2024.06.20, Csütörtök
Indulhat a BMW-gyár épületeinek a kivitelezése, letették az egyik legnagyobb hazai beruházás alapkövét
Fotók: Czeglédi Zsolt / MTI

Indulhat a BMW-gyár épületeinek a kivitelezése, letették az egyik legnagyobb hazai beruházás alapkövét

MTI

2022.06.01. 16:00 - Kolinek Nóra

A BMW-gyár megépítésével az ország pozíciója még tovább erősödik az elektromos autóiparra történő átállásban.

Hirdetés

Ünnepélyesen letették a BMW debreceni gyárának alapkövét – adta hírül az MTI június 1-jén. Az eseményen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kijelentette: a gyár az elmúlt tizenkét év sikeres magyar gazdaságpolitikájának jelképe, a mintegy 400 milliárd forintos beruházással több mint ezer új munkahely jön létre a városban.

A tárcavezető arról számolt be, hogy a német autógyártó telephelyén eddig infrastruktúra-fejlesztés zajlott, most viszont megkezdődik a tervezett épületek építése.

Korábban beszámoltunk arról, hogy a BMW-gyárnak a Debrecen melletti Észak-nyugati Gazdasági Övezet ad otthont. A komplexumban présüzemet, karosszériaépítő részleget, fényezőműhelyt és összeszerelő csarnokot alakítanak ki. A 400 hektáros terület előkészítésében a Market Építő Zrt. főszerepet játszott, miután elvégezte − egyebek mellett − a nagytömegű földmunkákat és a tereprendezést.

Szintén érintett a projektben a KÉSZ Építő és Szerelő Zrt., amely három épület, az elektromos alállomás (MSS), központi épület (CC), valamint a lakkozó épület (TOF) kivitelezésében vesz részt a projekt során.

A gyár építkezésében ugyancsak részt vesz a víz- és mélyépítési munkákban is elismert Szabadics Építő Zrt. A teljes terület speciális mélyépítési munkáit a HBM Soletanche Bachy Kft. végzi, amely magában foglalja a cölöpalapozás megtervezését és kivitelezését, valamint a fejtömbök földmunkáinak elvégzését.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter
Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI

A gyár hozzájárul hazánk pozíciójának további erősödéséhez

A tájékoztatás szerint az üzemben évi 150 ezer járművet fognak előállítani, 2025-ben pedig megindul egy vadonatúj modell gyártása: itt készül majd a tisztán elektromos meghajtású modellek számára kifejlesztett NCAR architektúrára épülő Neue Klasse modellgeneráció alapító tagja.

A miniszter beszédében az építkezés megkezdését mérföldkőnek nevezte a magyar gazdaság gerincoszlopának számító autóipar szempontjából. Arról számolt be, hogy a BMW korábban egyfajta „láthatatlan autógyárként” működött Magyarországon, ugyanis beszállítói lánca keretében ötvennégy, összesen csaknem tízezer embert foglalkoztató magyar cégtől vásárolt alkatrészeket.

 „Azonban 2018-ban világossá vált, hogy ebből a láthatatlan gyárból egyszer látható gyár is lesz, amely nemcsak Debrecen és Kelet-Magyarország, hanem az egész magyar autóipar életében jelent egy igazi mérföldkövet” - fogalmazott.

A miniszter aláhúzta, hogy Európában Németországon kívül egyedül Magyarországon lesz mindhárom nagy német prémium autóipari vállalatnak gyára. Rámutatott, hogy hazánk világszinten is éllovas az elektromos autóiparra történő átállásban, és a BMW-gyár megépítésével az ország pozíciója még tovább erősödik.

Hans-Peter Kemser, a BMW Group Gyár Debrecen gyárigazgatója, Milan Nedeljkovic, a BMW AG igazgatótanácsának gyártásért felelős tagja, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Papp László (Fidesz-KDNP) polgármester (b-j)
Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI

 

Oktatási központ biztosítja a dolgozók képzését

A BMW Group az MTI-hez eljuttatott közleményében Milan Nedeljkovicot, a BMW AG igazgatótanácsának gyártásért felelős tagját idézve kiemelte:

a Magyarországon épülő új gyár kulcsfontosságú szerepet játszik majd a BMW Group és nemzetközi gyártási hálózata elektromos mobilitásra történő átállásában.

„A debreceni üzem gyártási kapacitásunk újabb fontos építőeleme és hosszú távú mennyiségi növekedésünk támogatója is lesz” − szögezte le az eseményen Milan Nedeljković. Hozzátette: a debreceni gyár karbonmentes (szén-dioxid-kibocsátásmentes) termelőhely lesz, egyidejűleg „karcsú, zöld és digitális”.

Papp László, Debrecen polgármestere megfogalmazása szerint az új üzem újraértelmezi az autógyártást, „a BMW érkezésével újradefiniáljuk Debrecent és Magyarország keleti régióját”.

Hans-Peter Kemser, a debreceni gyár igazgatója jelezte: a jelenleg körülbelül száz fős csapata az elkövetkező két évben több mint ezer főre bővül, a toborzási folyamatok már most felgyorsulnak. Hozzátette: a gyárban már zajlanak az oktatási központ építési munkálatai is. A 2023 szeptemberére elkészülő létesítményben a helyi szakképzés duális képzés keretében kezdődik majd meg.

Mi épül?Market Építő Zrt.Szabadics Zrt.BMW-gyárDebrecenDebrecen Észak-Nyugati Gazdasági ÖvezetHBM Kft.KÉSZ Csoport

Hírlevél

Hirdetés