2024.04.27, Szombat

Hirdetés

Geotermikus energiával fűtik majd a Kerepesi úti MTK Sportparkot
Fotók: Bayer Construct Zrt.

Geotermikus energiával fűtik majd a Kerepesi úti MTK Sportparkot

magyarepitok.hu

2023.12.16. 08:05 - Bíró Beáta

50 méteres rácsostartókkal építi a Bayer Construct Zrt. a főváros legújabb sportcsarnokát.

Hirdetés

Az első kapavágástól a kulcsrakész átadásig a Bayer Construct Zrt. feladata az MTK Sportpark kivitelezése. A 2023 tavaszán indult munka javában zajlik, lapunk kérdéseire válaszolva pedig a Bayer Construct operatív irányítóitól a projekt számos részletét ismerhettük meg.

 

A létesítmény többezer embert szolgál majd ki

A budapesti Kerepesi úton, csaknem százezer négyzetméteres telken létesítendő komplexumban felszíni fedett garázs, szabadtéri pályák, multifunkciós csarnok, sőt napelem parkok is épülnek.

Komoly feladat egy ekkora együttes kivitelezése, a véges humánerőforrás okozta kihívások fényében pedig egyre kiemeltebb fontossággal bír az előregyártási technológiák fejlesztése és alkalmazása, amelyben a Bayer Construct Zrt. az utóbbi években jelentős érdemeket és tapasztalatot szerzett. Jelen létesítmény öszvér szerkezetű: az előregyártott pillérek, gerendák és kéregpanel födémek mellett megjelenik a hagyományos monolit szerkezetépítés is – tudtuk meg a projektvezetőtől.

 

 

Összetett feladat egy akkora központ létrehozása, melynek épített elemei is jelentősen eltérnek egymástól. A komoly szakértelemmel összefogott projekt több építményből áll. A nagyjából 14.800 m2 alapterületű, multifunkciós „B” főépület vásárok, rendezvények, de főleg sportesemények és edző meccsek, edzések helyszíneként is működhet, hiszen 4900 fős befogadóképessége számos verseny megrendezésére is alkalmassá teszi.

A csarnoképület ráadásul két részre: „nagycsarnokra” és „kiscsarnokra” is osztható az igényeknek megfelelően. Ehhez járulnak a kiszolgálóterek (öltözők, vizesblokkok, büfék, ruhatárak, raktárak, szertárak, orvosi helyiségek), illetve a szakosztályok részére fenntartott termek.

A főépület acélszerkezetének gyártását, szerelését és héjalását az Orha Művek Zrt. végzi. 

A „G” plató épület 2.880 m2-es, emelt szintű városi tér lesz, amelynek bejárati közösségi tere alatt fedett parkolókat helyeznek el; míg a nagyjából 110 m2-es „D” épület a szabadtéri pályák és a park karbantartóeszközeinek gazdasági kiszolgáló épületeként épül meg. Több kültéri projektelem készül: két élőfüves futballpálya mellett számos parkoló, utak, játszótér, közpark és pihenőterület is a sportolók és a látogatók szolgálatára lesz majd.

 

 

Különleges megoldások, úttörő technológiák

A zuglói Zenit by Bayer beruházáshoz hasonlóan itt is geotermikus, termálvizes fűtéssel üzemeltetik majd az épületeket. Ehhez 1300 méter mély, ferdített fúrási technológiával készülő termelő- illetve visszasajtoló kutakat létesítenek a kivitelező cég munkatársai (a fűtési termálvizet visszasajtolják majd ugyanabba a vízbázisba, ahonnan a vízkivétel is történik, a vízkivétel pontjától – a ferdefúrás révén – közel 1 kilométertől távolabb, így biztosítva a kutak egymásra hatásának elkerülését).

A geotermikus rendszer mellett két napelempark is helyet kap itt, az egyik a „B” épület acélszerkezetű épületrészének lapostetőjén, a másik pedig a parkolóban. Annak érdekében, hogy a lehető legkisebb környezetterheléssel legyen fenntartható a komplexum, szigetüzemű energiafelhasználásra rendezkednek be: nagy kapacitású energiatározó (akkumulátor) kerül a tetőre, ami tárolni képes a napelemek által termelt többletenergiát.

