2024.04.16, Kedd
Növényszigeteket is kialakítanak Békéscsaba új vásárterén – jól haladnak a munkálatok

Növényszigeteket is kialakítanak Békéscsaba új vásárterén – jól haladnak a munkálatok

magyarepitok.hu

2022.11.29. 12:20 - Kolinek Nóra

A SWIETELSKY kivitelezésével megvalósuló projektben rendezik a csarnok környezetét is.

Hirdetés

Békéscsaba önkormányzata beruházásában a SWIETELSKY Magyarország Kft. kivitelezésében készül el a város új vásárcsarnoka. A teljes projekt két ütemből áll, melyből az első ütem, a 292 férőhelyes, háromszintes parkolóház − szintén a SWIETELSKY kivitelezésében – már felépült.

A parkolóház átadását követően az árusokat ideiglenesen átköltöztették az épületbe, majd ezt követően vette át a kivitelező a munkaterületet 2022 februárjában, több ütemben. Első lépésként a munkatér lehatárolási és organizációs feladatait végezték el.

 

 

A munka részleteiről Molnár Ferencet, a SWIETELSKY projektvezetőjét kérdeztük.

„Megközelítőleg 6100 négyzetméter alapterületű vásárcsarnok és 500 négyzetméter alapterületű pavilon épület kivitelezése a feladatunk, emellett rendezzük az épületek környezetét: közel 12.000 négyzetmétert fedünk le térburkolattal, növényszigeteket alakítunk ki, ülőpadokat és kerékpártárolókat helyezünk el”.

A vásárcsarnok épülete egy fedett-nyitott, illetve egy teljesen zárt hűtött-fűtött részből áll.

A nyitott térben kültéri pavilonok, illetve bérraktárak kapnak helyet, valamint egy belső fedetlen agora részt alakítanak ki fákkal és ülőpadokkal. A zárt rész hűtéséről-fűtéséről, illetve frisslevegő utánpótlásáról légkezelő és hőszivattyú gondoskodik majd, továbbá 3 gázkazánt telepítenek. A tetőszerkezeten napelemet helyeznek el.

 

 

A pavilon épületsoron 10 üzletet alakítanak ki, üzletenként külön hűtési-fűtési lehetőséggel. Az üzletsoron gasztronómiai sétát lehet majd tenni, ahol helyi ízekre jellemző ételeket kínálnak majd. A pavilon tetőszerkezetére szintén napelemet telepítenek.

 

Már a szakipari munkálatok is megkezdődtek

A projektvezető tájékoztatása szerint a munkálatok ütemezésnek megfelelően zajlanak:

 

 

„Az organizációs feladatok elvégzését követően megkezdődött a földmunka, amely során kialakítottunk egy teherbíró munkaszintet, amely a cölöpözési munkálatokhoz szükséges géplánc fogadására alkalmas. A cölöpözési munkálatok megközelítőleg egy hónapot vettek igénybe, melyet a cölöpfej kialakítása követett. A vásárcsarnok függőleges tartószerkezete 176 db előregyártott pillérből áll. A függőleges tartószerkezet kivitelezését követően megkezdődött az acél tetőszerkezet kialakítása, melyen magasbordás tetőpanelt helyeztünk el. A fentiekkel párhuzamosan megkezdődtek a szakipari munkálatok. Jelenleg tetőfedési, nyílászáró kivitelezési, elektromos, gépészeti, gipszkartonozási, hidegburkolási, festési, közmű, útépítési munkálatok folynak.

A következő hónapokban gépészeti, elektromos, aljzatbetonozási, festési, hidegburkolási, gyengeáramú, térkövezési aszfaltozási, kerítésépítési feladatokat végeznek majd a kivitelezők.

 

 

A szakember a beruházás kihívásaiba is beavatott:

„Biztosítanunk kellett a piac zavartalan megközelítését, illetve az egyes munkafázisokhoz igazodva folyamatos forgalomtechnikai változtatásokra volt szükség."

Békéscsaba új vásárcsarnoka a tervek szerint 2023 nyarára készül el.

Galéria

Mi épül?Swietelsky Magyarország Kft.Békéscsabavásárcsarnokmagasépítés

Hírlevél

Hirdetés