2024.04.25, Csütörtök
Műemléki épületben kap otthont az Új Szent János Kórház és Szakrendelő új pszichiátriai részlege
Fotó: Észak-Közép-budai Centrum, Új Szent János Kórház és Szakrendelő/Facebook

Műemléki épületben kap otthont az Új Szent János Kórház és Szakrendelő új pszichiátriai részlege

magyarepitok.hu

2022.09.03. 10:00 - Kalácska-Nagy Nóra

A részleg pincével, földszinttel, két szinttel és beépített tetőtérrel rendelkezik, valamint nettó 5387 négyzetméter alapterületen helyezkedik el.

Hirdetés

Az Észak-Közép-budai Centrum, Új Szent János Kórház és Szakrendelő kialakítása keretében a 27. számú épület felújításával és bővítésével új, 101 ágyas pszichiátriai részleg jön létre. A kivitelezésre vonatkozó közbeszerzési felhívás az európai uniós közbeszerzési értesítőben jelent meg az Egészségügyi Infrastruktúra Fejlesztő Nonprofit Kft. kiírásában. Az ajánlatokat szeptember 28-ig várják.

Mivel a 12. kerületi, Diós árok 1-3. cím alatt található épület műemléki, így a teljes felújítás a műemléki hatóság felügyelete és a műemléki szakértő javaslatai mentén halad, figyelembe véve az orvos-szakmai igényeket, valamint az építészeti-műszaki minőségi elvárásokat.

 

Így helyezik el az egyes funkciókat

A műemléki épület pince+földszint+2 szint+beépített tetőtér kialakítású, és nettó 5387 négyzetméter alapterülettel rendelkezik, amelyben 101 ágyas pszichiátriai részleg nyer majd elhelyezést.

A pinceszint belső udvarokban történő bővítésével helyezik el az általános igényeket szolgáló funkciókat (pl. könyvtár, tornaszoba, tankonyha), valamint a meglévő épület pinceszinti felújításával erre a szintre kerülnek az egyes kiszolgáló funkciók, úgy, mint raktárak, központi öltözők, gépészeti és elektromos terek.

A földszinten 3 osztály funkciói kapnak helyet, melyek mindegyike kertkapcsolattal rendelkezik a tervezett kialakítással:

  • Az Aktív részleg földszinti tereiben betegszobák, kiszolgáló funkciók és közösségi terek kerülnek a keleti szárnyban, saját belső udvarral, 17 ággyal.
  • A Nappali kórház terei a keleti udvarbeépítésben és a földszintes szárny tereiben helyezkednek el.
  • A Pszichoterápiás osztály betegszobáit és egyéb szükséges tereit a nyugati szárnyban alakítják ki, 15 ággyal.
  • A földszint északi szárnyába a járóbeteg-ellátás egyéb terei kerülnek.

Az első emeleten helyezik el az

  • az Aktív részleg második szintjét a keleti szárnyban 18 + 6 ággyal,
  • a Rehabilitációs osztály első szintjét a nyugati oldalszárnyban a szükséges funkciókkal, 9 ággyal,
  • illetve a Pszichoterápiás osztály 3 további szobáját 9 ággyal.

Az északi szárny itt a vezetőség működéséhez szükséges tereket és a kiszolgáló funkciókat tartalmazza.

Az épület második emeletére kerül

  • az Aktív részleg fölé a Gerontológia osztály, 12 ággyal,
  • valamint a Rehabilitációs osztály második szintje a nyugati oldalszárnyban a szükséges funkciókkal, 12 ággyal, a teraszok részleges beépítésével.
  • Az északi szárny irodahelyiségeket és a kiszolgáló funkciókat tartalmazza.

Az épület tetőterébe kerülnek

  • az épület gépészeti rendszerei (szellőzőgépek egy része, hűtő-fűtő rendszerek gépei),
  • illetve a meglévő beépítés tereibe az északi lépcsőház mellé két pszichológusi dolgozószobát alakítanak ki körülbelül 50 négyzetméteren.

A munkálatok tartalmaznak továbbá teherhordó fal bontási munkálatait, tetőszerkezet építést és felújítást, szerkezetépítési-, építészeti - szakipari munkákat, hűtés - fűtés - szellőzésre vonatkozó munkákat, erős - és gyengeáramú munkákat, tűzvédelmi rendszer kialakítását, továbbá fa és kőrestaurátori munkálatokat.

 

Az alapozásra külön figyelmet fordítanak

Az épület alapozása a határoló homlokzati falak és a közbenső főfalak alatt beton sávalap, változó alapozási síkkal. Mivel a tervezett beépítés alapozása mélyebbre kerül, mint a meglévő szerkezeteké, így utólagos aláalapozásra lesz szükség az érintett homlokzati szakaszokon. Az új beépítés a pinceszinten monolit vasbeton lemezalapra, a földszinten sávalapra készül. Az új liftek süllyesztékei lemezalap szerkezetűek, a meglévő épület sávalapozásához igazított alsó síkkal kialakítva.

 

A műemléki és a modern megfelelő összeházasítására törekednek

Az új udvarbeépítés pinceszinti szerkezetei monolit vasbeton szerkezetként készülnek, falas szerkezetként a belső térben pillérekkel kiegészítve. A földszinten vasbeton tartószerkezet készül az elbontásra kerülő épületszárny raszteréhez igazított pillérvázas rendszerben. A tetőszinti ráépítést acél szerkezetek alkalmazásával alakítják ki, a minél kisebb födémterhelés miatt.

A födémek átalakítása, megbontása kizárólag a szükséges mértékben fog történni.

A felújítás során teljesen elbontják a két, az épülethez „hozzáragasztott” toldalékot (az egyik a pszichológia helyiséget, a másik raktárt tartalmazza), illetve az épület déli főbejáratánál lévő földszintes közlekedőt, tárgyalót és folyosót tartalmazó épületrészt is.

 

A megmaradó épületrész belső átalakításakor egy liftaknát és egy füstmentes lépcsőházat létesítenek

A felújítás során megmaradó épületrész belső átalakításakor egy liftaknát és egy füstmentes lépcsőházat létesítenek az épület belső részében, aminek a helyén a vasbeton födémet el kell bontani. Ez érinti a földszinti, az 1. emeleti és a 2. emeleti födémeket. Ezt követően kell megépíteni a liftaknát és a lépcsőket.

Az akadálymentesítési feladatok során pedig többek között akadálymentes rámpát építenek, vakvezető sávot építenek ki és festenek fel, korlátokat szerelnek fel, táblákat helyeznek ki Braille írással, továbbá akadálymentes mosdókat és wc-ket alakítanak ki.

Mi épül?kórházfejlesztésBudapestpszichiátria

Hírlevél

Hirdetés