 

 

„Nagy öröm számunkra, hogy a termálvíz, mint megújuló energiaforrásként történő hasznosítása egyre nagyobb teret kap Magyarországon, hiszen hazánk termálvízben különösen gazdag geológiai adottságokkal rendelkezik” – emelte ki Murányi József generál projektvezető, hozzátéve: a geotermikus energiával történő fűtési rendszer teljes láncának tervezése és kivitelezése is vállalásuk része. A geotermikus kutak önmagukban is nagy kihívást jelentenek, hiszen több, mint 1 kilométer mélységig kell fúrni, és bár az ország geológiai szempontból jól feltérképezett, mégis nagy a bizonytalanság abban, hogy az adott fúrási pontban mivel találkoznak.

 

 

Az MTK Sportparkban ferdefúrási technológiával készül mindkét kút, a termelő és a visszasajtoló kút is. Ez azért szükséges, mert a kútfejek a felszínen egymás mellett találhatók, viszont a talpmélységükben, a kutak egymásra hatásának elkerülése végett közel 1 km távolságot kell tartani, ezt biztosítja a ferde fúrási technológia: a mélyfúró szakemberek 200-300 méter mélységtől kezdik el ferdíteni a fúrást egy speciálisan kialakított eszköz segítségével.

 

Ütemezetten halad a kivitelezés

2023 júniusában történt meg az alapkőletétel, az azóta eltelt fél év alatt pedig már befejeződtek a termál termelőkút és a visszasajtolókút fúrási és béléscsövezési munkái. Ezt követően a kutak vizsgálatai és minősítése következik, majd megkezdődhet a felszíni termál rendszer kivitelezése is. Elkészült továbbá a vasbeton szerkezet 90%-a is, ami jól mutatja a kivitelező Bayer Construct hatékonyságát. 2023. novemberben további munkafolyamatok kezdődtek meg:

  • zajlik az acél tetőszerkezet építése, amelynek különlegessége, hogy 50 méter fesztávú acél rácsostartókkal valósítják meg;
  • építik a kitöltő falazatokat és
  • a talajnedvesség elleni szigetelést, valamint
  • nagy erőkkel folynak a közműépítési munkák, így a nagy átmérőjű ROCLA csapadékvíztározó puffer tárolók telepítése.

 

 

A „B” épület, mint legnagyobb és legösszetettebb épület a legfontosabb feladat a kivitelezés során, hiszen ez a leginkább munkaigényes projektelem. A két részre osztott csarnok tetőszerkezete előregyártott vasbeton pillérvázakra ültetett, megközelítőleg 15 tonnás acél rácsostartókból épül, ezeknek már megkezdődött a beemelése és beépítése (erről láthatják a cikkünkhöz mellékelt fotókat).

Erre kerül majd a trapézlemez fedés, amelyre pedig egyenes rétegrendű PVC szigetelést helyeznek el PVC járósávokkal, a tetőn elhelyezendő napelempark karbantartása miatt ugyanis szükséges megközelíthetőség biztosítására. A „B” épület sportpályáinál több elrendezés kialakítása is lehetséges, ezért vasalt, nagy síkpontosságú és teherbírású ipari padlót kapnak, amelynek ágyazata már 90%-ban elkészült. Megkezdődött a küzdőtéren elhelyezendő egyedi rendezvényaknák gyártása és szállítása is.

A kültéri sportpályák kialakításának megkezdése ütemterv szerint 2024. II. negyedévében lesz esedékes, amelyeket már csak az utolsó simítások elvégzése követ majd, így a 2024. november 18-i kivitelezési véghatáridőre használatbavételre alkalmas állapotban adhatja majd át a komplexumot a kivitelező.

Galéria

Mi épül?Bayer Construct Zrt.Orha Művek Zrt.sportberuházásokMTK (Magyar Testgyakorlók Köre)sportcsarnokelőregyártás

Hírlevél

Hirdetés