2024.04.25, Csütörtök

Hirdetés

Véghajrában a Tihanyi Bencés Apátság külső tereinek felújítása

Véghajrában a Tihanyi Bencés Apátság külső tereinek felújítása

magyarepitok.hu

2022.11.28. 07:30 - Kolinek Nóra

A galéria átadását követően a külső terek megújításán dolgozik a Possibuild Kft. és a B&G Építő és Üzemeltető Kft. konzorciuma.

Hirdetés

A Tihanyi Bencés Apátság és a külső terek együttesének egyik esztétikus épülete az Apátsági Galéria, mely 1996-ban épült. A galéria és a külső terek felújítási munkálatait a Possibuild Kft., valamint a B&G Építő és Üzemeltető Kft. konzorciuma végzi. A kertet a Pagony Táj-és Kertépítész Iroda tervezte, Dr. Herczeg Ágnes vezető tervező irányításával. Ahogy arról beszámoltunk a galéria 2022 márciusában elkészült, és azóta is folyamatos kiállításokkal várja az érdeklődőket.

„A projekt során a változatlan, 300 négyzetméteres alapterületet úgy használtuk fel, hogy a leendőbeli kiállítások átláthatóbb terekben összpontosuljanak. Ennek elérése érdekében egyes válaszfalakat kiváltva, szénszálas műanyag elemeket helyeztünk el, ahol ez statikailag megengedett volt”

– mondta el Ányosi Álmos, a Possibuild projektvezetője.

Az elektromos és gépészeti felújítások lehetővé teszik, hogy magasabb biztonságtechnológia mellett, még színvonalasabb kiállításokat rendezzenek meg; ehhez a múzeum shop mögött kialakított páraszabályozott műtárgyraktár is hozzájárul.

A külső terek megújítása során tájra jellemző alapanyagokat használtak

A projektvezető ismertette:

„A kiépített lamellás előtétfalak a modern kialakítás mellett, dekoratív, de nem hivalkodó látszatot keltenek. A kivitelezés során a födémszerkezet teljes feltárása és ezt követő szigetelése is megtörtént, orvosolva ezzel a korábbi beázásokból eredő problémákat.”

A galéria födémszerkezete fölött kialakított rétegrend lehetővé teszi a parkolást az apátságban élő és tevékenykedő atyák, illetve az ide érkező vendégek számára. Mindamellett hasznos teret biztosít kültéri rendezvények lebonyolítására.

A külső terek megújításával a tervezők és a kivitelezők is szem előtt tartották a meglévő elemek és a táj jellegzetességeinek alkalmazását, ezért a galéria bizonyos külső részein a falburkolat és a déli-teraszkert mellvédfalának burkolása is tihanyi kőből készült.

A kültéri bútorokkal újul meg a kerengő

A galéria Apátsági Rege Cukrászda felőli kijáratánál kiépítettek egy múzeum shopot, amelyben az apátság saját termékeit is megvásárolhatják az ide látogató vendégek.

A projekt részeként elvégzik a Bencés Rendház belső udvara, a quadrum (kerengő – a Szerk.) felújítását, melyet év végén fognak átadni az apátság részére.

„A quadrum felújításánál szintén fontos szempont volt a tájegységi anyagok felhasználása, így a magaságyások fedköveit a környék mészkőbányáiból termelték ki és gyártották le”

– fűzte hozzá a szakember.

A tetőről lefolyó csapadékvíz összegyűjtésére ciszternát építettek ki, mely lehetővé teszi a növények locsolását, hozzátáplált ivóvízellátás nélkül.

A burkolatok egy része új, másik részét felújítják. Teljesen új kültéri tölgyfapadokat helyeznek ki, így biztosítva a rendházban élő bencés szerzetesek természethez közeli relaxációs időtöltésének lehetőségét.

Galéria

Mi épül?Possibuild Kft.TihanyTihanyi ApátságB&G Építő Kft.kulturális beruházásegyházi fejlesztések

Hírlevél

Hirdetés