2024.09.10, Kedd
Pszichiátriai részleg számára újítják fel a Szent János kórház egyik műemléképületét
Fotó: Illusztráció / janoskorhaz.hu

Pszichiátriai részleg számára újítják fel a Szent János kórház egyik műemléképületét

magyarepitok.hu

2024.08.08. 09:30 - Sándor Csilla

Az akadálymentessé váló tömbben a kialakított betegszobákban 101 ágy lesz, de itt láthatják majd el a járóbetegeket is.

Hirdetés

Az uniós közbeszerzési értesítőben megjelent hirdetmény szerint az Észak-Közép-budai Centrum, Új Szent János Kórház és Szakrendelő kialakítása keretében a 27. számú épület újulhat meg a műemléki hatóság felügyeletével. A modernizált tömbben pszichiátriai betegek gyógyulhatnak majd. A hirdetmény szerint 4,68 milliárd forint összegből tervezik megvalósítani a projektet.

 

Fotó: Illusztráció / janoskorhaz.hu

 

Kibővítik a pinceszintet könyvtár és tornaszoba számára

A közzétett információk szerint a közel 5400 négyzetméter hasznos alapterülettel rendelkező épületben egy 101 ágyas pszichiátriai részleget helyeznek majd el. A pinceszintet a belső udvarok irányába kibővítik, ezekben a helyiségekben kap helyet a könyvtár, a tornaszoba és a tankonyha. Továbbá ezen a szinten kell a kivitelezéssel megbízott LATEREX Építő Zrt.-nek a raktárakat, az öltözőket és a gépészeti és elektromos tereket is kialakítania.

 

 

A földszinten fekvő- és járóbeteg-ellátás lesz

A kertkapcsolattal rendelkező épület földszintjére három osztályt költöztetnek a tervek szerint. Az Aktív részleg betegszobái 17 ággyal és a közösségi terek a keleti szárnyban kerülnek elhelyezésre.
A Pszichoterápiás osztály betegszobái 15 ággyal a nyugati részen kapnak helyet. A földszint északi szárnyát a járóbeteg-ellátás szolgálatába állíthatják az átépítés befejezése után.

A modernizált épületgépészet a tetőtérbe kerül

Az épület első emeletén egy újabb Aktív részleg működhet majd összesen 24 ággyal. A Rehabilitációs- és a Pszichoterápiás osztályok 21 ágyas ellátóhelye is erre a szintre költözhet.
A második szintet a rehabilitációs részleg számára alakítják át. A tetőtérben a gépészeti berendezések és két pszichológusi dolgozószoba kerülhet kialakításra.

 

 

Utólagos aláalapozást és teherhordó falak bontását is elvégzi a kivitelező

A kivitelezés során a földszint és a pinceszint átalakítása során a déli udvarban 500 négyzetméteren kiemelik a földet. Az északi oldalon a két lift kialakítása igényel majd földmunkát. A munkálatok során elvégzik az épület utólagos vízszigetelését is. A műemlék tömb kibővítése során az alapozás a meglévő szerkezetnél mélyebbre kerül, ezért a homlokzati szakaszon utólagos aláalapozási feladatokat is megvalósít a kivitelező.
A projekt során teherhordó falakat is elbontanak, akadálymentessé teszik az épületet liftek beépítésével, lecserélik a tetőszerkezetet és modernizálják a gépészetet.
 

Galéria

Mi épül?Szent János KórházpszichiátriaLATEREX Építő Zrt.

Hírlevél

Hirdetés