2024.04.28, Vasárnap

Hirdetés

Egyedi megoldásokkal épül az új orvosi képzőközpont Budapesten

Egyedi megoldásokkal épül az új orvosi képzőközpont Budapesten

magyarepitok.hu

2023.08.30. 11:11 - Kolinek Nóra

Az Épszerk-Pannónia Invest Kft. folyamatosan törekszik innovatív termékek és technológiák alkalmazására.

Hirdetés

A Semmelweis Egyetem II. sz. Patológiai Intézetéhez kapcsolódóan új innovációs központot hoznak létre. A patológia intézetének részbeni átalakítása, valamint egy új épület, a Nemzeti Orvosi Innovációs Képző Központ (NOIKK) kialakítása a WEST HUNGÁRIA BAU Kft. generálkivitelezésével több mint 16 milliárd forintból valósul meg. Az Épszerk-Pannónia Invest Kft. a WHB megbízásából szerkezetépítő alvállalkozóként dolgozik a projekten.

A NOIKK az Üllői út 93. szám alatt található. Az új épület terepszint alatti szintterülete 3498 négyzetméter, a földszint plusz hat emelettel pedig a teljes épület összterülete 6889 négyzetméter.

Az kivitelezésről Badar Péterrel, az ÉPI építésvezetőjével beszélgettünk, aki ismertette, hogy a szerkezetépítési feladatok 2023 áprilisában kezdődtek meg.

A közbeszerzési értesítő információi szerint a beruházás keretein belül egy teljesen új épület épül „mely létrehozásának aktualitását a negyedik ipari forradalom generálta digitális fejlesztések gyógyításban bekövetkezett térhódítása indokolja.” Az építésvezető hozzátette, hogy emellett a meglévő II. számú Patológiai Intézet átépítése, bővítése, illetve a két épület egymáshoz kapcsolása is megoldandó feladat.

A szigetelési feladatok különleges kihívás elé állítják a szakembereket

„Jelenleg a P1 szinti függőleges és vízszintes szerkezetek építése zajlik, mellyel egyidőben a betonkozmetikai munkálatok történnek a pinceszinteken. A P1 szint feletti födém betonozása után megindul a földszinti szerkezetek építése, melyet feszített ütemben követ a további szintek építése.”

A projekt egyik különlegessége a pinceszinti szerkezetek kiegészítő vízszigetelése. A porszárazságot igénylő helyiségek miatt ez pontos tervezést és kivitelezést igényel, főleg a dilatációs csomópontokban.

„Szerkezetépítési szempontból a P1 szint feletti födém jelent némi kihívást, ugyanis erről a szintről indul a felszerkezet, mely közvetlen alátámasztással már nem rendelkezik, ezért rendkívül nagy keresztmetszetű födém alulbordák, illetve faltartók veszik fel és adják át ezeket a terheket”

– tájékoztatott a szakember.

A kivitelezés nehézségei közül Badar Péter a szűkös felvonulási és deponálási területet emelte ki.

„A cölöpökkel gyámolított rugalmasan ágyazott vízzáró alaplemez vastagsága jellemzően 50 centiméter, de a felszerkezeti terhelések miatt több helyen is 80 centiméter, illetve 130 centiméteres lemezvastagságra volt szükség, melynek betonozási munkálatait a betontechnológus által előírt réteges betonozással, illetve pontosan meghatározott betonminőséggel végeztünk el.”

Majd hozzátette

„Vállalatunknál folyamatosan törekszünk olyan műszaki megoldások alkalmazására, amelyekkel a kivitelezési munkáinkat hatékonyabbá tudjuk tenni. Ezen a projekten is több, saját fejlesztésű és gyártású termékünket is alkalmazzuk, ilyenek az előregyártott vasbeton lépcsőkarok, az ECS átszúródás elleni vasalatok, illetve a födémek vasszerelésénél alkalmazott trigon távtartórács.”

A teljes munka várhatóan 2025 I. negyedévében fejeződik be.

Galéria

Mi épül?Épszerk-Pannónia Invest Kft.WEST HUNGÁRIA BAU Kft.Semmelweis EgyetemBudapestegészségügyi fejlesztésegészségügyi beruházás

Hírlevél

Hirdetés