2024.04.27, Szombat

Hirdetés

Legyártották, hónapokon belül Magyarországra érkezhet a paksi bővítésben meghatározó fontosságú óriásszerkezet
Látványterv: Paks II. Atomerőmű Zrt.

Legyártották, hónapokon belül Magyarországra érkezhet a paksi bővítésben meghatározó fontosságú óriásszerkezet

mti

2024.03.25. 11:05 - Szabó Ákos

Az atomerőmű egyik legfontosabb óriásszerkezete már a műszaki átadás-átvételnél jár a gyártás helyszínén.

Hirdetés

Kiemelten fontos mérföldkövek következnek be hamarosan a paksi bővítésben, ezekről számolt be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az oroszországi Szocsiban. A tárcavezető a szerb, a török, az iraki és a fehérorosz kormány képviselőivel, illetve a Roszatom orosz atomenergetikai vállalatot vezető Alekszej Lihacsovval folytatott tárgyalása után nyilatkozott, melyből kiderült,  a legutóbbi - szintén ehavi - tájékoztatások óta is jelentős előrehaladás történt a Paks II-es projektben.

Elhangzott,

a blokkhoz szükséges két legfőbb nukleáris eszköz gyártása közül az egyik, az úgynevezett zóna-olvadékcsapda gyártása már lezárult, így megkezdhették a műszaki átadás-átvétel folyamatát és ha mindent rendben talál a magyar fél, akkor a második negyedév során Paksra el is fogják tudni hozni a hatalmas eszközt, „amely a nukleáris erőmű egyik lelke lesz”.

A másik nagy tömegű eszköz, a reaktortartály gyártása április elején indul a magyar szakértők jelenlétében.

A miniszter rámutatott:

gőzerővel zajlik az építkezés előkészítése, jelenleg a talajszilárdítást végzik német, amerikai és más alvállalkozók. Ennek során 72 ezer cölöpöt kell lefúrni, amelyből 9234 megvan, ez 12 százalék feletti eredményt jelent.

 

Pénteken Pakson újabb fontos lépéshez érkeztek

Aláhúzta, hogy rendkívül fontos mérföldőre kerül majd sor az idei év végén, amikor is lekerülhet az első beton a földbe, ennek azonban lényeges előfeltétele az itt alkalmazandó technológia tesztelése, ami a múlt pénteken meg is kezdődött.

"Ezáltal újabb nagyon fontos előfeltételt tudtunk kipipálni abban a tekintetben, hogy az idei esztendő végén az első betonhoz el tudjunk jutni"

- fogalmazott.

 

A franciákkal és a németekkel is egyeztetnek az irányítástechnológiáról

Kitért arra is, hogy eközben folynak az egyeztetések a Framatome és a Siemens konzorciumával arról, hogy milyen módon lesz alkalmazható majd a német és francia irányítástechnika az erőműben.

"Tehát a beruházással újabb nagyon fontos mérföldköveket értünk el, és ezek a mérföldkövek előrevetítik azt, hogy az idei év végén megtörténik az első beton ünnepsége, és a következő évtized elején pedig a két új reaktorblokkunkat fel tudjuk majd kapcsolni a hálózatra" – összegezte a tárcavezető.

Mi épül?Paks IIPakspaksi atomerőműPaks II. Atomerőmű Zrt.

Hírlevél

Hirdetés