2024.05.15, Szerda
Tízezer négyzetméteres csarnokkal bővítette kapacitását a nagy múltú logisztikai cég Dunaharasztiban

Tízezer négyzetméteres csarnokkal bővítette kapacitását a nagy múltú logisztikai cég Dunaharasztiban

magyarepitok.hu

2024.04.29. 08:00 - Sándor Csilla

Új csarnok- és irodaépülettel bővült a Gebrüder Weiss Kft. dunaharaszti logisztikai bázisa. A STRABAG Generálépítő Kft. által kivitelezett komplexummal a vállalat központi telephelyének kapacitása 23 ezerről, 32 ezer négyzetméterre nőtt. 

Hirdetés

Mindössze 16 hónap alatt építette fel a STRABAG Generálépítő Kft. az M0-as autópálya Dunaharaszti szakaszának közelében az osztrák szállítmányozási- és logisztikai cég új, mintegy 10.500 négyzetméteres új csarnokát és komplexumát.

 



A projekt keretében:

  • 3353 négyzetméteres logisztikai és
  • 5942 négyzetméteres átadó raktár,
  • 2192 négyzetméteres irodarészleg, valamint egy
  • 1153 négyzetméteres csarnoképület valósult meg.


A Gebrüder Weiss világszerte 34 országban 180 kirendeltséggel és összesen 950 ezer négyzetméter raktárterülettel rendelkezik. Magyarországon nyolc telephelye működik, ezeknek kapacitása közel 100 ezer négyzetméter.  

Egy határ szeli ketté a gigantikus épületet

A Gebrüder Weiss Szállítmányozási és Logisztikai Kft.-nek Dunaharasztiban már volt egy 23 ezer négyzetméteres raktáregyüttese, a mostani 10 milliárd forintból megvalósított fejlesztéssel a telephely kapacitása 32 ezerre bővült.
A fejlesztés munkálatait, ahogy arról korábban portálunk is beszámolt, 2022 júniusában a STRABAG a nem engedélyköteles földmunkákkal kezdte el.

 


A beruházásra kijelölt 90 ezer négyzetméteres építési területen előbb a budapesti, majd a dunaharaszti oldalon startolhatott el az építkezés – tudtuk meg Knoll Csaba projektmenedzsertől. Ennek oka, hogy a kivitelezésben érintett két telek egyike Dunaharasztihoz, a másik Budapesthez tartozik. Vagyis az amúgy egybefüggő létesítményt átszeli a főváros és a vármegye határa. A közigazgatási területenként eltérő szabályozás miatt, a kivitelezéshez szükséges valamennyi engedélyből kettőt kellett megszerezni, ami jelentős adminisztrációs munkát jelentett. 

 

14 ezer köbméter zúzottkővel egyenlítették ki a terepszintet

Az építkezésnek négy fő szakasza volt: a tereprendezés és a földmunka során 76500 köbméter földet mozgattak meg.
Az épületegyüttes alapjába mindössze nyolc nap alatt, 252 darab cölöpöt készítettek el. Naponta átlagosan 31,5 darab 9-12 méteres cölöpöt fúrtak le és öntöttek ki betonból.
Knoll Csaba elmondta,


a kivitelezés helyén a terepszint 2, de egyes részeken 3,2 méterrel volt lejjebb a csarnok végleges padlószintjéhez képest, ezért a területet közel 10.500 négyzetméteren kellett feltölteniük.
 

 A cölöpözési munkaszinteket emiatt úgy tervezték meg, hogy már az építkezés legelejétől elkezdhessék azt rétegesen feltölteni. Az ipari padló kivitelezése előtt 14.000 m3 zúzottkő bedolgozásával alakították ki az ágyazatot. A felső síkot 1 centiméteres pontossággal állították be, majd azt tárcsás teherbírás méréssel ellenőrizték. A beruházó cég sztenderdjei alapján megvalósított padló mindenhol 22 centiméter vastag.

 

 

Nemcsak a padló, hanem az egész logisztikai központ kivitelezése a Gebrüder Weiss sztenderdjei mentén valósult meg. Ezek pontosan rögzítik az iroda-, az áruk fogadására és kiszállítására szolgáló-, valamint a raktárépületekre vonatkozó építészeti, épületgépészeti, épületvillamossági paramétereket. Összefoglalják továbbá az utak, teher- és személyautó parkolókra vonatkozó igényeket is.

 

 

Harminc tonna a magasban

A kivitelezés harmadik ütemében az új csarnok szerkezetépítési munkálatai mellett, közműveket és utakat alakítottak ki. A mintegy 3400 négyzetméteres logisztikai raktárépület főtartóiként 35 méteres hosszúságú vasbetongerendákat szereltek be. A darabonként 31,65 tonnás elemeket daruval emelték a helyükre, amelyet videón is megörökítettek.

 

 

A fa tetőszerkezet elemei Ausztriából érkeztek

Az átadó raktárrész 9 méter magas épülete, közel 6 ezer négyzetméter alapterületű. Knoll Csaba az egész projekt legérdekesebb elemének, ennek az épületegységnek a fa tetőszerkezetét tartja, amelynek részei a 24 méter hosszú elemek Ausztriából érkeztek.

 

 

A csarnoképület tetejére 12 140 négyzetméternyi teherhordó trapézlemezt szereltek fel a homlokzatra 6200 négyzetméternyi ásványgyapot töltetű szendvicspanel került.
A raktárépületeknél a rakodástechnikai egységek kiépítésénél 65 darab dokkolókaput alakítottak ki a rámpakiegyenlítőkön és kaputömítéseken kívül.
 

 

Közel hat focipályányi területet burkoltak le

A szállítmányozási és logisztikai központ esetében kulcskérdés a raktárterek megközelíthetősége. Az épületkomplexum körül összesen 41.065 m2 felületen végeztek külső térburkolást a szakemberek, ami közel hat focipálya területének felel meg.

 

A raktárépületek tűzvédelmi rendszerét is ki kellett építeni

A logisztikai épületben a temperáló fűtést mennyezeti kialakítású, magas nyomású ipari split rendszerű levegős hőszivattyúkkal oldották meg. A 12 Celsius fok körüli hőmérséklet biztosítását leszorító ventilátorok is támogatják. A mennyezeti beltéri egységek mindegyikéhez tartozik egy kültéri egység is, amelyet az épület tetejére helyeztek el. Az átadó raktár fűtetlen.
A kivitelezés során a raktárépületekben a tárolt termékeknek megfelelő sprinkler rendszert – vagyis tűzjelzőként is működő vízzel oltó zuhanyberendezést - is ki kellett építeni.

 

Főzőkonyha és tetőkert is létesült

A projekelemek közül a raktárak 15, az iroda és szociális egységek 16 hónap leforgása alatt készültek el. A csarnoképületben mintegy 2200 négyzetméteren irodákat és szociális tereket alakítottak ki. A pinceszinten az öltözők, teakonyha, elosztó és egy raktár kaptak helyet. A földszinten éttermet és főzőkonyhát építettek. További két emeleten irodák, tárgyalók vannak, valamint egy zöldtető segíti a munkatársak feltöltődését a pihenőidejükben.

A Gebrüder Weiss komplexumát április 25-én adták át. Az ünnepi eseményről készített beszámolónkat ITT olvashatja el. 

Galéria

Mi épül?DunaharasztiGebrüder Weiss logisztikai komplexumSTRABAG Generálkivitelező Kft.Strabagcsarnoképítés

Hírlevél

Hirdetés