2024.07.07, Vasárnap
Jó ütemben halad a debreceni CATL-gyár csarnokának kivitelezésével a WEST HUNGÁRIA BAU Kft.
Fotók: WHB

Jó ütemben halad a debreceni CATL-gyár csarnokának kivitelezésével a WEST HUNGÁRIA BAU Kft.

magyarepitok.hu

2024.07.04. 07:50 - Bíró Beáta

A munkák számos kihívást tartogatnak, a határidőt hatékony munkájával tudja tartani a magyar vállalat.

Hirdetés

Elkészült a kínai Contemporary Amperex Technology (CATL) Debrecenben épülő, második európai akkumulátorgyárának kivitelezésén a gyártócsarnok szerkezetépítése. Az energiatárolásban és akkumulátorfejlesztésben világelső vállalat ügyfelei olyan ismert autógyártók, mint a BMW, a Ford, a Tesla vagy a Volkswagen.

A 3000 milliárd forintból megvalósuló óriásberuházásban komoly szerepet vállal a WEST HUNGÁRIA BAU Kft., amely nemcsak a hatalmas, 110 ezer négyzetméternyi csarnoképület szerkezetépítési munkáit végzi (sőt, hamarosan be is fejezi), hanem a másodlagos acélszerkezetek, a tető- és oldalfalburkolás, illetve a befejező munkák kivitelezésén is dolgozhat.

A több mint 110 ezer m2 alapterületű épületbe a magyar cég összesen mintegy 5500 tonna acélt épített be.

 

 

Kihívásokkal teli kivitelezés

Mint azt a vállalattól megtudtuk, a csarnok kiegészítő közmű épületének kivitelezése a tervek átdolgozása miatt az első negyedévben szünetelt, ám amint lehetett, a WHB teljes erőbedobással folytatta a munkálatokat, és hamarosan be is fejezi azokat. A vállalat szakembereinek komoly feladatot jelentett a különösen nagy mennyiségű előregyártott elemek logisztikája és azok rövid határidőn belüli beépítése, valamint igyekeztek lekövetni a tervezői változtatásokat, a határidők tartása mellett. Továbbá kihívást okoztak az olyan időjárási viszontagságok, mint az extrém mennyiségű őszi, téli csapadék.

 

A csarnok szerkezetépítésének részeként elvégezték:

  • a monolit vasbeton fejtömbök földmunkáit,
  • a monolit fejtömbök építését,
  • az előregyártott vasbeton elemek elhelyezését,
  • valamint a merevítő acélszerkezet szerelését is.

 

 

Az újabb feladatokhoz növelték az erőforrást

A WHB a csarnok szerkezetépítése után bő negyed évvel nyerte el a másodlagos acélszerkezetek, a tető- és oldalfalburkolás, valamint a befejező munkák kivitelezésére vonatkozó tendert, a munkálatokkal pedig a szerződéses ütemterv szerint haladnak.

A szerződés szerinti feladatok:

  • a másodlagos acél szerkezet,
  • a tető- és oldalfalburkolás,
  • az iparipadló,
  • a nyílászárók telepítése,
  • építőmesteri munkák,
  • az elektromos alapszerelés
  • és a gépész alapszerelés munkák.

 

 

A cég a megrendelővel azon dolgozik, hogy a prioritást élvező területeken tovább csökkentse a kivitelezési időt – ennek érdekében folyamatosan növelik a projekten dolgozók létszámát, és fokozottan figyelnek a kapacitásokra.

A kivitelező cég lapunkat úgy tájékoztatta, hogy a következő hónapban a homlokzatépítés, tetőszigetelés elkészítése és az ágyazat befejezése történik, majd az ipari padló kivitelezésével folytatódik a munka, amivel párhuzamosan a többi másodlagos acélszerkezet is kialakításra kerül. Mindeközben a gépészeti elemek is becsatlakoznak.

A cél, hogy év végére befejezzék a jelenlegi munkálatokat, ami magába foglalja a befejező építészeti feladatokat is.

 

 

Mindennek az alapja a beruházóval való együttműködés

A kivitelezés különlegessége, hogy az egyes tenderelemeket fokozatosan, egymást követően nyerte el a WHB. Ilyen esetekben pedig maradhat mozgástér abban, hogy az adott projektfázisok között hogyan hangolják össze a vállalatok a munkafolyamatokat. Ráadásul a tendereztetés folyamatában is alakulhatnak még a tervek: megjelenhetnek újabb elemek, amelyek esetén kérdéses lehet, hogy azok a technológiai sorrend szempontjából melyik csomagba kerülnek.

Ám a vállalat minden esetben figyeli ezeket a változtatásokat és időben reagál, együtt keresve a lehető legjobb megoldásokat a megrendelővel. Nyitottak a megrendelői kérésekre is, így folyamatosak a tárgyalások további feladatok ellátásáról, hiszen a WHB lefedi az építőipar teljes spektrumát.

 

 

A lapunknak eljuttatott összegzésben kifejtették, a vállalat kiemelt figyelmet fordít a kommunikációra, miután ez a hosszútávú, jól működő üzleti kapcsolatok alapja. Emiatt rendkívül nyitottak a partnerek felé, és igyekeznek minél pontosabban lefektetni kivitelezési oldalról a közös munka kereteit. A napi teendők mellett ugyanakkor sok energiát fektetnek a további fejlesztésekbe is, amelyek fontos eleme a magas szakmai szintet képviselő BIM-csapattal való együttműködés. „A szakembergárda nagy segítséget nyújt a pontos és jó minőségű kivitelezésben, amelynek a hozadéka számos más, indításra kész projekt is” – zárul a beszámoló.

Galéria

Mi épül?WEST HUNGÁRIA BAU Kft.Debrecenautóiparelektromos autóCATL

Hírlevél

Hirdetés