2024.04.27, Szombat

Hirdetés

A fertőzéses betegségek elleni védekezést segíti a Pécsi Tudományegyetem most felavatott épülete
Google Streetview

A fertőzéses betegségek elleni védekezést segíti a Pécsi Tudományegyetem most felavatott épülete

mti, magyarepitok.hu

2023.01.11. 16:58 - Szabó Ákos

Az újonnan átadott Preklinikai Kutatóközpontot a Strabag kivitelezte.

Hirdetés

A betegségek kialakulásának jobb megértését és új terápiás gyógymódok kipróbálását is lehetővé teszi a Pécsi Tudományegyetem (PTE) orvoskarán európai uniós támogatással létesült preklinikai kutatóközpont, amelyet január 11-én adtak át. A felsőoktatási intézmény a közleményében a Strabag Építő Kft. kivitelezésében megközelítőleg 1,26 milliárd forintból megvalósult beruházásról azt írta:

a csaknem 1300 négyzetméteres, négy külön bejáratú, saját légtechnikával ellátott részleggel rendelkező létesítmény a régióban egyedülálló és hiánypótló.

 

A betegségek kialakulását vizsgálják

A központban folyó kutatómunka az élettani, kórélettani jelenségek jobb megértésével közelebb vihet a betegségek kialakulásának megértéséhez, valamint új terápiás gyógymódok kipróbálására is lehetőséget teremt, továbbá más hazai és külföldi partnerekkel való együttműködéseket is előmozdíthat - mondta az átadóünnepségen Miseta Attila rektor.

Az új központban helyet kapott egy, a posztgraduális orvosképzéshez elengedhetetlen, korszerű műtőasztalokkal felszerelt műtő, egy, az operációs technikák, illetve a műtétekhez használatos anyagok fejlesztését lehetővé tevő, valamint a fertőző betegségek kutatását biztosító részleg.

 

Neurológiával is foglalkoznak majd a központban

A Pécsen nagy hagyománynak örvendő agykutatás mellett számos egyéb betegségmodell kutatása is helyet kap az új központban, így egy speciális hűtőkamra szolgálja a hőmérsékletszabályozási folyamatok tanulmányozását - idézték a közleményben Nyitrai Miklóst, a PTE orvoskarának dékánját.

A létesítmény az orvosi kar elméleti tömbjének közvetlen szomszédságába került, így az oktatók, a kutatók és a hallgatók számára is könnyen megközelíthető.

Mi épül?StrabagPécsPécsi Tudományegyetemkutatás-fejlesztésoktatási beruházás

Hírlevél

Hirdetés