2024.04.19, Péntek
Autópályává bővítik az M15-öst Rajka és Hegyeshalom között
(googlemaps)

Autópályává bővítik az M15-öst Rajka és Hegyeshalom között

mti, magyarepitok.hu

2017.08.15. 09:41 - Hegedűs Gergely

Megszületett a 26 milliárdos beruházáshoz szükséges döntés, a projekt harmadát fedezi hazai forrás.

Hirdetés

A kormány döntött az M15-ös autóút M1 autópálya és a szlovák határ közötti szakaszának autópályává bővítéséhez szükséges forrásokról - derül ki a Magyar Közlönyben hétfőn közzétett kormányhatározatból.


Teljessé válik Pozsony és Budapest autópályás kapcsolata

A projekt keretében elkészítik az M15-ös autóút Hegyeshalom és Rajka közötti kapacitásbővítéséhez szükséges kiviteli terveket, továbbá kétszer két sávos autópályává bővítik a 14 kilométeres szakaszt. Az útszakasz jelentőségét az adja, hogy teljessé teszi Pozsony és Budapest autópályás kapcsolatát. Az M15-ös Szlovákiában a D2 autópályaként folytatódik, és a 4-es számú páneurópai közlekedési folyosó részeként Pozsonyon keresztül Csehországba vezet.

A projekt tervezett bruttó összköltsége 26,658 milliárd forint, ebből 17,224 milliárd forintot az Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz (CEF) révén finanszíroznak, míg 9,434 milliárd forintot a hazai költségvetésből.


Hét felüljáró is megépül, megújulnak a korábbi sávok

A fejlesztés mérnöki közbeszerzését tavaly októberben írták ki, ezt idén márciusban az ECO-TEC Műszaki-Gazdasági Tanácsadó Kft. és az UTIBER Közúti Beruházó Kft. nyerte el.

A tavalyi kiírásból többek közt kiderült, a projektben a hiányzó jobb pálya megépítése mellett a meglévő bal pálya felújítják, hét felüljárót építenek, további kilenc felüljárót és tíz aluljárót felújítanak.

A 2022-ig tervezett, 2500 milliárd forintos útfejlesztési program ütemtervében az M15-ös befejezésének határideje 2019. második negyedéve.

ÚtépítésautópályaM15-ös autópályaRajkaUtiber Kft.HegyeshalomECO-TEC Kft.

Hírlevél

Hirdetés