2024.04.19, Péntek
Több lesz, mint menhely: Így épül az új Állatvédelmi Kompetencia Központ Veszprémben

Több lesz, mint menhely: Így épül az új Állatvédelmi Kompetencia Központ Veszprémben

magyarepitok.hu

2022.07.28. 13:56 - Füzi Nikolett

A Vemévszer munkájával épül a veszprémi Északi-körgyűrű mellett található komplexum, mely az országban egyedülálló mintaprojekt keretében hívja fel a figyelmet a felelős állattartás fontosságára.

Hirdetés

Az ütemterveknek megfelelően halad az országban is egyedülálló mintaprojekt keretén belül épülő veszprémi Állatvédelmi Kompetencia Központ: a beruházásnak köszönhetően egy - a gazdátlan kutyák és macskák elhelyezésére szolgáló - létesítmény valósul meg, ahol az állatok megfelelő gondozói ellátásban részesülnek állatorvosi felügyelettel, és remény szerinti örökbefogadásukig magas színvonalú, élhető körülményeket biztosítanak számukra.

 

 

A központ az állatvédelmi feladatai mellett kiemelt hangsúlyt fektet majd az állatvédelmi oktatásra, az ismeretterjesztési funkciókra, mindemellett közösségi térként is szolgál az állatvédelem iránt érdeklődőknek.

Ahogyan arról korábban már beszámoltunk, a központ a Veszprémi Állatkert szakmai koncepciója alapján a VEMÉVSZER Építő- és Szerelőipari Kft. kivitelezésében valósul meg. A kormányzati támogatással kialakítandó komplexum Veszprém külterületi részén, az északi körgyűrű mellet elterülő volt honvédségi területen helyezkedik el, amely jelenleg az önkormányzat tulajdonában áll.

 

 

Hamarosan elkészülnek a kennelsorok és a macskaházak

A projekt aktuális előrehaladásával kapcsolatosan ezúttal is Csehi Lóránttal, a Vemévszer Kft. projektvezetőjével beszélgettünk. A szakember elmondta, a központ első ütemének kiépítése már a befejező munkák stádiumában van. Az építési engedély alapján már a helyére kerültek a kiszolgáló épületek: a kivitelezők előregyártott konténerek felhasználásával telepítették az állatorvosi vizsgálót, irodákat, raktárakat, valamint a szociális konténereket. Hozzátette, a kennelek telepítése ugyancsak a befejező fázisában van, a gyors előrehaladás pedig többek között annak is köszönhető, hogy

a kutyák számára rendszerelvű kennelsorok épülnek, a macskáknak pedig fűthető, helyszínen összeállított és hőszigetelt könnyűszerkezetes épületek jönnek létre.

A projektvezetőtől azt is megtudtuk, hogy jelenleg a kennelsorok és a kerítések kiépítése zajlik, továbbá elkezdődött a macskaházak összeállítása is.

 

 

Kiemelt hangsúlyt fektetnek az állatok professzionális tartására és ellátására

A kivitelezők feladatköre ugyanakkor egy kiegészítő megbízás keretében kiterjed a telekhez vezető, mintegy 350 méter hosszú városi út, és a hozzá tartozó elektromos- és vízközművek tervezésére és kivitelezésére is. Csehi Lóránt ezzel kapcsolatban kifejtette, a feltáró út tervezői egyeztetése és tervezése elkészült, a szükséges hatósági eljárások megindítása pedig előreláthatólag júliusban várható.

 

 

A projektvezető hozzátette, ezen felül a kutyák számára épülő kennelek, illetve a macskaházak tervezésénél és kivitelezésénél a kifutók kialakítására is nagy odafigyelést kell fordítaniuk, hogy az itt elhelyezett állatok a lehetőségekhez képest a legnagyobb biztonságban tölthessék napjaikat.

Ennek érdekében a szakemberek állatorvosi és gondozói szakértők bevonásával alakítják ki a kerítéseket is, méghozzá olyan módon, hogy azok az állatokra nézve veszélytelenül tudják őket megakadályozni az elkóborlásban.

Végezetül azt is megtudtuk, hogy ezeken felül faültető gödröket is kialakítottak a sziklás talajba, hogy fák telepítésével árnyékos rész is biztosítva legyen az állatok számára.

 

 

Galéria

Mi épül?VEMÉV-SZER Kft.VeszprémVeszprémi Állatkertközösségi épületek

Hírlevél

Hirdetés