2024.04.26, Péntek

Hirdetés

Új átjáró köti össze Buda két fontos kerületét
Vitézy Dávid/Facebook

Új átjáró köti össze Buda két fontos kerületét

magyarepitok.hu, MTI. Fürjes Balázs/Facebook

2021.12.02. 16:16 - Kolinek Nóra

A Market kivitelezésében új, a budaiak mindennapjait könnyítő gyalogos és kerékpáros átjáró épült meg.

Hirdetés

Átadták az új, akadálymentes gyalogos és biciklis átjárót. Ezzel új kapu nyílt a II. és a XII. kerület között a Postapalota mellett. A gyalogosoknak, bicikliseknek, idősebbeknek vagy éppen a babakocsis családoknak, többé nem kell kerülniük, vagy felkapaszkodniuk a Várfok utcára, ha át akarnak jutni a szomszédos kerületbe – olvasható Fürjes Balázs, Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár csütörtöki Facebook posztjában.

 

Vitézy Dávid, a Budapest Fejlesztési Központ vezérigazgatója (b) és Fürjes Balázs, Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár (j) Fotók: Fürjes Balázs/Facebook

 

Korábban már beszámoltunk arról, hogy az átjáró a Market Építő Zrt. kivitelezésében, a FŐMTERV tervei alapján az MNB leányvállalatának, az MNB-Ingatlan Kft. beruházásának keretében valósult meg. A gyalogosátjárót 2014 óta tervezték, mert a Várfok utca és a Sándy Gyula köz találkozásánál a gyalogosok jelentős szintkülönbséggel találkoztak mind a Vár, mint a Városmajor felé.

Az új közlekedési csomópont legmagasabb pontjára akadálymentességet biztosító lift került, hogy mindenkinek elérhetők legyenek a Várfok utcából induló buszjáratok. A Vár irányába pedig egy lankás lépcsőn és rámpán lehet haladni, valamint a keresztirányú forgalomnak és az átszálláshoz a Csaba utca tengelyébe egy mozgólépcső és lépcső párost építettek.

Fürjes Balázs, Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár

 

Új tárlattal bővül a Postapalota

Fürjes Balázs posztjában azt írta, hogy az új átjáró részben a Széll Kálmán tér „meghosszabbítása” – ezt az érzést fokozza, hogy a járószintre a térburkolattal megegyező andezit térkő került.

A folytatásban ismertette, hogy a falak és az álmennyezet magas minőségű rozsdamentes acélból készültek – így nemcsak időtállóak, de rongálásbiztosak is.

A burkolat különlegessége, hogy a más-más irányból ráeső fény hatására, különböző fényviszonyok között másképpen fog csillogni.

A szintén megújuló Postapalotában 2022 márciusában Pénzmúzeum nyílik, a kiállítás pedig köztéri installáció formájában már az átjáróban elkezdődik majd – izgalmassá és színesebbé téve az új közlekedési folyosót – zárta bejegyzését az államtitkár.

 

Galéria

Mi épül?BudapestMarket Építő Zrt.Magyar Nemzeti BankFőmterv Mérnöki Tervező Zrt.

Hírlevél

Hirdetés