

  • az Engel János utcában a meglévő épületet részben elbontja és átalakítja, illetve a régi mellett egy új laktanyaépület is létre hoz a Falcon Global Zrt., a Professional Marketing Manager Kft. és az Octopus Invest Szolgáltató Kft.
  • a Tüzér utcában zöldmezős beruházásban új épület jön létre, ennek kivitelezője a Merkbau Zrt.


Egyszerre több szervezet működését biztosítják az épületek

A teljes beruházás a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) keretében valósul meg.

A fejlesztés célja két olyan épület kialakítása, amelyek a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság, a pécsi katasztrófavédelmi kirendeltség és egy hivatásos tűzoltóság egyidejű működését teszik lehetővé.

A beruházás további célja, hogy a katasztrófavédelem tűzoltóegységei az eddiginél gyorsabban tudjanak a káreseményhez vonulni, ami hozzájárul a katasztrófavédelmi intézményrendszer hatékonyságának növeléséhez, így csökkenthető a keletkező károk mértéke és nő a lakosság biztonsága.

 

Távhőközpont is épül az épületek fűtése érdekében

Az Engel János utcai projekt első ütemében egy három emeletes új laktanyaépületet emelnek. Ebben tíz új szerállás, a Pécsi Kirendeltség irodái, a Baranya Megyei Katasztrófavédelem Igazgatósága valamint a Pécsi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság helyiségei kapnak helyet.

A második ütemben az átalakításra kerülő régi épületben többek között

  • kilenc szerállást,
  • raktárhelyiségeket,
  • konditermet,
  • két műhelyt,
  • illetve egy a mindkét épületszárny fűtési és használati melegvíz energiáját biztosító távhő központot helyeznek el.


Közel száz dolgozót kell befogadnia a másik új épületnek

A beruházás másik projektjében a Tüzér utcában egy teljesen új épület születik a Merkbau Zrt. kivitelezésében. A tervezett vasbeton szerkezetű épület háromszintes lesz, és 86 dolgozó befogadására lesz alkalmas.

Emellett négy személygépkocsi, négy gépjárműfecskendő (a tűzoltóautók leggyakrabban használt csoportja – a szerk.), egy műszaki mentő és egy magasból mentő szerkocsi elhelyezését kell biztosítani ebben a központban. Az összesen 1600 négyzetméteres épület az utca felöl lejtősen kialakított behajtó rámpával közelíthető majd meg.

Mi épül?Merkbau Építőipari és Kereskedelmi Zrt.PécskatasztrófavédelemFalcon Global Zrt.Professional Marketing Manager Kft.Octopus Invest Kft.

Hírlevél

Hirdetés