2024.06.25, Kedd
Újabb látványos munkálatokkal folytatódik a Nyugati pályaudvar megújulása
Fotók: MÁV

Újabb látványos munkálatokkal folytatódik a Nyugati pályaudvar megújulása

magyarepitok.hu. MÁV

2023.02.06. 13:47 - Kolinek Nóra

A Teréz körúti homlokzaton, az északnyugati torony felújításán az ÉPKAR Zrt. szakemberei dolgoznak várhatóan június végéig.

Hirdetés

Számos alkalommal beszámoltunk a Nyugati pályaudvar felújításáról. A kivitelezés haladásáról a MÁV Zrt. közleményben számolt be 2023. február 6-án.

A közlemény felidézi: az éves szinten közel 18 és félmillió ember által használt, idén 146 éves pályaudvar műszaki állapota és műemléki értékének megóvása, valamint a vasúti forgalomban való kiemelt szerepe miatt halaszthatatlan volt az épületegyüttes tetőszerkezeti rekonstrukciójának megkezdése 2020 tavaszán.

Fotók: MÁV

A MÁV állomásfejlesztési projektjének egyik kiemelt részeként a Magyar Építő Zrt. végezte el az utascsarnok teljes lezárásával a tetőszerkezet felújítását. A tetőszakasz felújítása a Márványcsarnok, a várhatóan jövőre megnyíló nemzetközi váró, továbbá a volt ABC, valamint a Ceglédi folyosó fölött is megtörtént. A Nyugati tér felőli irodaszárny és a kapcsolódó előtető tetőszerkezeteinek teljes felújítását is elvégezték.

A tájékoztatás szerint ősszel látványos előrelépés várható a pályaudvaron: elbontják a Teréz körúti homlokzat előtti, a gyalogos forgalmat akadályozó védőtetőt. Ezzel a jelentős építészeti és műszaki emléket képviselő, országos műemléki védettséget élvező épület ikonikus része válik újra zavartalanul láthatóvá.

A homlokzaton, az északnyugati (metró felőli) tornyon a munkákat tavaly ősz óta az ÉPKAR Zrt. végzi, a tervek szerint június végéig; míg a délkeleti (gyorsétterem felőli) tornyon a MÁV FKG szakemberei fognak dolgozni várhatóan februártól novemberig.

Kiemelt figyelmet kap a pályaudvar biztonságosabbá tétele

A pályaudvar 10-13. vágányai alatt húzódó keresztaluljáró, várhatóan nyáron induló felújítása nyomán az elhasználódott álmennyezet világításának és burkolatainak teljes cseréje mellett fontos hangsúlyt kap az akadálymentesítés a meglévő, de évek óta nem használt peronfelvonó cseréjével.

A munkák során az aluljáró álmennyezetét teljesen cserélni kell 1100 négyzetméternyi felületen, lámpatestekkel és új elektromos hálózattal. A falburkolatok kb. 500 négyzetméternyi felületen; valamint a teljes, kb. 900 négyzetméteres padlóburkolat cseréje is megtörténik. A használaton kívüli peronfelvonó helyére pedig új, 1000 kg teherbírású, acél tartószerkezetű, vandálbiztos kialakítású lift épül a tervek szerint, melynek építése szintén idén nyáron indulhat el várhatóan.

A biztonságtechnikai fejlesztések részeként új vagyonvédelmi videórendszer épül ki, mintegy 246 darab IP kamera felszerelésével a peronokon és a belsőtereken egyaránt. A pályaudvar biztonságosabbá tételéhez szükséges kamerarendszer kiépítése még idén megtörténik.

A pénztárcsarnok külső homlokzatának és belső terének, a rendőrségi átjárónak, továbbá a Nyugati téri irodarész külső homlokzatának felújítása is előkészítés alatt áll.

Mi épül?Magyar Építő Zrt.Épkar Zrt.MÁV FKG Kft.Nyugati pályaudvarMÁVBudapestműemlékfelújításrekonstrukció

Hírlevél

Hirdetés