2024.05.19, Vasárnap
Javul a szakképzések megítélése, többen jelentkeznek szakképző intézménybe
Illusztráció: Bernát Benjámin

Javul a szakképzések megítélése, többen jelentkeznek szakképző intézménybe

MTI

2022.02.09. 10:05 - Kalácska-Nagy Nóra

Megújították a módszertant, a tananyagot, rugalmas rendszert alakítottak ki, amely jó, a környezet igényeire reagáló szakmákat ad.

Hirdetés

A szakképzés jó szakmát ad, és korábbi negatív megítélése is megváltozott: mindegyik területen 10-15 százalékkal többen jelentkeznek szakképzőbe, technikumba, és jelentősen nőtt a bejutáshoz szükséges tanulmányi átlag is - közölte a szakképzésért felelős helyettes államtitkár szerdán.

Pölöskei Gáborné szerint ez annak köszönhető, hogy megújították a módszertant, a tananyagot, rugalmas rendszert alakítottak ki, amely jó, a környezet igényeire reagáló szakmákat ad. A szakképzők és technikumok további előnyei, hogy előbbi esetében egy évig havonta 16 ezer, utóbbi esetében két évig havi 8 ezer forint ösztöndíjat kap a tanuló, az alapképzés alatt megismerheti az ágazat szakmáit, majd ezek alapján választhat szakmát. A duális képzés alatt pedig munkaszerződésben állnak a vállalatokkal, amiért havonta körülbelül 100 ezer forintot kapnak - mondta.

Tudatta azt is: az okleveles technikusi képzés tananyagait "összeegyeztették" a felsőoktatási tananyagokkal,

így ha a diák felsőoktatásban szeretne tovább tanulni, 30 egyetemi kreditet kap, amivel akár fél évvel le lehet rövidíteni az egyetemi képzés idejét.

Ez szeptembertől negyven iskolában érhető el - tette hozzá. Beszámolt arról is, hogy a szakképzésben tanuló, hátrányos helyzetű, jó tanulmányi eredményű gyerekeknek elérhető az Apáczai-ösztöndíj is.

A szakképzésről bővebb információk az Innovatív Képzéstámogató Központ honlapján, a https://ikk.hu/ oldalon érhetők el, ahol egy teszt is segít a diákoknak eldönteni, melyik iskolatípusban érdemes továbbtanulniuk - mondta a helyettes államtitkár.

Szakképzésszakképzésösztöndíjszakmatechnikum

Hírlevél

Hirdetés