2024.04.18, Csütörtök
Történeti és műemléki kincsek kerültek elő a veszprémi várnegyed megújítása során
Fotók: Nagy Lajos és ÉpíTech

Történeti és műemléki kincsek kerültek elő a veszprémi várnegyed megújítása során

magyarepitok.hu

2023.03.13. 18:06 - Bíró Beáta

Korábban nem ismert barokk csatornarendszert, falfestéseket, középkori várfalszakaszokat és befalazott kemencéket is találtak.

Hirdetés

A veszprémi várnegyed egy éve tartó történelmi jelentőségű megújítása során a szakemberek számos, korábban alig, vagy nem is ismert kincsre, érdekességre bukkantak. Az állami támogatásból megvalósuló nagyszabású beruházás 18 épületet és a hozzájuk tartozó, mintegy 35 ezer négyzetméter épített és 10 ezer négyzetméter szabad területet érint. A rehabilitáció 2025 nyaráig tart, de több épület már 2023-ban, az Európa Kulturális Fővárosa Program esztendejében is látogatható lesz. A kivitelezési munkálatokról lapunk folyamatosan, részletes cikkekben számol be. 

A felújítási munkákat öt cég: a LATEREX Építő Zrt., a Fejér BÁL Zrt., a VEMÉV-SZER Kft., a SWIETELSKY Magyarország Kft. és a B & G Generál Kft. végzi.

A munkaterület alternatív megközelítését két teher-, és személyfelvonós térállvány biztosítja, amely Layher elemekből épült.

 

A Szent József Ház délkeleti sarokhelyiségében feltárt középkori várfal
Fotó: Nagy Lajos és ÉpíTech

 

Eddig teljesen ismeretlen falfestéseket is feltártak

A kivitelezést és magát a tervezést is egy jelentős kutatási, feltárási munka előzte meg. Valamennyi felújítandó épületnél az adott épület építéstörténetét és értékeit összegző, úgynevezett építéstörténeti tudományos dokumentációt és értékleltárt készítettek. Mivel a veszprémi vár területe kiemelt régészeti védettség alatt áll, előzetes régészeti dokumentációt is kellett készíteni mind a 18 épület vonatkozásában.

Ezek a vizsgálatok már ebben a fázisban is számos újdonsággal szolgáltak az épületekre és a vár egészére vonatkozóan, több középkori várfalszakaszt azonosítottak, középkori és kora újkori temetkezések is előkerültek. Az építészeti tervezéshez kapcsolódó talajmechanikai, statikai vizsgálatokhoz szükséges földmunkák is régészeti megfigyeléssel történtek.

A munkálatok pedig igazolták az előzetes kutatásokat: a várnegyed megújítása során korábban nem ismert barokk csatornarendszert, falfestéseket, középkori várfalszakaszokat és befalazott kemencéket is találtak

– számolt be az érdekességekről Vavra Áron, a veszprémi várnegyed megújításának műemléki projektvezetője.

 

A Körmendy-ház hátsó udvarán feltárt alápincézet

 

A földmunkák során számos érme került elő az Árpád-kortól egészen a 19. századig, a különböző átépítések során áthalmozott rétegekből. Ezek mellett több kifejezetten érdekes és szép kegyérme is előkerült, valamint korabeli használati tárgyakat, üveg és kerámia edényeket, kályhacsempe töredékeket is nagy számban tártak fel.

Az épületeken belül több esetben azonosítottak nem várt falfestéseket, amelyekről eddig semmit sem tudtak. Ilyet találtak az Érseki Palotában, a Kisszemináriumban, vagy a Körmendy Házban is.

 

A Simon-ház udvarán feltárt középkori várfalszakasz

 

A feltárt értékeket sok esetben visszatakarják, hogy megelőzzék az állapotromlást. Ilyen esetekben dokumentáció készül, így a későbbiekben, ha lehetségessé válik a bemutatás a közönség számára, könnyebben, célirányosan helyreállíthatóak lesznek.

Természetesen az épületek korabeli berendezési tárgyai is, például számos festmény, bútor, cserépkályha restaurálásra kerülnek.

 

Veszprémi Várnegyed restauráció

 

Májustól több épület látogatható lesz

A beruházás idén fontos mérföldkőhöz érkezik: 2023 húsvétján a liturgikus eseményeket már a megújult Szent Mihály Főszékesegyházban tartják meg. Májustól pedig - mint azt lapunk is megírta - ismét látogatható lesz több épület is, úgy, mint

  • a Biró-Giczey Ház, amelynek rekonstrukcióján SWIETELSKY Magyarország Kft. a Fejér-B.Á.L. Zrt.-vel közös konzorciumban dolgozik,
  • az Érseki Palota egyes terei, amelynek felújítását a LATEREX Építő Zrt. a VEMÉV-SZER Kft.-vel közösen végzi,
  • a Körmendy Ház,

valamint elkészül valamennyi – megújításban érintett épület – tető- és homlokzati munkája. Májustól folytatódnak a januárban már egy hétvége alkalmával megtartott várséták.

Galéria

Mi épül?VEMÉV-SZER Kft.Swietelsky Magyarország Kft.LATEREX Építő Zrt.Fejér-B.Á.L. Zrt.B & G Generál Kft.Layher Kft.Európa Kulturális FővárosaVeszprémVárnegyedműemlékfelújítás

Hírlevél

Hirdetés