2024.04.19, Péntek
Befejeződött a zalaegerszegi északi ipari park előközművesítése
Illusztráció: Dernovics Tamás/magyarepitok.hu

Befejeződött a zalaegerszegi északi ipari park előközművesítése

magyarepitok.hu, MTI

2021.10.28. 11:17 - Kolinek Nóra

A Szabadics Zrt. kiépítette az iparterület megközelítését biztosító utakat, körforgalmú csomópontokat a szükséges közvilágítással, továbbá elkészültek a vízi közművek, a gáz- és az áramhálózat.

Hirdetés

Mintegy 2,2 milliárd forint európai uniós forrás felhasználásával utakat és csomópontokat építettek, illetve előközművesítettek több mint 260 hektárnyi ipari területet Zalaegerszegen, a járműipari tesztpálya melletti északi ipari parkban. A Zalaegerszeg Északi Ipari Park előközművesítének (út és viziközművek) kivitelezési munkáit a Szabadics Zrt. végezte el.

Lapunkban rendszeresen beszámolunk az egész Európában egyedülálló zalai autóipari tesztpálya építkezéséről, amely az Autóipari Próbapálya Zala Kft. (APZ Kft.) beruházásában valósul meg.

A projektet 2017-ben kezdték el. A magasépítési feladatokat a ZÁÉV Zrt. végezte el, az út-, közmű- és földmunkákat pedig a Duna Aszfalt Zrt. és a Szabadics Zrt. kivitelezte. A tesztpálya autópálya-szakaszát idén júniusban vették használatba.

A projekt egyik elemeként csaknem 265 hektáros, vállalkozásra alkalmas területet alakítottak ki a Zalaegerszegi Tudományos és Technológiai Parktól és a várost elkerülő 76-os úttól északra, a kispáli bekötőúttól keletre.

A fejlesztési területen nem voltak közművek, ezért kiépítették az iparterület megközelítését biztosító utakat, körforgalmú csomópontokat - köztük egyet a 76-os főúton - a szükséges közvilágítással, továbbá elkészültek a vízi közművek, a gáz- és az áramhálózat.

 

Javultak a vállalkozások letelepedési feltételei

Második elemként a Zalaegerszegi Tudományos és Technológiai Park területén egy kilenchektáros terület fejlesztésével 15 ipari telket alakítottak ki és közművesítettek.

Úgy fogalmaztak: a megvalósult infrastruktúrafejlesztés ahhoz járult hozzá, hogy a helyi értékekre épülő "tudásintenzív, hozzáadott értéket növelő, innovációt, digitális jövőt ösztönző ökoszisztéma" tovább erősödjön, ami Zalaegerszeget a gazdaságilag dinamikusan fejlődő városok között is példaértékűvé teszi. A fejlesztés megalapozottságát mutatja, hogy mára a területek nagy részét már hasznosították - írták.

Az önkormányzat hozzátette,

a projekt révén tovább erősödtek Zalaegerszeg és környékének foglalkoztatási lehetőségei, a meglévők mellett további kutatási-fejlesztési lehetőségeket biztosítanak,

valamint javultak a vállalkozások - köztük a nemzetgazdaságilag is jelentős beruházások és az azokhoz kapcsolható beszállítói cégek - letelepedési feltételei.

Mi épül?Szabadics Zrt.ZalaZONEipari parkZalaegerszeg

Hírlevél

Hirdetés