2024.05.03, Péntek

Hirdetés

Kolozsvár főterén avatták fel a Sapientia Tudományegyetem felújított épületét
A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemnek és az Erdélyi Hagyományok Házának otthont adó fejújított korábbi Központi Szálló épülete Kolozsváron (MTI/Kiss Gábor)

Kolozsvár főterén avatták fel a Sapientia Tudományegyetem felújított épületét

mti, kronikaonline.ro

2024.04.20. 08:00 - Szabó Ákos

A város egyik legreprezentatívabb épülete kapta vissza régi fényét.

Hirdetés

A határon túli magyar oktatás szempontjából különösen fontos beruházás zárult le: felavatták a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem megújult épületét Kolozsváron április 19-én – írja a kronikaonline.ro.

A város központjában, a Fő téren található műemlék 2020-ban került az egyetem tulajdonába, majd pedig 2023 márciusában kezdték el a kivitelezést, melyet a Decorint Kft. vállalt el. Az egykori háromcsillagos szálloda épületén külső és belső felújítási munkálatokat is végeztek, a homlokzata és a tetőszerkezete is megújult. Az építkezés finanszírozását a magyar kormány biztosította a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-n keresztül mintegy 6 millió lej (475 millió forint) értékben.

 

Jókai, Brahms és Liszt Ferenc is megszállt itt egykor

A kétemeletes épület a 19. század első felében épült Kolozsvár főterének északkeleti sarkában, a Bánffy-palota mellett. Kezdetben pénzintézet és üzletek működtek benne, majd 1872-ben szállodává alakították. A Pannónia Szállónak, majd Központi Szállónak olyan vendégei is voltak, mint Jókai Mór, Johannes Brahms vagy Liszt Ferenc. Az épület az 1891-es felújítása során nyerte el mai, historizáló formáját. Ekkor épült a saroktornya is.

Az ünnepségen felszólaló Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes elmondta: a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem (EMTE) meghatározó a magyar megmaradás szempontjából, és az új kolozsvári épület felújítása és élettel való megtöltése megtartó erőt jelent nemcsak Erdélyben, hanem az anyaországban is, példa és megtartó erő a többi nemzetrész számára is.

Mi épül?KolozsvárErdélySapientiafelsőoktatásDecorint

Hírlevél

Hirdetés