2024.03.29, Péntek
A félidejénél tart a különleges tornyú váci templom felújítása
Fotók: Nagy Mihály/magyarepitok.hu

A félidejénél tart a különleges tornyú váci templom felújítása

magyarepitok.hu

2023.04.26. 08:01 - Hegedűs Gergely

A vizesedés megszüntetése mellett az ünnepélyesebb, fennköltebb megjelenés is cél volt az evangélikus templom külső megújítása során, amely a Cemix Hungary termékeivel valósult meg.

Hirdetés

A külső felújítás már befejeződött, a belső felújítás pedig hamarosan elindulhat a váci evangélikus templom különleges épületén. A külső munkálatokat az Aqua Pilon Kft. kivitelezte a Cemix Hungary Kft. termékeivel, a projektet a BAHCS Művek Kft. tervező iroda készítette elő.

Fotók: Nagy Mihály/magyarepitok.hu


A korabeli fotók alapján tervezték meg a felújítást

Az 1868-ban Kempe Ede tervei alapján épült templom érdekessége, hogy a kialakításakor a tornyot nem fedték be, csak a szürke vas váza áll. Az úgynevezett "lyukas torony" megszüntetésére 1927-ben lett volna lehetőség, ám ekkor Sándy Gyula építész nem volt hajlandó a beborítására, így ez végül sose készült el, és mára az épület egyik nevezetességének számít.

Az idők során az épület két kisebb bővítménnyel bővült, és számos alkalommal kapott kisebb-nagyobb felújításokat. A tervező BAHCS Művek Kft. építész tervezőjétől lapunk úgy értesült, a projekt elkészítéséhez eredeti tervet nem találtak. „Archív fényképeket tudtunk segítségül hívni, ezek elsősorban a lábazat kialakításában és a színhasználatban segítették döntéseinket” – árulta el lapunknak Helmle Csaba. „A kapu keretezésénél kifejezetten jól jött egy régi fotó, ami alapján visszaállítottuk az eredeti kialakítást” – adott példát a szakember a munkafolyamatokra.


Számos változtatás kellett a nedvesedés megszüntetéséhez

A tervező a felújítás alapkoncepciójára is kitért, amely szerint műszaki szempontból a falak nedvesedését kellett megszüntetniük.

„Az ilyen típusú tervezés hasonlít egy nyomozó munkájára” – érzékeltette. „Szerencsés esetben látható jelekből, továbbá a korábbi tapasztalatokat vagy korábbi felújítási eseményeket megismerve kell felderíteni a nedvesedés okát.”

Emellett elengedhetetlen segítségként említette a mintavételt és a laborvizsgálatot: „Az eredmény a legtöbb esetben segít az ázás eredetét meghatározni, esetleg bizonyos lehetőségeket kizárni.”

Szavaiból kiderült, az evangélikus templom esetében az alulról, felülről, valamint a használatból adódó nedvesedési probléma is felmerült. „Mindezek miatt végső soron szükségessé vált az épület körüli felszíni vízelvezetés korrekciója; a falak kétoldali injektálása és szárító vakolatrendszer használata; a bádogozási problémák javítása; valamint a csatlakozó zuhanyzó helyiség átalakítása.”


Fennköltebb, ünnepélyesebb megjelenés volt a cél

A projektben a külső szemlélők és különösen a gyülekezet számára természetesen a templom homlokzatának a megújulása volt a látványosabb változás. Ezzel kapcsolatban azt emelte ki, hogy a tervezésnél megőrizték a korábbi színvilágot, de finoman hangoltak is rajta. „Kissé visszafogottabb, a fehérhez közelítő színeket használtunk. A homlokzatot meghatározó két fő szín közötti eltérést csökkentettük. Azt kívántuk elérni, hogy a templom megjelenése fennköltebbé, ünnepélyesebbé váljon”.

Kérdésre válaszolva a belső munkálatokról is információt adott, amelyek két héten belül elkezdődnek. Ennek során a padló kivételével valamennyi belső felület megújul, így a falfelületek, a mennyezeti felületek, a fa elemek jelentős része és a padok.

„Az elvek hasonlóak, mint a külső felületek esetében: őrizzük a korábbi színvilágot, finom továbbterelve a tisztaság és az egyszerűség irányába.”


Különböző időjárási és fényviszonyok mellett is megvizsgálták a színeket

Helmle Csaba a beruházás során alkalmazott termékeket beszállító Cemix Hungary munkájára is visszajelzéseket adott. „A terv véglegesítése során gyors és pontos válaszokat kaptunk tőlük a kérdéseinkre, ez nagyon fontos a tervezés során.”

Hozzátette, a látszólag egyszerű színeket sokáig válogatták. „A színek meghatározása egy középület, és különösen egy templom esetében komoly felelősség. Különböző időjárási viszonyok, fényviszonyok mellett vizsgáltuk, míg sikerült meghatározni a végleges megoldást. Emiatt több alkalommal is kértünk nagyobb felületű színmintákat, amiben szintén partner volt a Cemix” – zárta szavait Helmle Csaba.


A hagyományos vakolat fogadására nem volt alkalmas a fal

A beruházásról a Cemix Hungária Kft. részéről Elsholtz Gábor, regionális projektvezető számolt be, aki elmondta, tavaly január végén léptek be a projektbe. „Ekkor kaptunk felkérést a kivitelezőtől, hogy a templom homlokzatából vett minták alapján adjunk a Cemix anyagaira egy rétegrendi javaslatot.”

Februárban a gyártó, a beruházó, a kivitelező és a tervező tartott egy közös bejárást az épületben.

„Ekkor megállapítottuk, hogy a templom falszerkezete folyamatos nedvességet kap, ezért hagyományos vakolat fogadására nem alkalmas”

– árulta el a projektvezető. „A helyszíni felmérés és a falból vett minták laborvizsgálata után elküldtük a rétegrendi javaslatot, amely elfogadásra került.”


A felületi repedések jövőbeli kialakulását is minimalizálták

Szavaiból kiderült, a homlokzati vakolaton vizesedések, feltáskásodások, salétromosodások voltak tapasztalhatóak. Ezen problémák kezelését az alábbi termékekkel biztosította a Cemix a falszerkezet vakolásánál:

  • Eurosan W vízeloszlató alapozó,
  • Eurosan VS gúz,
  • Eurosan EP szárítóvakolat,
  • Renti javítóhabarcs,
  • SiliconTOP homlokzatfesték.

A részletekre is kitérve külön kiemelte, hogy az Eurosan vakolatrendszer a nedves, sóterhelt falak hosszú távú vakolására alkalmas.

„A Renti ugyanakkor kiváló páraáteresztő képességű habarcs, amely szárító-felújító vakolatok simítására biztonsággal megfel, alkalmazásával esztétikus, egységes megjelenésű, homogén felület alakítható ki” – mutatott rá. Hozzátette, ezzel az eszközzel minimalizálni lehet a felületi száradási-zsugorodási repedések kialakulását is.

Galéria

Mi épül?műemlékfelújítástemplomfelújításCemix Hungary Kft.Vácépítőipari gyártók

Hírlevél

Hirdetés