2024.04.30, Kedd

Hirdetés

Kínai cég hozta a Csepel-szigetre európai elektromos autógyártási központját
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Kínai cég hozta a Csepel-szigetre európai elektromos autógyártási központját

mti

2023.09.12. 10:35 - Szabó Ákos

A Baolong beruházása mintegy 5,1 milliárd forintból valósult meg.

Hirdetés

Az egyik legnagyobb kínai autóipari beszállító cégcsoportnak számító Baolonghoz tartozó Pex Automotive Systems Kft. épített zöldmezős beruházásban gyárat Szigetszentmiklóson. A mintegy 5,1 milliárd forint értékű zöldmezős beruházást az állam 1,5 milliárd forinttal támogatta.

Az avatás alkalmából szeptember 11-én tartott ünnepségen kiderült:

a vállalat Magyarországra telepíti az elektromobilitási stratégiája európai bázisát, amelynek keretében az új egységben megkezdődhet majd az elektromos és intelligens járműiparhoz kapcsolódó termékek gyártása is. 

A zöld megoldásokat is előnyben részesítették a fejlesztésben: napelemekkel fedezik az üzem áramfogyasztásának felét.

 

Jelentős versenyben dőlt el, hol építik fel a gyárat

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az eseményen kifejtette: Magyarország Kína első számú beruházási célpontjává vált Közép-Európában. "Ezek a beruházások, amelyek évről évre érkeznek Kínából Magyarországra, nagymértékben járulnak hozzá ahhoz, hogy a magyar gazdaság növekedési ütemét fenn tudjuk tartani" - jelentette ki.

A miniszter leszögezte, hogy az elektromos és intelligens autóipar jelenti az európai gazdaság jövőbeni gerincoszlopát, aki ezen ágazatokban beruházásokat tud magához vonzani, az hosszú távú biztosítékot kap a saját gazdaságának növekedésére.

Ezután kiemelte, hogy a Baolong Kínán kívül eddig egyedül az Egyesült Államokban és Németországban működtetett gyárakat, a beruházást azonban sok ország szívesen fogadta volna, így nagy volt a verseny érte.

Mi épül?Szigetszentmiklósüzemépítészöldmezős beruházásautóipar

Hírlevél

Hirdetés