2024.07.27, Szombat

Hirdetés

Új nagymacskakifutóval tör a régiós élvonalba a Veszprémi Állatkert
Veszprémi Állatkert, Porga Gyula, Óvádi László / Facebook

Új nagymacskakifutóval tör a régiós élvonalba a Veszprémi Állatkert

magyarepitok.hu

2024.06.03. 11:15 - Hegedűs Gergely/Móré Levente

A VEMÉV-SZER Kft. teljeskörű kivitelezésében, valamint az Incorso Kft. tervezésében többek közt vizes látványelemekkel és gyalogos híddal ellátott nagymacska- és háziállat-komplexum épült.

Hirdetés

A Modern Városok Program keretében, mintegy 5 milliárd forintból valósulhatott meg a Veszprémi Állatkertben május 30-án átadott nagymacskakifutója és háziállat bemutató részlege. Nagyszabású, komplex fejlesztések része ez, amelyekkel teljesen megújult az intézmény Fejes-völgyi területének mintegy egyharmada.

Ahogy arról korábban már beszámoltunk, a fejlesztést a VEMÉV-SZER Kft. és az Incorso Építészeti és Építő Kft. konzorciuma kivitelezte. A 2021. októberében kezdődött projektben az egybefüggő hálóval, vizes látványelemekkel és gyalogos híddal ellátott új nagymacskakifutó mellé háziállat-bemutató részleget is kialakítottak.

 

 

Hatalmas léptékű fejlesztés része

Török László, az állatkert igazgatója történelminek nevezte az átadót, hiszen a nagymacskakifutó a korábban átadott medvekifutóval és a háziállat-bemutatóval, valamint a terület teljes közműcseréjével együtt az állatkert egyik leglátványosabb területe lett. Az igazgató megköszönve minden, a projektben résztvevő munkáját hangsúlyozta:

„Talán nem tévedek, ha azt mondom, hogy közel ezer ember munkájának gyümölcsét látjuk itt ma.”

Külön kiemelte a Boross Ottó által irányított VEMÉV-SZER Kft. tevékenységét is:

„Még a legjobb tervek is csak szép színes lapok, ha nem kerülnek az eredeti elképzelések szerint megvalósításra, ha nincs egy profi szakembergárda, akik a papíron lévő álmokat valósággá váltják.

A VEMÉV-SZER Kft. neve nem ismeretlen a Veszprémi Állatkertben, 15 évvel ezelőtt épült az első közös, nagy munkánk, azóta pedig számos nagy volumenű, látványos beruházást sikerült velük megvalósítani. Ők nem csak maguk mögött akarják tudni az aktuális feladatot, szinte meg akarják mutatni a veszprémieknek és az ideérkező turistáknak, hogy mi itt Veszprémben milyen magas műszaki színvonalú projektek megvalósítására vagyunk képesek. Tisztelt Boross Ottó igazgató úr és munkatársai: közel két év kitartó, megfeszített munka van mögöttünk, de látva az elkészült projektet úgy érzem, minden nap küzdelme megérte…”

A mintegy ötmilliárd forintos beruházáscsomag részeként megépített kifutó szibériai tigrisek, hópárducok és kárpáti hiúzok számára ad majd otthont, akik bár régóta vannak az állatkertben, korábbi tartási körülményeik már nem feleltek meg a legmodernebb állatkertészeti és turisztikai elvárásoknak.

 

 

A teljes régió gazdaságát húzza

Porga Gyula, Veszprém polgármestere köszöntőjében hangsúlyozta: Mindig jó az állatkertbe jönni és elvinni a nagyvilágba annak hírét, hogy itt valami jó dolog történt; „a Veszprémi Állatkertben pedig szinte minden évben van apropó arra, hogy megünnepelhessünk egy szép beruházást.”

Ahogyan egy város sikere, az Állatkert sikere sem egy-egy pontban mérhető – tette hozzá. Ez egy folyamat, amit tudatos és folyamatos építkezés jellemez. Akik csak idelátogatnak, tapasztalhatják, hogy évről évre fejlődik a Veszprémi Állatkert.

„Nagyon fontos – emelte ki a polgármester –, hogy mindig tudjuk, hová szeretnénk eljutni. Ezt pedig a Veszprémi Állatkert tudja és lépésről lépésre közelít hozzá.”

A régóta várt nagymacskakifutóval az állatkerti létesítmények királya, az egyik legattraktívabb élményelem készülhetett el. Kiemelte: az itt kiválóan érzékelhető minőség és magas színvonalú szolgáltatás pedig az egész intézményt is tükrözi.

„Célunk, hogy az itt lakók életszínvonalát az európai elithez tudjuk közelíteni, ehhez pedig szükség van ilyen mintákra.”

 

 

Dr. Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter hozzátette: az itt zajló fejlesztések óriási jelentőségűek a város és a térség gazdasága szempontjából is. Egyrészt munkahelyet teremtenek, hiszen nem kell ahhoz bennfentesnek lenni, hogy az ember lássa az állatkert munkavállalói mellett az intézmény köré szerveződő, az Állatkertet is kiszolgáló vállalkozásokat, amelyek részben e beruházásoknak is köszönhetik saját jövedelmezőségüket.

"A Veszprémi Állatkert tehát a teljes régió gazdasági dinamikájához is hozzájárul."

Amikor egy cég – figyelmeztetett – beruházási célpontot keres, odafigyel arra, milyen életkörülmények várják majd a jövendőbeli vezetőket. A város egyik oszlopaként a Veszprémi Állatkert pedig idegenforgalmi statisztikákból és a gazdasági mutatókból is kiolvashatóan rengeteget ad Veszprém profiljához. Amint Dr. Navracsics Tibor összefoglalta:

„ebből adódóan egy olyan látványosság bontakozik itt ki, ami nem csak szép, de hasznos is. Ez pedig a legtöbb, amit kérhetünk egy beruházástól.”

 

 

Ovádi Péter országgyűlési képviselő, az állatvédelmi cselekvési terv kidolgozásáért és végrehajtásáért felelős kormánybiztos az esemény zárásaként jelezte:

„Igazi ünnepnap ez.”

Ismert, hogy mennyire népszerű a Veszprémi Állatkert: több, mint 400 ezer látogató fordul meg itt évente – emelte ki. Egy-egy attrakció persze nem csak nagyon sok érdeklődőt hozhat, de büszkesége lehet a helyben lakóknak is.

„Ezért  - hangsúlyozta végül – arra buzdítok mindenkit, jöjjenek el a Veszprémi Állatkertbe és nézzék meg annak legújabb csodáját, a nagymacska-kifutót.”

 

Galéria

Mi épül?VEMÉV-SZER Kft.VeszprémVeszprémi ÁllatkertIncorso Építész és Építő Műhely Kft.

Hírlevél

Hirdetés