2024.03.19, Kedd
Speciális aszfaltkeverék fejlesztésére nyert támogatást a Colas
Fotók: Colas Hungária Zrt.

Speciális aszfaltkeverék fejlesztésére nyert támogatást a Colas

magyarepitok.hu

2020.05.07. 11:24 - Almási Krisztina

A kutatási projektben a hagyományostól eltérő aszfaltkeverék fejlesztésére nyílik lehetőség, amely többek közt közlekedésbiztonsági funkcióval bír és képes lehet a zajterhelés csökkentésére is.

Hirdetés

A Colas Hungária Zrt. támogatási kérelmet nyújtott be a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal által meghirdetett, „Piacvezérelt kutatás-fejlesztési és innovációs projektek támogatása” című pályázati felhívásra.

A hivatal az „Aszfaltkeverék felületi jellemzőinek felhasználás-orientált (közlekedésbiztonsági, környezetbe illeszkedési és zajcsökkentési szempontú) fejlesztése és optimalizálása a Colas Hungária Zrt.-nél” elnevezésű pályázati anyagot támogatásra érdemesnek minősítette. A projekt összköltsége több mint 246 millió forint, melyből a vissza nem térítendő támogatás összege meghaladja a 109 millió forintot.

 

Fotók: Colas Hungária Zrt.

A kutatási projekt célja olyan, a hagyományostól eltérő aszfaltkeverékek felhasználás-orientált fejlesztése, amelyek:

  • képesek a zajterhelés csökkentésére,
  • közlekedésbiztonsági funkcióval bírnak,
  • esztétikusak és környezetbe illeszkedők,
  • vagy speciális esetben egyidejűleg mindezen jellemzőket előnyként képesek felmutatni.

Ehhez kapcsolódóan a projekt része egy döntéssegítő eljárás kidolgozása is, amely azt a célt szolgálja, hogy a kutatás során kifejlesztett keverékek közül az optimális burkolattípus kerüljön kiválasztásra.


A zajterhelés csökkentésére is szolgálhat az aszfaltkeverék

Az aszfaltkeverék összetételének optimális megválasztásával a felület érdessége, ezáltal a jármű kereke és a burkolat közötti tapadás nagymértékben javítható.

Megfelelő alapanyagok felhasználásával olyan felület alakítható ki, amellyel a gördülési zaj akár 5-10 dB-lel csökkenthető.

A burkolat színének optimális megválasztásával jelezhető a sáv funkciója, illetve figyelemfelkeltő jelleggel a különös figyelmet igénylő szakaszok. A világos színű aszfaltkeverékekkel mérsékelhető a burkolat hőmérséklete, ezáltal javítható a városi környezetben élők és közlekedők komfortérzete, valamint másodlagos eredményként csökkenthető a burkolat nyomvályúsodási hajlama.

 

Fotók: Colas Hungária Zrt.


Optimális megoldás lehet több szempontot figyelembe véve

Míg jelenleg más piaci szereplők a termékeikkel egy-egy problémára kínálnak megoldást, addig a felhasználás-orientált fejlesztés eredményeként olyan termék/termékcsalád, illetve döntéssegítő eljárás jön létre, amely egyszerre több szempontot (zaj, közlekedésbiztonság, hőmérséklet) is figyelembe vevő optimális megoldást nyújt egy adott szituációra.

TechnológiaColasútépítéstechnológiainnovációaszfalt

Hírlevél

Hirdetés