2024.04.20, Szombat
Így haladnak a sertéstartást bemutató mintagazdaság munkálataival

Így haladnak a sertéstartást bemutató mintagazdaság munkálataival

magyarepitok.hu

2022.04.28. 14:10 - Kalácska-Nagy Nóra

A Leier Hungária Kft. nemcsak belső hőszigetelésű kéregfalat és kéregfödémet szállított, hanem mélyépítő elemeket, valamint díszburkolatot is biztosított.

Hirdetés

Folyamatosan zajlanak a Sano Agrar Institut-SmartPorcNutrition Kft. beruházásában épülő sertéstartó telephely munkálatai. A Komárom-Esztergom megyei Szákszend külterületén két ütemben megvalósuló építkezés generálkivitelezője a Merkbau Építőipari és Kereskedelmi Zrt. A projekthez a Leier Hungária Kft. kéregfal elemeit és - a közművekhez szükséges - beton aknaelemeit használják fel.

A 6 hektáros, egykori TSZ telep helyén felépülő új, 1150 kocás mintagazdaságban kiemelkedő szerepet kap a digitális rendszereken alapuló modern állattartás és takarmányozás. Az épületrendszer különlegessége, hogy a látogatók egy folyosórendszeren keresztül bejárhatják az istállókat, betekintést nyerve a telep működésébe, munkafolyamataiba, anélkül, hogy az állománnyal közvetlenül érintkeznének.

Ahogyan korábbi cikkünkben megírtuk, termelő és marketing célú sertéstartó és malacnevelő üzem létesül. Korábban hasonló, a sertéstartást ilyen részletesen bemutató innovatív épületegyüttes még nem épült Magyarországon.

Már épül a hízlalda és a karantén istálló

A projekt első ütemének generálkivitelezési feladatai befejeződtek, jelenleg a második ütem feladatai folynak. A projekt II. ütemében sor kerül további három épület kialakítására, úgy, mint

  • malacnevelő,
  • hízlalda
  • és karantén istálló.

Kádár-Németh Krisztián, a Merkbau főépítésvezető-helyettese összefoglalta, mely munkák határozták meg az elmúlt időszakot a kivitelezés szempontjából. A három fő épület vasbeton szerkezetének építése 2021 novemberében befejeződött, ezt követően a tetőszerkezet építési és héjalási munkái következtek. Az épületen belül szakipari munkák folynak, továbbá belső technológiai álmennyezet építése, valamint technológia telepítése zajlik. A különálló, tetemégetőként funkcionáló kisebb épület szerkezetépítése januárban szintén megtörtént.

Az épületeket összekötő - dolgozói, látogatói és hajtófolyosó szerkezetépítése a közeljövőben fejeződik be, a további munkálatokhoz szükséges előregyártott kéregfal elemeket pedig már kiszállították.

A II. ütem során eddig megvalósultak

  • a közműépítési munkák,
  • a technológiai szennyvíz átemelő aknák vasbeton műtárgyai,
  • és a 2 darab, 4500 köbméter hasznos űrtartalmú, hígtrágya tároló vasbeton szerkezetépítési munkálatai.

„Jelenleg az útpályaszerkezet alépítményi munkái, zúzott kőréteg, valamint CKT réteg készül, előkészítve az épületeket körülvevő bazaltbeton pályaszerkezetet. Ezt követően tereprendezési és kertészeti munkákkal fejeződnek be a II. ütem generálkivitelezői feladatai még idén nyáron.”

Egyedi gyártású lépcsőt alakított ki a Leier

Takács Gábor, a Leier Hungária Kft. előregyártott vasbeton szerkezetek üzletágvezetője hozzátette, a fenti épületeken kívül a beruházás központi részét képviselő irodaépület is elkészült. A közel 1000 négyzetméter alapterületű, kétszintes irodát alig fél év alatt valósították meg az alapozástól a berendezett, kulcsrakész állapotig.

Az irodaépület különlegessége a teljesen egyedi geometriával legyártott Leier lépcső, amely közvetlenül a főbejáratnál fogadja az ide érkezőket.

A II. ütem szerkezetépítési munkáival párhuzamosan zajlottak az I. ütem befejező, finomtechnológiai szerelést igénylő munkafolyamatai is. Ehhez szükség volt a Leier előregyártott technológiájának fő előnyeire is, mint a gyors és tiszta építési rendszer.

Az I. ütemhez hasonlóan a II. ütemnél is folytatódtak a belső hőszigetelésű kéregfalak kiszállításai, amelyeket a malacnevelő, a hízlalda, a karantén istálló és a folyosó külső falaként építettek be.

„Ezenkívül az irodaépület összes tartószerkezeti fala - közel 1000 négyzetméter -, valamint az említett istállók belső falszerkezetei készültek hagyományos Leier kéregfalak felhasználásával. A Leier kéregfödém rendszerével az irodaépületet és az összekötő folyosókat fedték le.”

Az I. és II. ütem keretében a Leier Hungária Kft.

  • összesen több mint 3.600 négyzetméter belső hőszigetelésű kéregfalat,
  • 6.200 négyzetméter hagyományos kéregfalat,
  • valamint 1.600 négyzetméter kéregfödémet szállított.

Ám a projekthez a Leier nem csak az előregyártott elemeket biztosította. A projekt vízelvezetésének nagy része Leier mélyépítő elemekkel valósult meg, illetve az iroda melletti járdákat, valamint a parkolókat is a vállalat által gyártott díszburkolatokkal burkolták le.

Galéria

Mi épül?Leier Hungária Kft.Merkbau Építőipari és Kereskedelmi Zrt.Szákszendállattartó telepelőregyártás

Hírlevél

Hirdetés