2024.04.27, Szombat

Hirdetés

Újra teljes méltóságában látható a Bem tér legrégebbi épülete

Újra teljes méltóságában látható a Bem tér legrégebbi épülete

magyarepítok.hu

2024.01.13. 08:00 - Móré Levente

Előregyártó műhelyt is építettek a BEM Center homlokzatának helyreállításához.

Hirdetés

Rövidesen elkészül az egykori Radetzky-laktanya újjáépítése. Mint arról többször is beszámoltunk, a Market Építő Zrt. kivitelezésében a 19. századi épület homlokzatának megtartása mellett, az értékes telekre egy szálloda- és irodakomplexum kerül. A terület Bem tér felé eső oldalán kap helyet hazánkban az első, ötcsillagos luxury lifestyle kategóriájú Kimpton Hotel & Étterem, amely mögött a BEM Center Irodaház foglalja el a tömb nagyrészét.

Most, hogy lekerült az állványzat a homlokzatról, láthatóvá váltak a homlokzati díszek és tagozatok; ez pedig lehetőséget ad arra, hogy a homlokzat jellegzetességeit, ehhez kapcsolódóan a rekonstrukció nehézségeit is megismerhessük. A részleteket Kovács Attila szobrász-restaurátor és Dr. Déry Attila építészmérnök, építészettörténész tervei és kutatásai alapján mutatjuk be.

 

 

Világos üzenet

Izgalmas, hogy a századforduló embere „olvasni” tudta kora épületeit: az U-alakú laktanyaépület konvencionális, monarchia-korabeli katonasági építmény, ez pedig már a homlokzatképzéséből világos volt a kortársak számára.

Faltagolása neoreneszánsz-eklektikus építészeti eszközökkel fejezi ki a rendeltetését: egyszerű, de plasztikus homlokzatformálásával, csupán jelzésszerű főpárkányával tipikus laktanyaépület.

Jellegzetes megoldások például a földszint erőteljes rusztikája, az emeletek falsávozása, a félköríves záródású főbejáratra ráforduló kváderezés vagy az emeleti falnyílások tagozatos, füles keretezésű és záróköves ablakai is. A dualizmus korának laktanya-épületeire jellemzőek voltak a rizalitok csonka rusztikába illesztett ablakai vagy azok első emeletén váltakozó egyenes és háromszögletű oromzatos szemöldökpárkányok, amelyek itt is megfigyelhetők csakúgy, mint a kétemeletes szárnyakban a sima ión jellegű főpárkányba befogott második emeleti ablakkeretezések.

 

 

Az erőteljes rusztika és az egyszerű reneszánsz formák az „erő” és a „fenyegetés” kifejezései voltak, aminek szigorát a főhomlokzat középrizalitjának első emeleti ablakszemöldöki maszkdíszei és harmadik emeleti ablaksorának szegmensíves záródásai sem oldották fel.

A felújításhoz rendelkezésre állt az eredeti, 1895-ben készült homlokzat-terv, az akkori alaprajzok és metszetek is, valamint segíttette a tervezők munkáját néhány régi fotó. A terveken megjelenő díszek a homlokzaton ugyanakkor már nem mind voltak fellelhetők, így a helyreállítás során az eredeti tagolás és díszítés megőrzése volt a cél azzal a megszorítással, hogy csak azok az elemek maradjanak meg, amelyek az utóbbi fél évszázadban is a városkép részei voltak, valamint amelyek formailag dokumentálhatók.

 

 

Sokat segített, hogy – bár a homlokzati vakolat egésze a több réteg festés és kőporozás alatt általánosan rossz állapotban volt – az egyes díszítőelemekből megmaradtak eredeti darabok, amelyekről szilikonmintát lehetett venni. A díszítőelemek egy része a homlokzaton készült hagyományos kézműves technológiával, vakolathúzással, míg más részeket a vett minták alapján előregyártottak.

A kivitelezést segítette egy a mélygarázsban felállított ideiglenes előregyártó műhely is, ahol a munka egy részét végezték.

 

 

Korabeli és korhű

A Bem József utca felőli sarkon elhelyezett nagyméretű sarokdíszről nem maradtak fenn megfelelő minőségű fényképek vagy tervek, de a kor jellemző motívumait, analógiáit felhasználva művészettörténész segítségével sikerült a korabeli hangulatot visszaidéznie a kivitelezőnek. Eredeti formájában lehetett viszont megőrizni és a helyszínen rekonstruálni a főhomlokzat három nagyméretű figurális díszét (a biztonság kedvéért a mintavételezés ezek esetében is megtörtént).

„Az épület díszvilágítást is kap, így reményeink szerint meghatározó gyöngyszeme lesz az esti Duna-partnak és koronája a Bem térnek” – emelte ki Dr. Déry Attila.

További érdekesség, hogy a tér terepviszonyai miatt a homlokzat előtt jelentős esőben, a magasabb részekről lezúduló csapadék villámárvizet okoz (ez a kivitelezés közben is megtörtént). Az ettől való védelem érdekében a földszinti portálok előtt, a mészkő lábazatban mobilgát fogadására szolgáló profilokat helyeztek el, amelyekre veszély esetén az árvízvédelmi elemek gyorsan felszerelhetők.

 

 

Közel az átadás

Az épületet körülölelő járdafelületek kivitelezése jelenleg is zajlik, ahová olyan, kiemelt minőségű gránitburkolatot választottak a tervezők, amely a későbbiekben akár az egész Bem tér megjelenését meghatározhatja.

A tervek szerint 2024 nyarán megnyíló szálloda kivitelezése a szakipari munkáknál tart, a gépészeti és elektromos szerelések jelentős része már elkészült, de az egyedi belsőépítészeti koncepció megvalósítása bonyolult feladat elé állítja a szakembereket. A belsőépítész-terveket a világhírű Marcel Wanders iroda jegyzi. Mivel pedig ez az épület lesz az iroda egyik utolsó munkája, jelentős nemzetközi érdeklődésre tarthat számot, ami a kivitelezőktől is különös figyelmet igényel.

 

 

Galéria

Mi épül?Market Építő Zrt.BEM CenterBudapesthotelirodaházműemlékműemlékfelújítás

Hírlevél

Hirdetés