2024.04.20, Szombat
Hamarosan elkészül a parkolóház, majd jöhet a pavilonsor és a piac: így halad a SWIETELSKY Békéscsabán
magyarepitok.hu/Láng Péter

Hamarosan elkészül a parkolóház, majd jöhet a pavilonsor és a piac: így halad a SWIETELSKY Békéscsabán

magyarepitok.hu

2021.11.26. 15:00 - Kalácska-Nagy Nóra

Miután a parkolóház szerkezetileg megvalósult, az épületben elektromos, gépész, műgyanta, lakatos és térkövezési munkálatokat végeznek a kivitelezők.

Hirdetés

Júliusban járt lapunk utoljára a Modern Városok Program részeként felépülő új vásárcsarnoknál a békési megyeszékhelyen. A SWIETELSKY Magyarország Kft. idén januárban kezdte meg a békéscsabai csarnok és a hozzá tartozó parkoló kivitelezését. A város önkormányzatának beruházásában megvalósuló projekt jelentőségéről és aktuális állapotáról a SWIETELSKY két munkatársát kérdeztük.

Elöljáróban fontos megjegyezni, a teljes projekt két ütemben valósul meg.

Elsőként a parkolóház készül el, miután a parkolóház használatbavételi engedélyt kap és megtörténik az árusok ideiglenes átköltözése, utána veszik át a kivitelezők munkaterületként a pavilonsort és a piac területét, hogy ott is elkezdhessék a munkát.

 

Fotók: magyarepitok.hu/Láng Péter 
a képre kattintva galéria nyílik 

 

Decemberben elkészül a parkolóház

Előhegyi Tamás területi igazgató szerint már önmagában egyedivé teszi a projektet a rész elemek egymásutánisága és az ütemek közé beiktatott használatbavételi eljárás, illetve átköltözés, hiszen mind az önkormányzatnak, mind a hatóságoknak és természetesen a SWIETELSKY-nek is összehangoltan és jól kell teljesítenie ahhoz, hogy egy közbenső határidő teljesítésével a véghatáridő is teljesülni tudjon. A komplett kivitelezés befejezése 2023 márciusában várható.

 

 

A munkálatok első üteme tehát a parkolóház megépítésével kezdődött, amely már a végéhez közeledik, hiszen decemberben készül el. Majd a hatósági engedélyek megszerzését követően használatba is vehetik.

„A parkolóház esetében a látszóbeton felületeket érdemes kiemelnem, mert ezek kivitelezése rendkívül nagy technológiai fegyelmet és kiemelkedő minőségű anyaghasználatot követel meg. Büszkén mondhatom, hogy a végeredmény önmagáért beszél, a felületek nagyon jól sikerültek”

– állapította meg a területi igazgató.

 

Különleges látszóbeton teszi egyedivé a parkolóházat

A parkolóház kivitelezési dokumentációjában törtfehér látszóbeton minőség került kiírásra, amely speciális betontechnológát, zsaluzási rendszert és fokozottabb figyelmet igényelt – ezt már Molnár Ferenc projektvezető árulta el. A nem mindennapi zsalutechnológiának külön cikket is szenteltünk.

 

 

A projektvezető hozzátette, a parkolóház szerkezetileg elkészült. Jelenleg az épületben elektromos, gépész, műgyanta, lakatos és térkövezési munkálatokat végeznek. Az épületen kívül a járda és a parkolók kivitelezése, valamint tereprendezési munkálatok folynak. Kora tavasszal pedig megkezdik a kertészeti munkálatokat az épület környezetében. 

„A parkolóház épületének műszaki átadás/átvételi lezárását követően a használatbavételi engedély megszerzése a cél. Az engedélyezési eljárást követően az árusok ideiglenesen beköltöznek a parkolóház épületébe és ezt követően kapjuk meg a megvalósítandó vásárcsarnok munkaterületét”

– fejtette ki Molnár Ferenc.

 

 

Fontos közösségi tér is létesül

A békéscsabai beruházás jelentős fejlődést generál a városban. Az ilyen és ehhez hasonló kezdeményezések nagyban hozzájárulnak egy település megtartó erejéhez.

„Az ügyvezetőnktől hallottam egy alkalommal: A fejlődés hiánya a cég halála. Valószínűleg igaz ez a településekre is. Ha egy város fejlődik, mind az ott élők, mind az oda látogatók szívesen élnek ott vagy töltenek el néhány napot vagy akár hosszabb időt is. A fejlődés újabb ötleteket és az előrelépés irányába mutató folyamatokat generál. Az ilyen településekről az emberek nem elvándorolni akarnak, hanem ott maradni, sőt betelepülni, mert van perspektíva, van jövőkép”

– fejtette ki Előhegyi Tamás.

 

 

A területi vezető maga is szívesen jár el a csabai piacra, tapasztalata szerint az ott élők igen intenzív piac-használók. Úgy látja, a piac funkciója nem csupán a bevásárlás, hanem a társadalmi élet egyik központja, ahol eszmét cserélnek, véleményeket, információkat osztanak meg egymással.

„A projekt megvalósításával lehetőséget teremtünk a békéscsabaiaknak és a környékből ide járóknak, hogy - miközben feltöltik az éléskamrájukat -, pozitív hangulatú társadalmi életet éljenek.”

 

 

 

Galéria

Mi épül?Swietelsky Magyarország Kft.Békéscsabaparkolóházvásárcsarnok

Hírlevél

Hirdetés