2024.04.27, Szombat

Hirdetés

Az erdélyi épített örökség mérföldköve: Wass Albert szülőháza visszanyerte régi fényét - fotók
Fotók: MTI/Kiss Gábor

Az erdélyi épített örökség mérföldköve: Wass Albert szülőháza visszanyerte régi fényét - fotók

MTI

2023.11.24. 14:30 - Hegedűs Gergely/Kürti Krisztián

A Bánffy-kastély azon kevés erdélyi nemesi rezidenciák egyike, amelynek teljes belső burkolata megmaradt, és az is csodaszámba megy, hogy a párizsi világkiállításon díjazott egyedi cserépkályhák is épek maradtak.

Hirdetés

Az erdélyi Válaszúton átadták az Európai Unió és a Kolozs megyei közgyűlés támogatásával restaurált Bánffy-kastélyt. A Kolozsvártól 25 kilométerre lévő műemléképület a turisztikai körforgás részeként kulturális központként fog működni, amelyet több mint öt év alatt restauráltak: a külső homlokzatok és belső terek mellett a kastélypark is helyreállításra került.

 

 

A farestaurálási munkálatokat Rostás Árpád és Balla Csaba farestaurátorok végezték, valamint a szakértők között Kolozsi Tibor kőrestaurátor és Weisz Attila művészettörténész is szerepelt. Az Európai Unió 20 millió lejjel (1,5 milliárd forint) támogatta a Bánffy-kastélyfelújítását. A 2017-ben nyert uniós támogatást a Kolozs megyei önkormányzat a saját költségvetéséből egészítette ki.

Az erdélyi kastélyok berendezésének 99 százaléka elveszett

A csütörtöki átadón kiderült, a kastély fő értékét az adja, hogy azon kevés erdélyi nemesi rezidenciák egyike, amelynek teljes belső burkolata megmaradt. Erdélyben többnyire csak templomok őrizték meg eredeti berendezésüket, a kastélyoké 99 százalékban elveszett.

A projekt másik történelmi jelentősége, hogy a mezőségi településen ebben az épületben született 1908-ban Wass Albert, erdélyi író, akinek számos regényében köszönnek vissza a Mezőség falvai, természeti tájai és lakói.

 

 

A tervezési és restaurálási munkálatokat összefogó Guttmann Szabolcs műépítész elmondta, csodaszámba megy, hogy az épület értékes faburkolata nem lett felgyújtva, eltüzelve, továbbá a párizsi világkiállításon díjazott egyedi cserépkályhák is épek maradtak. Emellett a pincét is megmentették rendezvénytérnek.

A faburkolat megőrzéséről is gondoskodtak a felrestaurálásnál

A kastély udvarát, parkját is helyreállították, ami szintén nem gyakori Erdélyben, sőt, Kolozs megyében először avattak fel igazi műemlékegyüttest. A felújítás során a falakat borító faburkolatot egyenként kellett leszedni a falrestauráláshoz, majd ismét visszaszerelték.

 

 

Tulogdy László építész az MTI-nek elmondta, a legnagyobb kihívás a restaurálási folyamat részleteinek összeegyeztetése, illetve az összhatás egységességének elérése volt. A kastély eredetileg lakóépületként szolgált, így meg akarták tartani a hangulatát, minőségi bútorokkal berendezve. 

A történelmi eseményekkel díszített cserépkályha az épület egyik kiemelkedő kincse

A válaszúti kastély az egyik legjelentősebb erdélyi nemesi família, a Bánffy család nyári rezidenciájaként működött. Jelenlegi formáját a 19. század második felében nyerte el, legnagyobb értékeit az épen maradt belső burkolatok jelentik.

 

 

A csarnok földszinti falainak tölgy- és kőrisfából készült neoreneszánsz burkolata van.

Az ebédlő kiemelt jellegzetessége a zöld mázas cserépkályha, amelynek két oldalfalán a magyar történelem számottevő pillanatait ábrázoló domborművek láthatók.

Galéria

Mi épül?Erdélyműemlékfelújítás

Hírlevél

Hirdetés