2024.04.26, Péntek

Hirdetés

Így halad a veszprémi várnegyed teljes rehabilitációja
Fotók: MTI/Vasvári Tamás

Így halad a veszprémi várnegyed teljes rehabilitációja

MTI, magyarepitok.hu

2022.11.30. 12:24 - Kalácska-Nagy Nóra

18 épület és a hozzá tartozó terek újulnak meg, a munkálatokat a Laterex Építő Zrt., a Fejér BÁL Zrt., a VEMÉV-SZER Kft., a SWIETELSKY Magyarország Kft. és a B & G Generál Kft. végzi.

Hirdetés

Megújulnak a veszprémi várnegyed épületei és terei. A város egyik jelentős turisztikai látványosságának felújítása 2025 nyaráig tart, de a legtöbb épület már 2023-ban, az Európa Kulturális Fővárosa Program esztendejében is látogatható lesz - közölte veszprémi sajtótájékoztatóján Udvardy György veszprémi érsek november 30-án.

Korábbi cikkünkben jeleztük, a felújítási munkákra öt céggel kötöttek szerződést, a Laterex Építő Zrt.-vel, a Fejér BÁL Zrt.-vel, a VEMÉV-SZER Kft.-vel, a SWIETELSKY Magyarország Kft.-vel és a B & G Generál Kft.-vel.

A Swietelsky Magyarország Kft. a Fejér-B.Á.L. Zrt.-vel közös konzorciumban három épület rekonstrukcióját végzi: a Szent István ferences templom és rendházét, a Tejfalusy-házét, melynek során egy integrált Layher megoldás segíti a kivitelező szakemberek munkáját, valamint a Bíró-Giczey palotáét.

A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program keretében megújuló Szent Mihály Főszékesegyház a Szent István Templom tornyának állványzatáról fotózva a veszprémi várnegyedben Fotók: MTI/Vasvári Tamás

A nagyközönség is megismerheti a restaurálás folyamatát

Udvardy György elmondta, a barokk kor óta, közel 250 éve nem volt a mostanihoz hasonló nagyságrendű felújítás. Közölte: 18 épület és a hozzá tartozó terek újulnak meg. A tervek között szerepel, hogy a nagyközönség megismerje a restaurálás folyamatát. Azon épületek esetében lesz lehetőség erre, melyek nem lesznek készen 2023-ra.

A Veszprém - Balaton Kulturális Főváros program évére

megújul a székesegyház az altemplom kivételével, az érseki palota terei, a Gizella-kápolna, a Szent-György-kápolna, látogatható lesz a Boldog Gizella Gyűjtemény, restaurálják a Szentháromság szobrot

- közölte. Hozzátette: a Szent Mihály Székesegyház üvegablakain az 1910-es díszítés jelenik meg.

A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program keretében megújuló érseki palota a veszprémi várnegyedben 

A felújítás várhatóan 2025 nyarán zárul

Vörös Tamás, Veszprém Főegyházmegye főépítésze elmondta, a székesegyház új üvegablakai megújult Szent Mihály-ábrázolással gazdagodva díszítik majd az épületet.

A beruházás 35 ezer négyzetméter épített és mintegy 10 ezer négyzetméter szabad területet érint, mely során az épületek külsőleg és belsőleg is megújulnak

 - tette hozzá.

Közölte: nagy problémát jelent a felújítás során, hogy a székesegyház falfelületének több mint 30 százalékán a vizesedés okozta sófertőzés jelentkezik, melyet védőréteggel kell elfedni a munkálatok során. Gondot jelent az is, hogy az 1970-es felújítás során nem a székesegyházhoz méltó festés került a falfelületre, melyet szintén védőréteg fed el a megújulás során.

Pém Attila, a Castellum Vagyonkezelő Igazgatóság igazgató-helyettese előadásában kitért arra, hogy a beruházás kormányzati támogatásból valósul meg, 56,8 milliárd forintból. Mint mondta, a felújítás várhatóan 2025 nyarán zárul.

Galéria

Mi épül?Swietelsky Magyarország Kft.LATEREX Építő Zrt.VEMÉV-SZER Kft.Fejér-B.Á.L. Zrt.B&G Építő Kft.VeszprémműemlékfelújításLayher Kft.

Hírlevél

Hirdetés