2024.03.29, Péntek
Járműlaborral és saját tesztpályával készül a jövőre a Debreceni Egyetem
Képünk illusztráció

Járműlaborral és saját tesztpályával készül a jövőre a Debreceni Egyetem

magyarepitok.hu, dehir.hu

2022.12.27. 18:30 - Szabó Ákos

A megyeszékhely elismert egyeteme autóipari központot épít ki nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházásban, ennek lesz része az új létesítmény, melyhez tesztpályát is kialakítanak.

Hirdetés

Jelentős innovációs program részeként épülhet meg Debrecenben az egyetem új járműlaborja az UD Ipari Parkban (más néven Vezér úti ipari parkban). Az intézmény uniós közbeszerzési kiírása szerint már a kivitelezőt keresik a projekthez.

A beruházás a célja az, hogy egy olyan egy olyan modern, komfortos és jól felszerelt létesítményt adjanak át, mely képes kiszolgálni mind az elméleti, mind az egyes műszaki mérnöki képzések gyakorlati oktatásainak eltérő jellegű igényeit

– olvasható a dokumentációban.

 

Nemzetgazdasági szempontból kiemelt fejlesztés

A járműlabor a debreceni autóipari központ részeként valósul meg – derül ki a dehir.hu cikkéből. A lap Bács Zoltán kancellárra hivatkozva azt írja, a komplexum az egyetem Műszaki Karához kapcsolódó kutatási egység lesz, ahol tantermek, szemináriumok és műhelyek fognak elkészülni. Hozzáteszik: a fejlesztést korábban nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségűnek nyilvánította a kormány.

A járműlabor 2700 négyzetméter hasznos alapterületen épül majd fel, az épületben

  • külön kisebb egyedi célokra kialakított járműlaborok,
  • mechatronika- és robotikaképzésre szánt labortermek,
  • gépjármű szerelőműhelyek,
  • illetve kisebb létszámú kurzusok megtartására alkalmas tantermek kapnak helyet.

Az építésre kijelölt területen üzemanyag tárolásra alkalmas tartályok, valamint tesztpálya is kialakításra kerül.

A projekt során többek között 700 négyzetméter vasalt padlólemez kiépítésére és 1420 négyzetméternyi homlokzati bádogozásra kerül sor. Többek között három szerelőműhelyt is építenek, illetve egy közel 900 négyzetméteres zöldtető fedi majd a központot.

Mi épül?DebrecenDebreceni Egyetemautóiparinnovációoktatási beruházás

Hírlevél

Hirdetés