2024.03.04, Hétfő
Metrófelújítás: két évvel korábban elkészültek a Pöttyös utcai és az Ecseri úti metróállomás liftjei
Főkép/Illusztráció: Nagy Mihály

Metrófelújítás: két évvel korábban elkészültek a Pöttyös utcai és az Ecseri úti metróállomás liftjei

MTI

2021.12.10. 17:17 - Gyöngyösi Klaudia

A Kőbánya-Kispest, Határ út, Pöttyös utca, Ecseri út és Népliget megállók korszerűsítése a Strabag Építő Zrt. munkájával jött létre.

Hirdetés

Átadták a 3-as metró Pöttyös utcai és Ecseri úti állomásainak akadálymentes elérését biztosító felvonókat csütörtökön – derül ki a BKV közleményéből. Ahogy azt már korábban megírtuk a metrófelújítás második, déli ütemében: a Kőbánya-Kispest, Határ út, Pöttyös utca, Ecseri út és Népliget megállók korszerűsítése a Strabag Építő Zrt. munkájával valósult meg.

Fotó: MTI

A közleményben idézték Karácsony Gergely főpolgármestert, aki a Pöttyös utcai metróállomáson tartott átadón arról beszélt, hogy csütörtöktől "ismét bővül az egyenlő esélyű hozzáférés a közöségi közlekedésben".

A fővárosi önkormányzat és a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ) 2018-ban megállapodást kötött a 3-as metróvonal állomásainak speciális akadálymentesítéséről. A főváros kötelezettséget vállalt arra, hogy 2018 és 2023 között 5,585 milliárd forint forrást biztosít a BKV Zrt.-nek a feladatok megvalósítására.

Kiderült továbbá, hogy a metróvonal folyamatban lévő rekonstrukciója során kihívást jelentett az akadálymentesítés a műszaki tartalom változása és az állomások különböző adottságai miatt.

 

A tervezett átadás 2023 decemberében valósult volna meg

A Pöttyös utcai és az Ecseri úti metróállomásra korábban ideiglenesen korlátliftek beépítését tervezték, a végleges megoldást szolgáló hagyományos liftekre eredetileg 2023. december 31-ei határidővel vállaltak kötelezettséget – mondta a főpolgármester, rámutatva arra, hogy a BKV a MEOSZ észrevételeit is figyelembe véve több mint két évvel a vállalt határidő előtt átadta a négy felvonót.

Kovács Ágnes, a MEOSZ elnöke szerint a felvonók átadása közös sikernek tekinthető, része annak, a hazai fogyatékosságügyben máig példa nélkül álló megállapodásnak, amelynek révén biztosított lesz a fogyatékossággal élő emberek önálló, biztonságos és méltóságteljes közlekedése a 3-as metró vonalán.

Mi épül?M3-as metróStrabagBudapestinnováció

Hírlevél

Hirdetés