2024.04.29, Hétfő

Hirdetés

Innovációs központként nyerte vissza ikonikus épületét Győr

Innovációs központként nyerte vissza ikonikus épületét Győr

magyarepitok.hu

2023.11.08. 14:12 - Hegedűs Gergely

A korábbi ipari műemlék átalakítása során a lebontott homlokzati elemeket is újrahasznosították a WHB és az EURO GENERÁL által kivitelezett projektben.

Hirdetés

Győrben november 7-én átadták a Széchenyi István Egyetem Tudományos és Innovációs Parkját. A győri kekszgyár egykori ikonikus épületéből, a Kockából átépített komplexumot a WEST HUNGÁRIA BAU Kft. és az EURO GENERÁL Zrt. konzorciuma kivitelezte.

A 2022 januárjában elrajtolt fejlesztésben a régi létesítményből csak a födémpanelek, a pillérek és a födémtartó gerendák maradtak meg. A projekt érdekességeiről és kihívásairól korábban ebben a cikkben számoltunk be. Az egykori ipari műemlék átalakítása során a lebontott homlokzati elemeket is újrahasznosították. Ugyanakkor a homlokzat betonelemeit csak úgy lehetett lebontani, hogy párhuzamosan be kellett építeni a merevítő acélokat, mert a megmaradó szerkezet önállóan nem volt állékony statikailag.


A kreatív ipar és a startup cégek is teret kapnak az új épületben

A beruházásban az épület köré négy oldalról látványelemként függönyszerű acélhálót építettek, illetve egy kilépőnek is alkalmas szervizfolyosót. Az épületben létrejött terek az alábbi funkciót látják el:

  • többfunkciós prezentációs, szolgáltató funkciójú helységek, valamint közösségi terek épültek a központ földszintjén;
  • a flexibilisen változtatható közbenső szintek a „kreatív ipar” tereként jöttek létre;
  • egy innovációs szint épült a startup jellegű tevékenységek számára;
  • emellett három, oktatási célokra használható emeletet alakítottak ki;
  • a legfelső szinten pedig a TIP (Területi Innovációs Platform) projektirodája kapott helyet külső teraszokkal.


További két üteme lesz még a beruházásnak

A keddi eseményen Csák János, kulturális és innovációs miniszter elmondta, a kormány célja, hogy 2040-re Magyarország az innováció alapján a világ kétszáz országa közül benne legyen az első tízben. A miniszter kiemelte, ennek érdekében a kormány évente mintegy 300 milliárd forintot fordít az innovációra, az elmúlt hét évben az összeg 2100 milliárd forintot tett ki.

Simon Róbert Balázs, a térség fideszes országgyűlési képviselője ismertette, hogy az egykori Győri Keksz- és Ostyagyár kockaépületének megújítása a Tudományos és Innovációs Park kialakításának első üteme volt. Az épület melletti terület hasznosításával zárul 2025-ben a második és 2030-ban a harmadik ütem.

Dézsi Csaba András, Győr (Fidesz-KDNP) polgármestere arról beszélt, ahogy fejlődik az egyetem, vagy az Audi Hungaria, úgy fejlődik a város is. Filep Bálint, a Széchenyi István Egyetem (SZIE) elnöke hozzáfűzte, az épület a gazdaság fontos helyszínévé válhat.


Stratégiai együttműködésről állapodott meg a SZIE és az Audi

Kolosvári Tamás, az innovációs központ vezetője elmondta, az innovációs park első üteme a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív programból biztosított 6,8 milliárd forintból készült el. Alfons Dintner, az Audi Hungaria Zrt. igazgatóságának elnöke arról beszélt, hogy az egyetem és az Audi kapcsolata gyümölcsöző volt eddig is, az innovációs park működésével pedig még magasabb szintre emelkedik a vállalat next level elnevezésű stratégiája.

Az átadó végén a Széchenyi István Egyetem és az Audi Hungaria Zrt. stratégiai együttműködésről kötött szerződést, amellyel egy 30 éve zajló együttműködést emeltek új szintre. A megállapodás kiterjed egyebek mellett a képzések gyakorlatorientált fejlesztésére, felvételi-előkészítő és ipari gyakorlati programok szervezésére, valamint a fenntarthatósághoz is kapcsolódó közös kutatás-fejlesztési és innovációs projektekre.

Galéria

Mi épül?GyőrWEST HUNGÁRIA BAU Kft.Euro Generálinnovációoktatási beruházás

Hírlevél

Hirdetés