2024.04.19, Péntek
Már épül Veszprém új, látványos parkja és ideiglenes rendezvényhelyszíne

Már épül Veszprém új, látványos parkja és ideiglenes rendezvényhelyszíne

magyarepitok.hu

2023.02.27. 16:10 - Bíró Beáta

A különleges installációt is magában foglaló kultúrparkhoz parkolót és kiszolgáló egységeket is létrehoznak.  

Hirdetés

Nemrég lapunk is beszámolt arról, hogy új rendezvényhelyszínt építenek a vármegyei jogú városban az Európa Kulturális Fővárosa programhoz kapcsolódóan. Az egykori Balaton Bútorgyár területe Veszprémi Gyárkert Kultúrpark néven éled újjá a Veszprém 2030 Műszaki és Infrastruktúra Fejlesztő Kft. beruházásában. A projekt kivitelezését a VEMÉV-SZER Kft. és a SWIETELSKY Magyarország Kft. végzi. Az engedélyezési és kiviteli terveket, a Hello Wood és Léptékterv koncepciójára építve a konzorcium megbízásából a Veszprémterv Kft. készítette.

A fejlesztés a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. támogatásából valósul meg.

Lapunkat Móninger László, a SWIETELSKY projektmérnöke tájékoztatta a kivitelezés részleteiről.

 

 

Kiszolgálóegységek is épülnek a rendezvényhelyszínhez

A többhektáros munkaterületen tavaly augusztus óta folyik a munka. A korábbi, részben már elbontott épületeket teljesen el kellett bontani. Kivéve a Jutasi út 3-as szám alatti volt bemutatótermet és a Budapest út felőli bejárat melletti helyi védett épületet. A talaj- és földmunkák megtörténtek, a közművek építése folyamatban van. A kivitelezőknek az érintett ingatlanok környezetrendezését is meg kell valósítaniuk.

 

 

A beruházás során rendezvényi helyszínt alakítanak ki: a buszpályaudvar felőli oldalon egy ideiglenes nagyszínpadnak biztosítanak helyet, amely mintegy 4500 fős közönséget tud fogadni, valamint egy kisebb, állandó szabadtéri színpadot állítanak fel. A látogatók kiszolgálására ételeket, italokat árusító konténeregységeket telepítenek, amelyek kialakítása már látványos szakaszban tart. 

 

 

A fő látványosság egy különleges installáció lesz

A kultúrpark talán legfőbb látványossága a „Közösségek Kertje” nevű egyedi installáció lesz. A henger alakú, belül nyitott, fából készülő szerkezet körbejárható, belül pedig kis multifunkcionális térként működne, helyet adva kisebb rendezvényeknek, vagy akár koncerteknek.

Maga a felépítmény azt szimbolizálja majd, hogy a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa egy regionális ünnepély, amelyben több mint száz település vesz részt. A művészeti alkotást a Hello Wood építész és tervezőiroda tervezte és valósítja meg. Mint Szelecsényi Balázs csoportvezető lapunknak elmondta: a szerkezeten elhelyezett faládákba őshonos növényt ültetnek minden településnek. A növényládák burkolatai 120 éves vörösfenyőből készülnek, amely antik hatást kölcsönöz az installációnak.

Információink szerint a terület az EKF programsorozatot követően közparkként funkcionál majd.

 

 

A kedvező időjárásnak köszönhetően az építkezés az ütemtervnek megfelelően halad. Móninger László projektmérnök beszámolója szerint a beruházás út- és magasépítési részei jelentős részben elkészültek. A régi vasútállomás épülete mögötti területen folyamatban van az aszfaltozott parkoló kiépítése, ahol közel 100 jármű fér el, valamint elektromos autók töltésére is alkalmas lesz. Ezzel együtt kerékpár tárolókat is létesítenek.  

 

 

A következő időszakban a befejező munkálatokat végzik, rövidesen véget érnek az aszfaltozási munkák és elkezdődhet a parkosítás, kertrendezés. Elhelyezik az utcabútorokat, a napvitorlákat.

A helyi védelem alatt álló, egykori bútorgyár romos igazgatósági épületét egyedi grafikával díszített homlokzati hálókkal takarják el.

A Gyárkertet a tervek szerint májusban vehetik birtokba a rendezvények látogatói és a szolgáltatók.

Galéria

Mi épül?Swietelsky Magyarország Kft.VEMÉV-SZER Kft.VeszprémVeszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális FővárosaVeszprémterv Kft.

Hírlevél

Hirdetés