2024.09.14, Szombat
Zavartalan működés mellett újították fel a karcagi Akácliget Fürdő népszerű medencéjét

Zavartalan működés mellett újították fel a karcagi Akácliget Fürdő népszerű medencéjét

magyarepitok.hu

2024.08.29. 14:59 - Móré Levente

Kiváló együttműködés és tartós megoldások kellettek ahhoz, hogy a gyógymedence mára korszerű és évtizedekre megbízhatóan működő legyen – ehhez pedig a Cemix megoldásaira volt szükség.

Hirdetés

Karcag városának fontos turisztikai attrakciója az Akácliget Gyógy- és Strandfürdő, amelynek egyik legnépszerűbb medencéje esett át teljeskörű átalakításon. A kültéri Gyógy III. medence régi típusú, cementborítású, meszelt betonmedence volt, amely minden évben jelentős mértékű karbantartásra szorult. Most a Cemix Hungary Kft. termékeinek felhasználásával, valamint az Azép Building Kft. generálkivitelezésében teljes megújulás után fogadja a fürdő vendégeit.

 

 

Korszerűsítésre volt szükség

„Több, mint 50 éve építették a medencét, az azóta eltelt idő alatt pedig felújítására nem, csak folyamatos karbantartására került sor. Hidraulikája korszerűtlen volt, a betontest több helyen repedezett”

 – ismerhettük meg az alaphelyzetet Antalné Házi Marietta és Antal Zoltán, az Azép Building Kft. vezetőinek szerkesztőségünk kérdéseire adott válaszaiból.

Szükségessé vált tehát a Gyógy III. medence teljes felújítása, ahol a megrendelő legfontosabb igénye egy hosszútávon is tartós megoldás kialakítása volt. Ennek megfelelően kiváltották a régi töltő-ürítő hidraulikarendszert vízforgatóra, a medencetestet pedig esztétikus csempeborítással és látványelemekkel kiegészített átépítés során tették korszerűvé annak érdekében, hogy az szinte valamennyi korosztály számára biztosíthassa a kikapcsolódás és fürdőzés lehetőségét.

 

 

Négy hónap alatt teljes kivitelezés

133 m2 vízfelületű, egyméteres mélységű, vízvisszaforgatású, élményelemekkel ellátott strandmedencét építettek a kivitelező munkatársai, amely mellé térszint alatt egy élménygépház, felette napozótér, valamint a medence gépészeti technológiáit kiszolgáló földfeletti, könnyűszerkezetes vízgépház is került.

 

 

A 2024. március 28-án kezdődött kivitelezést már 2024. július 25-én be is fejezték, miközben a munkálatok alatt nem volt szükség a strand bezárására, a kivitelezés ellenére a fürdő többi medencéje zavartalanul működhetett.

 

 

Közösen dolgoztak a sikerért

A szakmai felkészültségnek és a hatékony kommunikációnak köszönhetően gördülékeny volt az együttműködés, az egyeztetések koordinálása, tevékenységek összehangolása – hangsúlyozta Antalné Házi Marietta és Antal Zoltán kiemelve:

„Talán a legnagyobb kihívás az idő szűkössége volt. A rendkívül csapadékos májusi-júniusi időjárás nagyban lassítja egy kültéri, burkolt medence kivitelezését, mivel ilyen időben a betonszerkezet nem tud kellőképpen kiszáradni, így a burkolás nem kezdhető el. A kent szigetelés felhordása ráadásul kifejezetten nedvességi határértékhez van kötve. Ha ezt nem vesszük figyelembe, a páranyomás letaszítja azt az alatta lévő kiegyenlítő rétegről burkolattal együtt. Társaságunk a lehető leggyorsabb száradás és kivitelezés érdekében tehát úgy döntött, önköltségen befedi a teljes medencét, így a kivitelezés zavartalanul haladhatott.”

 

 

Megfelelő termékekkel az elvárt eredményért

Amint arra a burkolást kivitelező Sajtos Csaba a CZP 2006 Kft. részéről is kiemelte:

„Tapasztalataink szerint egy Cemix termékkel felépített rendszer kínálja a legtartósabb, hosszútávon is jól működő megoldást. A Cemix termékekkel készült medencéknél sincsenek utólagosan előjövő hibák vagy reklamációs problémák, így ezek az építőanyagok kiváló ár-érték arányt képviselnek.”

„Medencék esetén, burkolás előtt fontos az aljzat és az oldalfal kiegyenlítése, amelyre – tudtuk meg Sajtos Csabától – a Cemixnek más gyártóktól eltérő, jobb megoldása van: az oldalfal kiegyenlítését a kifejezetten erre a célra kifejlesztett RENDO vakolattal is elláthatjuk.”

 

 

„Ezzel az anyaggal könnyű dolgozni; gyorsan, akár géppel is felhordható és könnyen simítható. Kikötés után szilárdabb, mint más gyártók hasonló termékei”

– tette hozzá.

A medencék meghatározó eleme továbbá a fugázás. „A Cemix sav és lúgálló epoxi fugázója – mesélte – tapasztalataink szerint a legtartósabb. Feldolgozás szempontjából pedig azért szeretjük, mert hideg vízzel is könnyen lemosható.”

 

 

Évtizedes tapasztalat

Még 2015-ben, a Berekfürdői Gyógy- és Strandfürdő korszerűsítése során használták elsőként és tesztelték az új RENDO medenceoldalfal kiegyenlítő vakolatot.

„A CZP 2006 Kft. tanácsait és tapasztalatait felhasználtuk akkor a termékfejlesztés során. A jó személyes kapcsolat tehát már itt is adott volt”

– tudtuk meg Hámori Lászlótól, Cemix regionális projektvezetőjétől.

Mivel pedig a kivitelezőnek és a CZP 2006 Kft.-nek is nagy tapasztalata van medenceburkolásban, a hosszútávon is tartós eredmények őket és a gyártót is igazolják.

 

 

Felhasznált termékek

  • padló kiegyenlítéshez: Kontakt Ct alapozó + CT Max betonjavítószer
  • oldalfal kiegyenlítéshez: Flex ragasztó + Rendo medence oldalfal kiegyenlítő
    vakolat
  • szigetelés: Aquastop Flex 2 rétegben, sarkokban Aquastop Band Superflex hajlaterősítő szalag beágyazásával
  • ragasztás: Flex csemperagasztó
  • fugázás: EpoxiCol 2K Dekor, sav és lúgálló epoxi fugázó

 

 

Galéria

Mi épül?Cemix Hungary Kft.Azép Building Kft.CZP 2006 Kft.Karcaggyógyfürdőkstrandépítőipari alapanyagok

Hírlevél

Hirdetés